Gör egen ekologisk deodorant med kokosfett hemma som faktiskt fungerar!
Första försöket misslyckades jag med men andra gången gick det bra och nu delar jag med dig av framgångsreceptet…
 
 
 

Första försöket misslyckades

Jag har försökt tidigare att göra en egen deo med hjälp av majsstärkelse, bakpulver och kokosfett men det blev ingen större succé faktiskt. Jag tog nämligen vanligt kokosfett som brukar användas i ischoklad som jag hade hemma i kylen efter julen men det fettet var inte passande. Jag fick acne av det för fettet kladdade ihop porerna och det var fel på så många vis. Det enda som var bra var att jag hade det hemma vilket var orsaken till att det användes…
Bakpulvret var också lite väl bitande och jag fick röda utslag av den så det var heller inget större hallelujamoment att få sånt lattjo i armhålan.

Bättre lycka nästa gång

Nu har jag undersökt det hela lite bättre och fick helt plötsligt en tanke på att göra deodorant passande nog då jag var i Vilhelmina och kunde handla det jag behövde. Kokosfettet ska med fördel vara ekologiskt, behöver nog inte utveckla det direkt men det beror bl.a. på för min egen huds skull att det inte är några onödiga kemikalierester kvar i oljan, och kallpressad. Det är denna burk från Kung Markatta som jag hittade bland asiatisk mat i matvarubutiken. Dessutom behövde jag arrowrot som är mildare än bakpulver och arrowrot används i redningar för att få den klar eller ifall man är glutenintolerant.
Nu är väl detta recept mer en deodorant än en antiperspirant så stoppar svett gör den kanske inte i så hög grad men iom kokosfett är antiinflammatoriskt och antiseptiskt så motverkar den dålig lukt.
Den andra juli i år testade jag följande recept:
Recept deodorant med kokosfett
3 msk kokosnötsolja
2 msk bivax
2 msk bakpulver
2 msk arrowrot
1/8 msk eterisk olja, tea tree olja eller lavendelolja
Blanda pulvren med varandra och rör ned i kokosnötsoljan och bivaxet som du först mosat ihop lite. Droppa i den eteriska oljan tills du har önskad lukt. Klart.
Förvaras i rumstemperatur om du vill ha mjuk konsistens och i kylen om du vill ha fast form på krämen.

Testresultat: 

Efter en hel dag med denna deo under armarna så har jag faktiskt inte svettats så mycket. Jag har dammsugat, bytt lakan och gjort vanliga göromål hemma utan att bli nämnvärt svettig och luktar rätt gott på kvällen också.
Inget bivax hade jag hemma så jag lade till mer av kokosnötsolja och det verkar gå bra det med, blir väl mindre stabil krämen med bara en lätt flytande olja men med bivax antar jag den lättare håller sig ickerinnig.
Jag har läst att kung markattas kokosolja ibland får en dålig bismak men det är inget jag märkt och dessutom så äter jag inte den just nu iom att den mest hamnar under armarna men jag får återkomma då jag ätit av den med betyg på det…
Detta recept får godkänt som deo!
 

Rekommenderade inlägg