Kan inte påstå att jag är någon speciellt regelbunden läsare av poesi. Det händer att jag lånar med mig en diktsamling från biblioteket ibland. Några diktböcker finns i min bokhylla men om sanningen ska fram så har jag aldrig riktigt förstått mig på poesi. Är nog mer en läsare av noveller och romaner. Idag vill jag trots det dela med mig av hur Mary Olivers dikter har smugit sig in i mitt liv.
Hennes dikter har kommit in framför mina ögon titt som tätt senaste året. Hört dem i podar, fått dem skickade till mig en en god vän, hittar dem citerade i tidningar. Kanske är det bara att jag ser dem nu. De kan alltid ha funnits där i mitt liv, i mitt flöde, men jag har inte haft vett att se dem.
Om poeten Mary Oliver
Mary Oliver (1935-2019) var en amerikansk poet vars verk har älskats av många för sin tillgänglighet, sin djupa känsla för naturen och sin andliga kvalitet. Hennes dikter präglas ofta av ett klart och enkelt språk som utforskar stora teman som kärlek, död, och meningen med livet, genom noggranna iakttagelser av naturen.
Mary:s poesi går att sammanfattas som en blandning av naturlyrik och meditation över människans plats i världen. Hon använde ofta bilder från naturen för att utforska existentiella frågor och spirituella reflektioner. Hennes mest kända verk, som ”Wild Geese” och samlingen ”American Primitive,” visar på en djup vördnad för naturens skönhet och har en uppmaning till läsarna att leva autentiska och meningsfulla liv. Vissa kritiker har argumenterat att Olivers dikter är för enkla och saknar den komplexitet och djup som förväntas i seriös poesi. Hon har också fått kritik för att hennes enkla sätt att skiva dikter inte direkt har varit banbrytande och alltså inte bidragit till utveckling och förnyelse av poesin.
Det är dels hennes intresse för naturen och att den ständigt är temat för dikterna och dels att dikterna är just så enkla som lockat mig. Jag har ingen större längtan till svår poesi, Marys enkla variant räcker gott för mig. Tror att de mer komplexa dikterna går mig över huvudet. Kanske är hon en perfekt poet att börja med för att senare gå vidare till andra med större svårighetsgrad.
Biblioterapi – läsning & skrivande för hälsan
Min nyväckta fäbless för Mary:s poesi är en av orsakerna till att jag lär mig mer om hur just poesi och litteratur kan påverka oss. Det finns ett begrepp som förklarar det nämligen BIBLIOTERAPI. Den metoden går att använda sig av på olika sätt beroende på syfte och målgrupp. Till exempel att skriva dagbok och reflektera över sitt liv med utgångspunkt i poesi eller annan text är ett sätt.
Biblioterapi syftar alltid till att öka det psykiska välmåendet. Metoden kan användas inom många diagnoser och sammanhang: vård, rehabilitering, sociala problem, anhörigstöd och så vidare.
Det finns olika former av biblioterapi. Man kan inrikta sig på allt från självhjälpslitteratur till poesi. Man kan läsa ensam eller i grupp. Biblioterapi kan också ha inslag av eget skrivande.
Källa: 1177.se
Skrivande är ju något vi länge har vetat är bra för en och särskilt i formen av dagböcker . Att läsande påverkar en är ju inte direkt en nyhet heller. Att det rent av är en form av terapi som används, hittills, främst i USA, Finland och Storbritannien var intressant att få reda på. Om du är prenumerant av de kreativa breven har du nyss fått ett med mer om just biblioterapi, så gå in i din e-post och läs där.
Kopplingen mellan läsning och skrivande
Läsning av texter kan hjälpa individen att identifiera och omformulera negativa tankemönster genom kognitiva och emotionella processer som igenkänning och omtolkning. Dagboksskrivande förstärker denna process genom att ge individen möjlighet att utforska och skriva om sina egna tankar och känslor, vilket kan leda till en djupare självförståelse och emotionell reglering.
Häng med på en utmaning i augusti med att läsa poesi och skriva dagbok!
Så under augusti 2024 tänker jag hålla en DAGBOKSUTMANING med poesi av Mary Oliver . Den kan du anmäla dig till redan nu. Den är en variant av biblioterapi och något jag är mycket nyfiken på att utveckla. Utmaningen är helt kostnadsfri. (Om du läser det här efter augusti 2024 så kommer den finnas kvar för dig att gå den senare också.)
Ett smakprov på hur det kan bli i utmaningen får du här:
Min utmaning till DIG:
Jag uppmanar dig att läsa ”Invitation” och låta dess ord sjunka in. Hur kan dessa insikter förändra ditt liv? Ta ett ögonblick att stanna upp, observera din omgivning och njut av de små miraklen i ditt liv.
Vi är alla på vår egen resa, och det är de små, enkla ögonblicken som ofta ger oss mest glädje och insikt.
INVITATION
Oh do you have time
to linger
for just a little while
out of your busy
and very important day
for the goldfinches
that have gathered
in a field of thistles
for a musical battle,
to see who can sing
the highest note,
or the lowest,
or the most expressive of mirth,
or the most tender?
Their strong, blunt beaks
drink the air
as they strive
melodiously
not for your sake
and not for mine
and not for the sake of winning
but for sheer delight and gratitude –
believe us, they say,
it is a serious thing
just to be alive
on this fresh morning
in the broken world.
I beg of you,
do not walk by
without pausing
to attend to this
rather ridiculous performance.
It could mean something.
It could mean everything.
It could be what Rilke meant, when he wrote:
You must change your life.
Mary Oliver, “Invitation,” A Thousand Mornings (New York: Penguin Books, 2013).
Hur dikten ”Invitation” kan tolkas
För att ge ett exempel på hur dina anteckningar efter ha läst en dikt kan se ut bjuder jag på några av mina versioner här. Var klok nog att inse att det inte är de rätta tankarna eller tolkningarna du ser här. Du kan ha helt andra som är lika rätt. Denna dikt av Mary Oliver har faktiskt påverkat mitt sätt att se på livet. I den dikten uppfattar jag det som att Oliver bjuder in oss att stanna upp och verkligen uppskatta världen omkring oss. Här är några sätt som dikten påverkar hur jag tänker och vad som dök upp när jag reflekterade över hennes ord:
Att stanna upp och verkligen se
Dikten börjar med att bjuda in oss att stanna upp och lägga märke till de små sakerna:
”Oh do you have time / to linger / for just a little while / out of your busy / and very important day / for the goldfinches.” Dessa ord har inspirerat mig att sakta ner och verkligen observera min omgivning. Istället för att rusa genom dagen så tar jag nu mig mer tid att lyssna på fåglarnas sång eller solens strålar genom träden. Jag har inte längre alltid hörlurar i öronen när jag är ute på promenad.
Om att vara närvarande
Dikten uppmanar oss att vara närvarande i varje ögonblick. ”Look, I am calling to you across / the treetops / from the edge of the air.” Jag har lärt mig att släppa stress och oro för framtiden, och istället fokusera på här och nu. Att vara närvarande har hjälpt mig att känna mer lugn och tacksamhet i vardagen.
Klokt att värdera enkelheten högre
”Invitation” firar enkelheten och skönheten i vardagen. Detta har hjälpt mig att uppskatta de små sakerna – en kopp te, ett leende, en vänlig gest. Jag har lärt mig mer och mer av att lycka inte alltid finns i stora utan i de små, enkla stunderna. Dikten påminner mig om att göra det.
Nog ter sig Mary Olivers dikter enkla nog att klara av att läsa men ändå tillräckligt spännande att fundera kring? Såååå….
Visst vill du vara med på DAGBOKSUTMANING med poesi av Mary Oliver ?
Ser fram emot att hänga med dig där i augusti!
Källor:
https://systematicreviewsjournal.biomedcentral.com/articles/10.1186/s13643-024-02482-8
Photo by Clark Young & Holly Mandrich on Unsplash