Vi lever i ett jämställt samhälle där vi alla har samma förutsättningar på arbetsmarknaden, inför lagen och i det sociala sammanhanget i Sverige i Norden. För visst brukar det låta så vid varje tillfälle som någon (oftast kvinna) säger att det finns ett glastak att de har upplevt att nej hit men inte längre.

Det kan vara bastuklubbar där informella beslut tas eller att det på andra sätt kringgås helt naturligt att ta med alla i besluten – så vanligt att ingen direkt uppfattar det förutom den som utesluts och undrar vad fan som hände – men då är denne en gnällspik.

Nej så kan det väl inte vara – för vi har ju det allra mest jämställda och jämlika samhället i världen. Vi kvinnor i norden blir inte gängvåldtagna på bussen eller?  Så då är det ju vi som ska lära resten av världen hur det ska vara – eller? 

En intressant studie från Norge visar att män gillar andra män i karriären men inte lika mycket kvinnor i karriären… hoppsan…kvinnor värderar både kvinnor och män i karriären ungefär likvärdigt…

Det kanske finns ett utrymme i världens bästa fina länder i Norden att jobba lite mer på jämställdhet, jämlikhet och feminism?

jamstlldkarriar

 

I denna norska studie visar det sig att män har två standarder när det kommer till att värdera kvinnor och mäns värde på arbetsmarknaden. I studien har de två personerna exakt samma utbildning, samma toppjobb och meriter – det enda som skiljer dem åt är könet. 102 norska studenter fick svara på 13 frågor kring dessa två personer och slutsatsen blev att männen hellre ville jobba med mannen än kvinnan och att de tyckte att kvinnan var en dålig förälder vilket de inte ansåg att mannen var…

Här är en text från den norska studien:

Det er store forskjeller i hvordan menn og kvinner vurderer og bedømmer karrierekvinner og karrieremenn. Det gjennomgående funnet i denne studien er at menn dømmer karrierekvinnen negativt, mens de er positive til karrieremannen. Kvinner vurderer i all hovedsak karrierekvinnen og karrieremannen likt:

 Menn liker Hans, men ikke Hanna. Kvinner liker Hans og Hanna like godt.

 Menn drikker gjerne øl med Hans, men har ikke like lyst til å ta fredagspilsen med Hanna. Kvinnene er generelt mindre øltørste, men skal de drikke øl spiller det liten rolle om de skåler med Hans eller Hanna.

 Menn vil heller jobbe for, og samarbeide med Hans enn med Hanna. Kvinner er like åpne for å jobbe for og samarbeide med Hans som med Hanna.

 Menn vil veldig gjerne ha Hans som mentor, og vil gjerne ta de samme valgene som ham. De er ikke så interessert i å få karriereråd fra Hanna. For kvinnene spiller det ingen rolle om rådene kommer fra Hans eller Hanna.

 Menn synes Hans er en bedre forelder enn Hanna. Kvinnene opplever ikke at det er vesentlig forskjell. Derimot er tendensen (ikke signifikant) at de synes Hanna er en bedre forelder enn Hans.

 Menn tror Hans er lykkeligere enn Hanna, mens kvinnene ikke tror det er noen forskjell.

slut på citat.

Jämställt liv för barnbarnen

Ja vi har lite mer att jobba med innan det är lika enkelt att vara i karriären som kvinna som en man. Hoppas vi kan samarbeta för att låta männen göra de bra val kvinnor har fått chansen att göra och faktiskt få en fin karriär och en bra relation med barnen i familjen fast på ett smidigare och schysstare sätt.

Idag är status att jobba ihjäl sig och aktivera ihjäl sig på fritiden och föda barn och ha allt samtidigt. Vi måste inse att vi får lov att prioritera och ifall vi vill ha ett schysst samhälle för både män och kvinnor och barn – nu är det dags att få mer jämställd syn på kvinnor och mäns prestationer och ansvar.

Det är inte ett sätt att peka ut män generellt som bovar vilket alltid blir protesterna kring sådana här frågor utan ett sätt att peka på de strukturella problem vi har i samhället där vi har ett system som faktiskt gynnar män för att de har i hundratals år haft makt och det är inte lätt att ändra utan att det blir komplikationer på vägen. Ingen är bov utan vi alla har chansen att få ett bättre samhälle ifall vi alla börjar värdera varandra lika.

Det hade varit kul om min dotter får samma möjligheter som min son men jag tror inte det. Kanske finns det hopp för mina eventuella barnbarn eller deras barn. Det hoppas jag på. För det ska vi inte ge upp idag – det vi gör nu kan ge våra barnbarn chansen till ett bra vardagsliv med vettiga arbetsbördor och status.

Låt oss starta nu.

 

Källa:

Rapporten

Ny studie: Män gillar inte karriärkvinnor – Amelia

Rekommenderade inlägg