Tänk dig att du möts av en ilsken kärring mitt på vägen i reflexväst en kväll du är på väg upp till stugan. Blir du då glad över att någon påpekar att din fart inte är enligt skyltning eller blir du förbannad över ännu ett försvårande pucko i ditt liv?

Jag gissar på det senare förslaget. Blir din reaktion då javisst jag sänker farten och ska aldrig mer köra för fort? Nej det tror inte jag heller. Den insikten slog mig först igår. Ja jag vet. Trög som vanligt men tur att jag lär så länge jag lever i alla fall. Så förlåt alla idioter ute i trafiken i Saxnäs nu slipper ni mig i alla fall. Kanske fortfarande en idiot men inte ute som fotgängare i alla fall, sparar idiotin till andra tillfällen.

Så min nya taktik är att släppa sparken och hoppa ut i snödrivan. Min spark blir då ett skydd på bilvägen och jag får ännu ett litet högre odds att hinna dra till skogs ifall bilen får sladd och brakar in mot mig. Bonus är att den passagerare som är med ser min reaktion och kan antingen fortsätta spela candy crush saga eller säga vad faen gör den där idioten till sin förarkompis och så kanske de kan föra ett samtal om varför jag gjorde så.

I min gamla taktik – veva med armarna och skrika svordomar mitt på vägen – så blir reaktionen att de tutar hötter med näven ökar trycket på gasen och är förbannande på puckon i byar som inte har vett att hoppa ut i snödrivan när de kommer med. Så där vann ingen. Bara mer ilskna idioter i trafiken.

Så jag lägger av att vara en arg idiot och väljer att vara en säkerhetsrisk mindre i trafiken istället. Problemet är att förr var det kanske 3-4 bilar en torsdags- eller fredagskväll man mötte på en timmes promenad men numera kan det vara bortåt 20- 30 som ska ta sig genom byn. Det är jättekul att vi är poppis att besöka men då får vi givet inte bara fördelarna utan även nackdelarna av ökad genomströmning.

Frågan är då vad jag kan göra för att hjälpa fler att sluta vara ilskna idioter. Jag lever i extrem glesbygd i en kommun som har noll anställda poliser men ett fungerande systembolag. Så i min del av Sverige tycker staten att det är viktigare att vi har tillgång till laglig sprit än att jag ska ha chansen att träffa en polis. Så då är ju chansen minimal att jag får hjälp av polisen att upprätthålla respekt för hastighetsskyltar eller simpel hänsyn till medtrafikanter utan motorfordon.

Så vilka alternativ har jag kvar att backa upp mitt snödrivehoppande?

Har funderat på banderoller vid byns början med texten:

”Varning bebodd by – akta lacken sänk farten!”

Fast med tanke på hur mycket vi grejar med i bilen som att se film på mobilen, läsa gps, gräla/prata med medpassagerare, försöka hitta radiosignal utan att få in radio jämtland varannan minut, leta laddarsladd, öppna läskflaska, käka kanelbulle fick ju tre för samma pris som en med en liten kaffe, byta spotifykonto för att slippa små hamstrar som sjunger osv så kanske en inte hinner läsa banderoller.

Näe. Det är väl som med klimatet. Det är bara att ge upp. Eftersom vi får allt varmare temperatur oavsett hur många toppmöten politikerna har så är det väl lika stor hans som att folk klarar att hålla 50 km i timmen i 1,5 minuter (det är den tid 50-sträckan tar i Saxnäs) av deras liv som att vi kan enas om att minska utsläppen.

Så kära bybor och besökande turister, släktingar och andra som vistas i Saxnäs, när ni inte sitter i bilen själva så är det väl pannlampa, reflexväst och hopp om att snökanten räcker även denna gång för att hålla sig vid liv som finns kvar.

Med vänlig hälsning

Fd arg idiot som med glädje överlevt både jul, mellandagar och nyårstrafiken. Hoppas på ett liv även efter påsken. *hoppas hoppas*

 

Rekommenderade inlägg