Väva med sugrör är ett kul pyssel för stora och små. Några sugrör, tejp och garn är det du behöver för ett lättsamt vävprojekt som är lätt att ta med på tur med bil, fjällvandring eller var du nu är på väg.

Det går rätt snabbt att fixa i ordning och är hyfsat enkelt för de flesta att göra. Det kan krävas lite hjälp att knyta fast garnet i början av en vuxen men sedan klarar barn lätt av detta ända från förskoleåldern eller yngre beroende på fingerfärdighet. Att byta garn kan vara lite besvärligt för att få det snyggt så välj ett garn som har olika färg så slipper du byte (finns randiga garn som byter färg efter ett tag är liksom spräckliga). Börja med en färg första gången så kan du experimentera sedan när du fått kläm på det bättre.

 

väv med sugrör

Du behöver:

  • 3-4 st sugrör av plast eller papp
  • Garn
  • Tejp
  • Sax

 

Väva med sugrör floweret.se

Tag 3-4 sugrör och tejpa ihop dem i ena änden på rad som bilden visar ovan.

Om du vill kan du redan nu klippa till lika många garnbitar som du har sugrör och med hjälp av en stoppnål eller en blompinne peta ner en garnstump genom varje sugrör. Knyt ihop ändarna upptill, ovanför där du har tejpen. Låt garnet hänga fritt genom sugrören och knyt INTE ihop dem i andra änden.

ELLER

så väntar du med detta steg till allra sist efter du vävt klart för då slipper du trassla in dig i garnerna och du riskerar inte att dra ut garnet innan du är klar för då måste du peta igenom dem igen…

 

väva med sugrör

Nu ska du välja ett garn du ska väva med. Knyt fast änden runt ett sugrör och börja väva dvs låt garnet gå under ena sugröret och ovanpå den nästa och runda det sista sugröret och upprepa.

Ett tips: Väv inte för hårt – dvs dra inte åt så hårt att sugrören drar ihop sig för det är svårt att dra loss sugrören från väven efteråt om du gör det.

 

väva med sugrör floweret.se

När du känner dig klar så klipp av garnet du väver med och knyt fast det i ett sugrör.

Har du inte petat igenom en bit garn genom varje sugrör så är det dags att göra det.

Har du redan gjort det kan du nu ta bort tejpen. Dra försiktigt ner sugrören och peta medans ner det vävda garnet från sugrören.

Till slut ska du har något som liknar det du ser ovan. Knyt ihop garnbitarna längst ner också.

 

Taaa daaaa! Färdigt. Nu kan du använda din väv som armband, bokmärke eller en liten matta till ett dockskåp, pynt på väskan eller vad du nu tycker den passar till.

Rekommenderade inlägg