Det här med att hitta lycka eller vara lycklig har ockuperat mina tankar rätt mycket och jag inser att jag är en väldigt lyckligt lottad person som känner mig lycklig. Tanken med att dela med mig av min lycka dyker då upp – för jag ser och känner ju att inte alla har det lika stabilt som jag har det just nu – hur ska jag kunna hjälpa till?

Visst skänka pengar och dela saker på fejjan saker som är vettiga kan hjälpa men det jag kommer fram till som en av stegen för mig är att dela med mig av mina tankar för kanske är det någon där ute som råkar ramla hit och läser just det de behöver just på rätt dag – inte vet jag men chansen finns ju. Då kan det som jag gillar, att skriva, kanske vara till mer hjälp än bara en terapi för mig.

 

3STEGTILLLYCKA

Nu är ju lycka olika för oss alla. Lycka i amerikanska biofilmer och lycka i vardagen kan se olika ut. Lyssnat på en intervjuserie i Sveriges radio P1 där kända kvinnor fått prata om lycka och Amanda Ooms verkade haft ett komplicerat och tjorvigt sätt att nå sin lycka. Du kan ha en sådan väg eller så har du en enklare.

Det är en press på att vara lyckad men det betyder inte att man känner sig lycklig trots det. Att inte vara lyckad är inte heller en automatisk väg till olycka, du kan vara en lycklig olyckad eller en olycklig lyckad, kanske en olycklig olyckad eller en lycklig lyckad person…

Mina tre steg mot min lycka har hittills varit att:

1. Upptäck vem du är och vad lycka är för dig

Kan bli en hel bok i det ämnet – men helt kort känn efter vad som får dig att må bra.

Du kan ha lätt att tala med människor och får energi av andra eller så kan du känna dig helt slut efter att ha umgåtts med många personer och behöva vila dig. Kolla upp vad som är din grej – det kan faktiskt vara så att du och din hjärna behöver andra saker än du tror!

Jag har alltid trott att jag är ett pucko som inte gillar fester och mingel – nähä – det råkar vara så att min hjärna inte direkt går igång på dopaminer utan får slag och tokryck av det medan mina coola vänners hjärna bara njuter av att snicksnacka och vara i centrum. Din typ av lycka behöver inte vara de andras definition av det.

Är du lycklig av att läsa en bok så gör det. Häng inte med på festen bara för att dina vänners dåliga samvete ska bli bättre.

– Om du funderar på ensamhet och om det är nyttigt LÄS HÄR!

 

 

2. Förändra det du kan och var nöjd med resten

Eh – en inte så anpassat råd i dessa dagar då vi hela tiden får höra att vi inte ska vara nöjda alls utan vi ska sträva, kämpa, utveckla, jobba och dra hem mer stålar och mer mer mer…

Jo – är du missnöjd så givet ska du kämpa som rackaren men tänk efter vad du egentligen är missnöjd med. Är det att dina bröst är små eller är det för att du vill byta jobb/ort? Då kan en bröstoperation verkligen inte vara rätt grej  – alltså det som du är missnöjd med kanske bara är en effekt av något annat som finns kvar även om du förändrar det du känner dig missnöjd med.

Så om du nu är missnöjd med någon annan så bry dig inte, du kan inte förändra någon annan bara dig själv. Är denna person värd att behålla som vän så gör det, är den inte det pga att du irriterar dig och du mår dåligt låt den gå.

 

3. Grubbla inte så mycket om lycka

Ha en realistisk syn på dig och ditt liv. Okej – inre resor och att lära känna dig själv är bra. Däremot att fastna i grubblerier om vad som kan hända, tänk ifall du skulle valt något annat, vad tänker den och den om mig eller annat som tar upp din tanketid som inte leder dig någonvart – kapa det.

Det finns en devis ”Lev i nuet” som är rätt underskattad och sliten, tänk på djuren –  de har fullt upp med nuet så de hinner inte oroa sig för varken framtiden eller gräma sig över saker som redan hänt. Grubbel kan leda till mycket, både bra och dåligt, känenrn du att du fastnar i dåliga vanor då du funderar så hitta små vägar ur det. Bestäm över dina tankar att NÄ NU FÅR DET RÄCKA – ge dig själv en deadline ett avslut – klockan tre idag ska jag sluta älta det här och gå vidare – så!

Om du klurat ut vad som är lycka för dig så passa på och njut då den dyker upp. Grubbla inte på varför den inte kommer utan leta reda på den.

 

vardagslycka

Hjälp och råd när du är olycklig

Nu är det såhär att ibland är avsaknad av lycka en sinnesstämning som behöver hjälp på traven att få bort. Tveka inte att söka upp professionella terapeuter eller sjukvården ifall du känner att du inte klarar av att vända på skeppet själv.  Det är bra att be om hjälp, det är modigt och starkt, så om du känner att du inte mår bra så sök upp någon du litar på och berätta hur du mår och be om hjälp att få proffsstöd – det finns hjälp att få om du berättar att du behöver den.

Du kan även höra av dig till:

http://www.tjejjouren.se/ 

Det finns runt 70 tjejjourer i hela landet, från Malmö i söder till Kiruna i norr.

På tjejjourerna finns jourtjejer som jobbar gratis med att chatta, maila och prata i telefon. En del tjejjourer ordnar också sommarläger, tjejgrupper och workshops i skolor.

Till tjejjourerna kan alla som definierar sig som tjejer vända sig med små och stora tankar och problem.

Jourtjejerna lyssnar utan att döma, predika eller ställa diagnoser, oavsett om du lider av ätstörningar, är trött på skolan, nykär, får ont när du har sex eller är arg på din moster som dricker för mycket.

Vi jourtjejer är inga experter eller professionella kuratorer, men vi vill gärna lyssna och peppa så gott vi kan. Vi kan också tipsa om bra ställen att vända sig till eller följa med om du vill göra en polisanmälan.

Nästan alla tjejjourer finns på Facebook, där kan du bli kompis med oss!

tjejour

Rekommenderade inlägg