November signalerar vinter – hur firar du det? Eller är det känslan att du vill dra en filt över dig och inte titta ut förrän då gumman tö kommer till våren? Den här kommande veckan får du som prenumerant av de kreativa breven TRE e-postbrev med tre sätt att se på vintern och förbereda dig inför vad som komma skall. Visst är du prenumerant? Om inte kan du lätt bli det HÄR!
Hur firades vinterns ankomst?
Kelterna firade Samhain den sista oktober som för dem markerade slutet på det keltiska året och början på det nya. Kelterna ansåg också att det datumet markerade starten för det mörka vinterhalvåret dvs vinterns början. Nu i vår moderna tid kallar vi det halloween och är ett frosseri av godis och utklädnader till den kommersiella delens stora glädje :)
Firande förändras precis som det ska och ett firande som inte är en del av sin tid dör ut. Jag gillade att klä ut mig och festa som student och sedan äta godis och göra spökstigar då mina barnen gick i grundskolan. Nu vänder jag mig mer inåt och åt naturen och uppskattar dess förändring i sin energi och rytm.
Vintersolståndet, även känt som midvinter, inträffar när en av jordens poler har sin maximala lutning bort från solen. Det händer två gånger om året, en gång på varje halvklot (norra och södra). För det norra halvklotet är vintersolståndet den dag med kortast dagsljus och längsta natt på året, då solen är på sin lägsta höjd på himlen.
Sedan förhistorien har vintersolståndet setts som en betydande tid på året i många kulturer och har präglats av festivaler och ritualer. Det markerade solens symboliska död och återfödelse. Den säsongsmässiga betydelsen av vintersolståndet är ju den gradvisa förlängningen av nätterna och förkortningen av dagarna. Vintersolståndet är i huvudsak början på återgången till ljuset, ditt ljus.
Vad är vinterns höjdpunkt?
Vintersolståndet ser jag som vinterns mittpunkt, när det är som mest mörkt och det hela vänder mot ljuset igen. Vintern är som en resa från samhain/halloween till februari där något åter igen händer – en ny aning om ljus och grodd av nya idéer börjar ta form. Ser du på vintern på det viset känns den inte så lång och tung. Vi är snart vid dess mittpunkt och i februari vänder det :)
Vad är vinterns höjdpunkt för dig?
Månens roll under vintern
På vintern då solens energi är som lägst tenderar jag att vända mig åt månen och fascinerat se på den när jag är ute på hundpromenaderna. Månen har åtta faser där nymånen och fullmånen är höjdpunkterna och det är fint att se hur jordens rundning syns på månen och blockerar solens ljus på den. Då känner jag mig som en del av univerum, ser hur liten jorden är och hur liten jag är men ändå så viktiga i var sina roller i tid och rum.
I en PDF:en som du kan beställa i min webbutik och får direkt i din e-post får du frågor att ställa dig vid varje fas av månens cykel och ta hjälp av dess rytm för att planera och göra det du helst av allt vill göra.
Bli redo inför vintern
Förbered dig inför vintern som komma skall med tre brev om hur du kan dra nytta av vinterns energi – anmäl dig här!
Alla njuter vanligtvis av en trevlig solig dag eftersom solljuset är nära kopplat till människans biologi. Melatonin är ett hormon som produceras av tallkottkörteln inuti hjärnan. Melatonin reglerar sömn och vakenhet. När vi är i mörkret producerar våra kroppar mer melatonin. Vintern är en mörk tid, så våra kroppar producerar mer melatonin som svar. Detta leder till större upplevd trötthet och känslan av att aldrig bli riktigt pigg under vintern. Enligt Mayo Clinic, ”kan förändringen i säsong störa balansen i kroppens nivå av melatonin, som spelar en roll i sömnmönster och humör.”
Så kroppen känns tröttare under vintern vilket kan dra ner humöret och vår förmåga till att se ljust på tillvaron. Men hur ska man då göra för att vara lite mer på topp under vintern eller är det bara att acceptera läget och göra det bästa av det?
Vi utforskar det ihop under nästa vecka – hoppas vi ses!
Foto: Pexels Eberhard Grossgasteiger
Källor: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/seasonal-affective-disorder/in-depth/seasonal-affective-disorder-treatment/art-20048298
https://www.newgrange.com/samhain.htm om kelterna