Samtidigt som jag kollar på Tour de ski och Stina, Charlotte, Emma, Maria och Maria så har jag fått ihop lite dregglisar. Kärt barn har många namn: dregellapp, dreglis, dregelscraf och så vidare… men det de gör är att skydda kläderna från dregel och minska behovet av byte av dessa och underlätta för hålla liten torr kring halsen.

Min variant har en rund design för jag gillar inte så värst de med spetsig flik – vet ej varför är väl en smaksak – och vändsydda sömmar så att det inte finns något som skaver kring halsen.

 

Dekoren är runda bitar av återbrukat tyg från tex skaften på strumpor som håller sig fina då själva foten har nötts upp. Jag gillar att använda tyg från kläder som fått fläckar, hål eller är urvuxna som annars skulle slängas bort. Vi har inget bra system ännu för att återvinna textil.

I Sverige 2014 var inflödet av kläder och textil 128.000 ton, vilket är 13,1 kilo per person. Av dessa slängdes cirka 8 kilo i soporna och det känns bra att kunna göra nya produkter av det vi redan har så jag inte bidrar till att öka vår konsumtion av tyg i onödan.

 

Såhär ser den dregelscraf som blev klar först ut:

Här hittar du den scarfen i webbutiken!

samt två till som är randiga i svart och vitt :)

 

Nu är det dags för lunch och sedan herrarna i Tour de ski :)

 

Källa: http://www.naturvardsverket.se/Miljoarbete-i-samhallet/Miljoarbete-i-Sverige/Uppdelat-efter-omrade/Avfall/Avfallsforebyggande-program/Textil/

 

Rekommenderade inlägg