Ett tag tänkte jag alltid ”Detta är för bra för att vara sant, något dåligt kommer säkert att hända.” när det började gå bra för mig. På något vis trodde jag inte att det kunde bero på att jag gjorde något bra utan på att min stora tur nog skulle ta slut nu för jag hade använt så mycket av den…
Händer det att du också säger/tänker så?
Hoppsan hejsan då får du lov att läsa vidare här för du kan vara på god väg att sabotera för dig själv så du inte kommer nå dit du helst av allt vill. Vi har ju alla stött på hinder på vägen mot våra mål, men ibland är det vi själva som omedvetet placerar dessa hinder i vår väg. Jag har varit expert på det och trillar ibland dit så hårt fastän jag numera är medveten om mitt dumma beteende.
För självsabotage är ett helt onödigt beteende som vi kan träna bort. Visst känns det som något du verkligen inte vill hålla på med!?
Brukar du kanske också säga:
- – ”Jag är inte tillräckligt bra för att göra detta.”
- – ”Jag misslyckas alltid med sånt här.”
- – ”Det spelar ingen roll hur hårt jag försöker, det blir aldrig bra ändå.”
- – ”Varför bry sig? Det kommer inte att fungera i alla fall.”
- – ”Jag borde inte ens försöka, jag vet att jag kommer att misslyckas.”
- – ”Detta är för bra för att vara sant, något dåligt kommer säkert att hända.”
- – ”Jag förtjänar inte framgång/lycka.”
Ja – då är det hög tid att kolla upp hur du snackar om och med dig själv; för dessa uttalanden kan vara tecken på en negativ självbild och en början på tendens att stoppa dig själv från att nå dina mål.
Tre vanliga tecken på självsabotage
1. Prokrastinering: Att ständigt skjuta upp saker kan leda till missade möjligheter och ökad ångest. Det kan skapa en ond cirkel där rädslan för att misslyckas blir självuppfyllande.
2. Negativt självprat: När vi talar nedvärderande om oss själva, begränsar vi vad vi tror att vi kan uppnå. Detta kan leda till lägre självkänsla och en känsla av hopplöshet inför framtiden.
3. Överdriven perfektionism: Att aldrig känna sig nöjd med sitt arbete kan resultera i ständig stress och utbrändhet. Det kan också förhindra oss från att slutföra uppgifter eller ta oss an nya utmaningar.
Att bli medveten om dessa beteenden är det första steget mot att övervinna dem. Genom att erkänna och förstå våra självsaboterande tendenser kan vi börja arbeta mot att förändra dem och därmed öppna dörren till nya möjligheter och framgångar.
Vad kan hända om jag fortsätter?
Att hela tiden låta sig sabotera för sig själv kan leda till en rad negativa konsekvenser, både på kort och lång sikt.
Det som är mest uppenbart är att man missar viktiga chanser i livet, såsom karriärmöjligheter, relationer och upptäckter som kan leda till din personliga utveckling. Det är när du inte tror du skulle klara av det nya eller om det känns för besvärligt att lämna tryggheten av det du har för att testa något nytt.
Om du fortsätter och upprepar dessa beteenden kan det i sin tur förstärka en negativ självbild och leda till en känsla av värdelöshet eller otillräcklighet. Då vågar du allt mindre ta steget ut i förändring och att våga prova.
Håller du på med det under lång tid riskerar det att bidra till utvecklingen av ångest, depression och andra psykiska hälsoproblem. Detta för att du känner dig fast i ett mönster av beteenden som du inte riktigt gillar men det har hållit på så länge att du glömt bort vad du egentligen vill. Kronisk stress och ångest kan sedan ha negativa effekter på den fysiska hälsan såsom sömnproblem och hjärt-kärlsjukdomar.
Självsabotage kan skada relationer med vänner, familj och kollegor som till slut ger upp att bjuda in dig till saker eller inte orkar med hur du snackar så mycket skit om dig själv. Det kan i sin tur leda till isolering och ensamhet och ändå mer av det beteende du inte vill ha egentligen,
Det är viktigt att söka hjälp om man känner att självsabotage påverkar ens liv negativt. Att ta hjälp via terapi eller coaching kan erbjuda verktyg och strategier för att övervinna dessa beteenden. Om du börjar tidigt kan det räcka med en livscoach men ju längre tiden går kan du utveckla sjukliga tendenser och det kräver hjälp från psykologer och sjukvården för de kan ge dig behandling vilket inte en coach kan.
Hur kan jag bli medveten om självsabotage?
Att bli medveten om tecken på självsabotage är ett viktigt steg mot större personlig utveckling. Om du börjar observera hur du beter dig mot dig själv och hur du tänker om dig kan du börja göra förändringar som leder till ett mer vettigt beteende. Här är några strategier för att öka medvetenheten:
Självreflektion: Ta dig tid att reflektera över dina tankar och beteenden. Skriv ner situationer där du känner att du inte når dina mål och fundera på varför.
Dagbok: Föra en dagbok kan hjälpa dig att identifiera mönster i ditt beteende och dina tankar som kan vara självsaboterande.
Feedback från andra: Ibland kan andra se saker som vi själva inte ser. Be om ärlig feedback från vänner, familj eller kollegor.
Professionell hjälp: En terapeut eller coach kan hjälpa dig att identifiera och arbeta igenom dina självsaboterande beteenden.
Utbildning: Läs böcker, lyssna på podcasts eller delta i workshops om personlig utveckling och självsabotage.
Vad kan du göra idag för att bryta mönstret av självsabotage?
Att förändra beteenden kan vara en stor utmaning, men det finns små steg du kan ta idag för att underlätta processen. Här är några enkla strategier:
Affirmationer: Använd positiva bekräftelser för att stärka självförtroendet och motverka negativt självprat.
Sätt små mål: Börja med små, hanterbara mål som är lätta att uppnå. Detta kan hjälpa till att bygga upp dig tilltro till dig själv och vad du klarar av.
Skapa en positiv rutin: Ge dig själv dagliga rutiner som främjar positiva beteenden och tankesätt.
Prenumerera på mitt nyhetsbrev så får du tips & förslag på nya kreativa upptåg däribland guiden till att bli mer kreativ och skapa en daglig rutin för det.
Ett boktips:
Ett sätt att komma igång idag är att ladda hem boken “Bryt mönstret av självsabotage” som är en fråge- och målarbok som ställer de frågor du behöver ha svar på för att kunna ta dig vidare och utmana dina mönster. Målarbilderna ger dig en avslappnande aktivitet som ger dig andrum att kunna svara på frågorna och hitta svaren på ett lugnt och naturligt sätt.
Kom ihåg att förändring tar tid och tålamod. Var snäll mot dig själv under processen och erkänn varje litet framsteg du gör. Det är lätt att ha en dålig dag och falla tillbaka i negativt prat till sig själv men då är det bara att upptäcka det och bryta av. Det är inte kört utan börja bara att ge dig själv goda tankar igen så löser det sig.