Deprecated: Hook custom_css_loaded is deprecated since version jetpack-13.5! Use WordPress Custom CSS instead. Jetpack stöder inte längre anpassad CSS. Läs WordPress.org-dokumentationen för att lära dig hur du tillämpar anpassade stilar på din webbplats: https://wordpress.org/documentation/article/styles-overview/#applying-custom-css in /customers/6/6/1/floweret.se/httpd.www/wp-includes/functions.php on line 6078 Året som gick ger dig förståelse om dig själv - floweret.se

 

Ifall vädret idag sätter tonen så kan 2017 bara bli bättre än 2016. Regn och blåst är inte vad jag förknippar med nyår i fjällvärlden men det har ju varit uppochner med vädret länge nu så ska väl inte låta mig bli alltför förvånad.

De sista dagarna på året har jag som tradition att gå igenom de höjder, dalar och mittemellan det året bjudit på och vad jag har gjort för att påverka hur det blivit både med aktivitet, inaktivitet och slump. I år är inget undantag. Fast det är med olika hög intensitet som jag tar mig an den uppgiften. Vissa år blir det sporadiskt och andra vill jag analysera sönder och samman varje detalj.

Det här året är jag inte så analyssugen så det blir en lätt version av genomgång.

 

Mitt verktyg är Susanna Conways arbetsbok som du kan ladda hem via hennes webbsida ifall du följer hennes nyhetsbrev eller ”loveletter” som hon kallar det. Hon förändrar den lite varje år men min favorit är från 2013 som jag översatt till svenska (en del av den) och har här så du kan ladda ner den.

 

Du har alltid ett val

Det kan vara lite läskigt att gå igenom det som en har känt och upplevt under året men även riktigt fyllt av förståelse och ny kunskap om sig själv. Det är ju faktiskt bara dig själv du kan förändra inte någon annan så ifall du vill ha förändring så startar den med dig. Faktiskt.

Det jag ogillar mest är att höra ”men jag har inget val”.  Jo du har visst ett val. Det kanske är två helt värdelösa val men du har ändå val. Ofta mellan att göra något eller att inte göra något. Det är faktiskt ett aktivt val att INTE göra. Inte bara att välja att göra utan du måste även göra ett val när du inte gör. Faktiskt.

Sedan kan du känna dig inmålad i ett hörn och ha dåliga val att välja mellan det är sant. Men du har alltid ett val. Nu talar jag om friska och fria människor. Beroende på sjukdom eller fångenskap utanför din kontroll har du möjligen så få val att de liknar varandra så mycket att de är i princip samma men de kan ändå ha nyanser du inte kan se först. Du kan behöva stöd och hjälp av någon annan för att upptäcka dina val ifall du har målat in dig själv i ett hörn du inte tar dig ur. Då ska du be om hjälp. Finns fantastiska vänner eller professionella i vården så kan guida dig åt ett nytt håll där du upptäcker fler val du inte tror dig kunna hitta.

Det är inte hopplöst

Senaste året har jag upplevt att hoppet minskar. Det vill säga Hopp om en ljusare framtid och det har genomsyrat mitt humör. Har väl tappat tron på samhället, politiken, världsläget, samhällsdebatten, nätetikett och medmänniskor.

Det går ju inte att ha det så. Att bli deppig för att vi nog nått vägs ände och drar iväg mot systemkollaps vare sig vi ser åt pensionssystem eller klimat eller förenta nationerna.

Så för att hålla mig någorlunda på topp ska jag utöka mitt försök att vara positiv till att välja att positivt ord för 2017 – det är ju inte min stil att ge upp direkt (åh det vill jag tro i alla fall så håll med mig nu lite) så nu kör jag på för att vara optimist under följande år…

 

Mitt ord för 2017

Årets ord som ska guida mig är ”LYFTA” detta för att jag vill lyfta andra och mig själv. Jag är bra på att sänka mig och kritisera mig och givetvis även andra får en skopa ibland. Det är skillnad på att kritisera det som är fel och som behöver ändras för att det ska bli bättre . MEN det kan också sänka mer än det ger. Det kan vara svårt att veta innan men du vet definitivt efter. Jag ska tänka efter i år och se vilka personer som klarar av en kritik eller om det bara ger dem ett sänk istället för lyft.

Sanningar är smärtsamma och många gör allt de kan för att slippa dem. Då ska jag inte vara den som pekar ut dem. Jag vill höra dem, jag vill förstå dem och jag söker sanningarna men har upptäckt att det är få som vill samma sak. De flesta vill hellre vara i sin drömvärld. Där de har alla sanningar de behöver som bekräftas av den cirkel de rör sig i. Att ducka har inte varit min väg men i år ska jag inte försöka hjälpa de som inte vill ha min hjälp. Vill de köra sitt race ska de få göra det, jag och de har inget att vinna på att jag ger råd eller förslag för de är inte det som de vill höra. De vill bli lyfta. Bli bekräftade. Få beröm. Höra att de är fantastiska. Har jag inget gott att säga så säger jag inget. Om jag känner mig själv så blir det ett rätt tyst år…

Analys är min grej

Min styrka är analys. Jag gillar att se saker från flera synvinklar. Försöka ta in och förstå och fråga vad som får dem att ticka. Det är inte populärt. Det tas som ifrågasättande vilket det är i den meningen att jag undrar varför de gör som de gör. Det verkar det vara få som vet och då blir det ett hot att få frågan då de inte kan svara mig. Hela mitt liv har jag förundrats över de val människor gör. De gör dem utifrån de perspektiv och erfarenheter de har och väljer därefter. Jag har inte deras erfarenheter och förundras. Då jag försöker förstå uppfattas jag ofta som ond. Det är nog där knuten till mycket av mitt problem med att förstå samhället utifrån min synvinkel.

Vi vill inte läsa grävande artiklar. Vi vill inte se dokumentärer. Vi vill se paradise hotell och statusuppdateringar på facebook. Vi orkar inte granska källor. Vi vill ha allt förtuggat och gärna lite smält innan vi får det. För mig är alla val puckade innan jag förstår dem. Då säger jag det var ju konstigt/underligt/knasigt för mig förklara så jag förstår. Men det är osmart. Så ordvalet i år är  ”intressant vill du berätta mer?”  för få vill förklara och argumentera de vill hellre prata om sig själva bara och få beröm. Då får jag lära mig det och lyfta alla och på den vägen få information istället för att få en spännande och underhållande argumentation om för och nackdelar. Så jag säker förväntningarna på alla och mig själv genom att låta dem berätta vad de vill, inte ge mig vad jag vill ha,  för det får jag försöka hitta i deras ord ändå och ringa någon som vill argumentera istället.

Så för att hålla mig vid mina fulla sinnes bruk har jag valt ordet ”LYFTA”

Jag har begränsat mitt läsande av sociala medier som facebook och twitter till det minimala redan för att inte utsätta mig för tillfällen då jag måste fråga för att förstå för då uppfattas jag hotfull.

Jag får bekräfta de jag tycker har rätt i övrigt är jag tyst. Jag ska bekräfta mig själv och lyfta mig inte kritisera mina tillkortakommanden. Jag har så höga krav på mig själv att jag inte får något gjort ibland så ett år av att vara positiv ska bli intressant. Jag ska inte ägna mig åt att fundera varför saker inte fungerar utan bara bli glad åt de som gör det. All tid jag ägnat åt att försöka förstå andra kan jag nu istället ägna åt att lyfta upp mig själv. Det jag har lärt mig under 40 år är att den snabba enkla vägen inte fungerar utan det är den omständliga berömmande smickrande som gäller.   Så jag är nog inte så smart eftersom det tog sådan tid att komma på det *hehe* … men nej jag ska ju lyfta så jag menar vilken tur jag är så smart att jag hann komma på det innan jag dog!

Såklart kommer jag analysera och fundera men inte försöka påverka någon att ändra sig eller något. Det är bara mig själv jag kan förändra. Faktiskt.

Så mitt positiva 2017 har redan börjat där jag bara ska lyfta och inte sänka – givet kan jag inte garantera att jag inte sänker någon men jag ska medvetet göra allt jag kan för att inte riskera sänkningar.

Så vad är ditt ord för 2017?

Rekommenderade inlägg