Du och jag har bara några dagar kvar av 2014 och jag tänker vända ut och in på det som hänt och skriva ner mina tankar i en arbetsbok jag hittat på det allomfattande nätet. 

Nu uppmanar och utmanar jag dig att göra detsamma, det är en spännande och bra sak att göra och rensar ut det gamla ur sinnet och ställer in dig mot nya mål framöver. Ibland är det lätt att glömma bort sig själv och det är inte bra, för ett nytt och bättre år så ska jag åter ta en utvärderingsrunda…Nyåret 2012 hittade jag DENNA sida och skrev ut hennes arbetsbok om att utvärdera året som gått och sätta upp mål och mening inför det stundande. Det passade mig bra då jag inte var helt nöjd med 2012 och hoppades på ett grymt bra 2013. Faktiskt så var det en väldigt bra erfarenhet att sätta mig och ta en funderare på vad jag gjort, vad som hänt och hur jag känt om det och vad jag lärt mig av det.

Jag kunde vara ärlig och hård mot min attityd mot mig själv och insåg hur ohälsosamt det var att klanka ner på mig själv hela tiden. Vidden av hur dålig min egen självbild var ser jag faktiskt först nu då jag läser den gamla utvärderingen av ett år som gått.

Osäkerhet och perfektionism

Det blev ganska tydligt att jag inte hade någon höjdare 2012 för i arbetsboken där finns en fråga om att skriva om min favoritdag, stund eller händelse. Jag skrev att jag har ingen direkt höjdpunkt alls. Det betydde inte att det hade varit ett direkt dåligt år, bara att både höjdpunkter och lågpunkter hade inte direkt etsat sig fast i mig.

En bra sak jag skrev då var att jag tänkte släppa att vara perfekt, i alla fall försöka med det. Till det gamla året skrev jag ”Adjö förvirring och osäkerhet låt den missnöjda tiden vara förbi”

Min hemliga önskan för 2013 var:
”Jag önskar att jag kan få en respekt för mig själv och tycka att jag är bra.”
Å fy vilken tung hemlig önskan. Fick som en smäll då jag läste det nu i efterhand. Var det så illa?

Året som sedan kom hade jag valt ett ord jag skulle leva efter och det var ”GÖR”. Jag skulle inte fega ur och säga nej hela tiden utan utmana mig att göra – bara göra!

Det blev ett fantastiskt bra år 2013 – så bra att jag inte skrev ut arbetsboken nästa nyår som kvinnan gjorde det året. Det funkade så bra. Nu mår jag fortfarande mycket bra men saknar den här känslan av att ha ett fokus under året som ordet gav mig.

Tror att ordet GÖR levde vidare ett år till som ett litet mantra. Nu har jag inget självklart ord som passar för mitt 2015. Har du?

I år har jag alltså inte samma behov att hitta mig själv igen men ändå vaknade ett intresse att ta en runda med självrannsakan och en summering av året som gick för att avsluta med flaggan i topp.

Så jag har skrivit ut årets arbetsbok och ska ta itu med den dessa sista dagar av året.
Fräsch arbetsbok att ladda hem

Susanna Conway har som sagt i flera år sammanställt en arbetsbok för att gå igenom ditt år som gick och för att sätta tonen för året som komma skall. Det är många gånger som jag tänkt att jag ska göra en egen på svenska men inte detta år. Du kan hitta hennes arbetsbok HÄR

Hon skriver på sin första sida i boken såhär:

”I don’t believe in making resolutions but I do love to set intentions.”

lite slarvigt översatt blir det:
”Jag tror inte på nyårslöften men jag gillar att sätta upp mål”

Hon menar att dessa löften vi ger oss själva vid nyåret blir till krav och det leder till fel slags drivkraft medan mål och mening istället ger en lust att ständigt förbättra sina chanser att nå dit man vill. Det kan jag skriva under på.


Så hoppas jag har gjort dig nyfiken på vilket ditt ord ska bli för 2015 och att du vågar testa att gå igenom ditt passerade år och vågar se fram emot det nya med alla dess utmaningar…


Imorgon tänkte jag ta itu med att hitta årets ord!


Rekommenderade inlägg