Idag har jag ägnat mig åt att umgås med bybor, stugägare, husvangsfolk, besökare, hemvändare, slöjdare, knallare, barnfamiljer, pensionärer, ungdommar, barn, tomtar, troll, grannar, vänner och familj…det har varit den årliga julmarknaden i Saxnäs…

Helt fantastisk dag.

Sålde julkaledrar a la bingolotto åt Saxnäs idrotts och bygdeförening och den välvilja, omtake och kärlek jag mötte idag har inga gränser. Tänk att i princip alla hade ett leende och ett glatt humör idag – det var en lycklig dag för de flesta.

På mer än ett sätt är Saxnäs Sveriges vackraste by, både vyerna och människorna är vackra. Det smittar av sig och jag hoppas att alla fick sig en dos av vårt lyxiga liv här. Visst vi sliter och släpar och har massor av jobb och talanger för att överleva i denna inte alltför enkla vardag men vi har varandra.

Igår sändes det radio från fjällgården och en av våra goda historieberättare Eriksson sa att han saknade den dimension som fanns när han var barn, det småbruk som fanns och allt kring det. Vet att det ofta sägs att då var vi människor beroende av varandra och nu i den moderna tiden har vi inte nytta av varandra utan klarar oss själva. Det är inte sant här. Vi klarar oss inte utan varandra. Vi hjälper varandra, frågar ifall någon behöver något då vi åker till en stad tex. blöjor eller kolsyrepatroner, mediciner eller cement…vi hjälps åt att hålla sporthallen öppen på kvällen för att barnen ska kunna sporta, ordnar julmarknad ihop och alla hjälps åt med det ena och det andra, vi byter grejor med varandra, lånar skottkärror och släpvagnar, vi turas om att skicka hem barn på villovägar, tröstar och stöttar – visst har vi törnen och onda horn i sidan åt vissa håll ibland vi är ju mänskliga men i det stora hela är det ren magi att bo i Saxnäs.

Som Fjällmor skriver på sin blogg så märker tomten när några av barnen saknas och det finns plats och utrymme att ta hand om dem också, vi märker varandra och uppmärksammar saker vi gör, vi ser och bekräftar – det är vad som gör att vi stannar, kämpar och mår gott här.

Vi har varandra.

Rekommenderade inlägg