De flesta av oss har en far eller fadersfigur i vår omgivning som kan få firas lite på söndag. Du behöver inte gå in i shoppinghysterin och köpa slipsar, chokladaskar och allt möjligt utan lite av din tid och uppmärksamhet kan vara väl värt för en far.

Om du vill ge något till en pappa i din närhet så har jag några förslag idag som du kan hinna tills på söndag!

 

farsdag

Jämställda fäder

Visst är det lite konstigt att fira någon bara av den anledningen att den är en far och i en debattartikel tas det upp HÄR i Expressen där Manuela Fredriksson anser att papporna i Sverige inte direkt har anledning att bli firade som grupp. Hon får svar via ett annat inlägg HÄR.

Själv kan jag tycka att visst finns det saker att förändra kring föräldraskap och jämställdhet men just farsdag känner jag inte är direkt ett av dem som behövs analyseras och ifrågasättas ur den synvinkeln. Däremot kan den köphets som dessa temadagar sätter oss i snarare vara ett problem, satsa på att ge av din tid istället för bara dina pengar, det skulle vi alla må bra av.

 

HISTORIA

 

Fars dag har sitt ursprung i 1910-talets USA. Initiativtagare var Sonora Smart Dodd i Spokane, staten Washington, som ville hedra sin far William Smart för att denne ensam fostrat henne och hennes fem syskon på sin farm i Washington sedan hans hustru, då hon fött familjens sjätte barn, dött i barnsäng. Mrs. Dodds initiativ spred sig och redan 1924 förklarade president Calvin Coolidge att han stödde idén. Det skulle dock dröja ända till 1966 innan president Lyndon B. Johnson instiftade den tredje söndagen i juni som Fars dag i hela USA.

Fars dag firades första gången den 19 juni1910 i Spokane, staten Washington. Seden kom till Sverige1931 och dagen firades till en början i juni även i övrigaNorden. Efter önskemål från det nordiska handelssamfundet senarelades tidpunkten för Fars dag till november för att ligga bättre i förhållande till Mors dag. Fars dag infaller därför numera på andra söndagen i november.

Textkälla: Wikipedia

 

Hur ska en far firas då?

Ja det finns väl lika många svar på det som det finns pappor…

vara ifred på farsdag

Vägen till en pappas hjärta går via magen?

  • God och mysig frukost
  • Favoritmat till lunch och middag
  • Go´fika

Hemmagjorda presenter

 

Ett gratulationskort kanske?

HÄR finns ett som är gratis och ett som kostar en euro som jag har gjort som du kan ladda hem och skriva ut!

Annars kan ni nog göra egna jättefina kort också :)

 

Kanske har ni en pappa som gillar fart och fläkt eller så är en helt vanlig dag i lugn och ro tillräckligt för en pappa?

Det vet ju bara ni vad som passar er bäst!

Rekommenderade inlägg