Bildkälla: http://www.jordbruksverket.se/urbanochruralia

Barnbok om stad och landsbygd från Jordbruksverket

I Christel Gustafssons blogg ”Se landet”, som är ett led i hennes arbete som landsbygdsstrateg, hittade jag idag ett blogginlägg om en helt ny bok från Jordbruksverket. Den heter Urban & Ruralia och vill visa samspelet mellan stad och land och att de båda behöver varandra…

Ett fint initiativ från Jordbruksverket och jag vill även se en bok som handlar om nord och syd  framöver…

Christel skriver följande om boken på sin blogg:

”Vi på Jordbruksverket som arbetat med boken hoppas att den kan bidra till att framtidens vuxna får en annan syn på samhällsutveckling. Varför hanterar vi oftast frågor som rör landsbygdsutveckling skilda åt från dem som berör stadsutveckling? Som om städernas befolkning levde ett liv, oberoende av landsbygdens leveranser och som om landsbygdsbor inte brydde sig om städernas utbud. Samhällskroppen är ett kretslopp, där allt hänger ihop och där alla delar är beroende av varandra. Fattar vi inte beslut utifrån det synsättet börjar delar av samhällskroppen må dåligt och så småningom förlora viktiga funktioner. Det är bland annat därför som Jordbruksverket sedan några år tillbaka landsbygdssäkrar de beslut som fattas på myndigheten.

En fin tanke och jag hoppas verkligen att de barn som får ta del av boken kan lära sina föräldrar i sin tur att vi är beroende av en levande landsbygd i större grad än stadsbor verkar ge sken av att tro.

Bildkälla: http://www.jordbruksverket.se/urbanochruralia

Urban hungrig och Ruralia utan bibliotek

Handlingen ger oss dramat där ett oväder ställer till det för Urban och Ruralia och transporter kommer inte fram mellan de båda. Staden får brist på el och mat medan Ruralia inte kan låna biblioteksböcker. Det är en fin skildring om hur vi på landsbygden faktiskt är till nytta för staden och tvärtom.

Beställ eller ladda hem boken HÄR

Rekommenderade inlägg