En liten fjuttig dagbok kan väl inte vara så livsavgörande och spännande? Måste ju finnas appar eller vitaminer som kan göra allt det jobbet mycket mer effektiv och smart numera?

Mjae – att skriva dagbok eller några rader i en anteckningsbok är mer kraftfullt än man kan tro vid första anblicken. Vill du veta hemligheten bakom några av historiens mest framstående personer? En hemlighet som hjälpte dem att förstå sig själva bättre, bemästra sina tankar och skapa en djupare koppling till sitt inre? Svaret ligger i deras dagböcker!

Själv har jag periodvis skrivit mycket i kalendrar eller i dagböcker. Då och då har jag en sk. art journal där jag blandar både ord och bild på sidorna. Oavsett vad jag har kallat den så har jag, i någon form, för det mesta haft något ställe där jag skrivit ner tankar eller små noteringar om saker jag upplevt. Just nu har jag en A5-stor kalender där jag skriver dagliga små inlägg om det jag varit med om och svaren på de tre frågorna som du hittar längst ner i det här blogginlägget.

Dagboken kan vara ett kraftfullt redskap som har möjlighet att hjälpa dig att omvandla ditt liv. Låt oss ta en närmare titt på några kända dagboksskrivare och vad de hade att säga om den fantastiska effekten av att skriva i sina dagböcker.

  1. Virginia Woolf – Den Inre Resan

”Jag skriver för att hitta vägen till min själ.” – Virginia Woolf

Författaren Virginia Woolf ansåg att dagboken var hennes fristad, en plats där hon kunde utforska sitt inre landskap och förstå sina djupaste tankar. Genom att skriva ner sina känslor och reflektioner, upptäckte hon en inre resa som gav upphov till hennes mest älskade verk.

  1. Mark Twain – Övning Ger Färdighet

”Det är den bästa saken jag har, min dagbok. Jag skriver i den varje dag och har gjort det i över 30 år nu.” – Mark Twain

Den ikoniska författaren Mark Twain trodde starkt på dagboksskrivandets kraft att förbättra ens skrivfärdigheter. Genom att träna sitt skrivande varje dag i sin dagbok, blev han en mästare i berättande och humor. För honom var dagboken ett ovärderligt verktyg för personlig och professionell tillväxt.

  1. Frida Kahlo – En Kreativ Lekplats

”Jag målar mitt självporträtt eftersom jag är så ofta ensam och eftersom jag är personen jag känner bäst.” – Frida Kahlo

Frida Kahlo, den mexikanska konstnären, använde dagboken som en kreativ lekplats. Genom sina dagliga anteckningar och konstnärliga uttryck fördjupade hon sin relation till sig själv och sina känslor. Dagboken blev en oändlig källa till inspiration som ledde till hennes magiska verk.

Vad kan skrivande i en dagbok ge dig?

Nu undrar du säkert vad du kan få ut av att skriva din egen dagbok, eller hur?
Jo faktiskt flera saker bland annat dessa fyra:

  1. Förbättrar ditt skrivande: Skrivande varje dag förbättrar din skrivteknik och stärker ditt ordförråd. Genom att utmana dig själv att hitta nya sätt att uttrycka dig blir du en mer effektiv och kreativ skribent. Det är som att gå till ett språkligt gym – ju mer du övar, desto starkare blir dina skrivfärdigheter.
  2. Stressreducering: Skrivandet fungerar som en ventil för stress och ångest. När du låter dina känslor flöda ut på papperet, frigörs spänningar och du känner dig lättare till sinnet. Dagboken blir ett säkert utlopp där du kan lätta på bördan och finna inre harmoni.
  3. Kreativt uttryck: Dagboken blir din kreativa lekplats, precis som för Frida ovan. Dagligt skrivande hjälper dig att träna din kreativa muskel. Ju mer du skriver, desto lättare blir det att hitta inspiration och idéer. Skriv om allt och ingenting, och du kommer snart märka att de mest oväntade idéerna dyker upp när du minst förväntar dig det. Det kan vara din nästa geniala romanidé eller ett fantastiskt diktverk!
  4. Självreflektion: Dagboksskrivande ger dig en chans att reflektera över dina tankar och känslor. Genom att sätta ord på dina upplevelser blir de mer begripliga och ger dig en djupare förståelse av dig själv. Det är som att ha en konversation med dig själv där du kan sortera genom dina tankar och upptäcka nya insikter.

Kom igång nu!

Oavsett om du är en erfaren författare eller nybörjare eller om du inte har endaste minsta lust att bli skribent alls så har dagboksskrivandet något att erbjuda. Börja med att skriva några minuter varje dag och låt din kreativitet flöda fritt. Använd färdiga skrivfrågor för att utmana dig själv och utforska nya ämnen.

Kom ihåg att det inte finns några regler eller begränsningar – din dagbok är en plats där du kan vara helt ärlig och autentisk. Ge dig själv friheten att utforska, uttrycka och fördjupa din förståelse för dig själv och världen omkring dig.

Så vad säger du?
Låt dagboken bli din bästa vän och din allierade i livets äventyr!

Då har jag tre enkla frågor som bland annat Mia Törnblom, författare och expert på självkänsla, har använt på kvällen för sitt skrivande de senaste decennierna i hennes liv. Du kan använda dem till ditt dagboksskrivande:

  • Vad var inte så bra idag & vad kan jag lära mig av det?
  • Vad var bra idag?
  • Vad behöver jag hjälp med inför imorgon?

Första frågan förutom att du kan reflektera över det som gick dåligt så hjälper den dig också att se misslyckanden som lärdomar snarare än hinder och förbättrar din förmåga att hantera liknande situationer i framtiden.

Andra frågan ger dig en positiv boost genom att fokusera på det som var bra under dagen, oavsett hur smått det kan tyckas. Denna fråga hjälper dig att uppskatta de positiva stunderna och öka din tacksamhet för det som går bra i ditt liv.

Tredje frågan riktar fokus mot dina behov och hjälper dig att identifiera områden där du kan förbättra din planering och organisering för nästa dag. Genom att lista de områden där du behöver hjälp eller stöd, kan du vara mer förberedd och effektiv i hanteringen av dina uppgifter och mål. Detta ger dig också möjlighet att nå ut till andra för hjälp, vilket främjar samarbete och socialt stöd. Du behöver inte känna dif ensam om du ber om hjälp. Men det är ju bra att veta vad det är man behöver hjälp med för att kunna be om det…

Mia säger själv i en intervju om hur hon hittar lugn och ny kraft:
“Jag mediterar regelbundet, säger hon. Annars skulle jag inte kunna göra ett bra jobb. Varje kväll reflekterar jag dessutom över vad jag lärt mig under dagen, vad som varit bra och mindre bra.”

Dagboken kan vara din bästa kompis

Genom dina egna ord och känslor kan du skapa en värdefull vän och följeslagare som alltid kommer att finnas där för dig. Oavsett om det är glädje eller sorg, hopp eller tvivel, kan dagboken bli ett säkert utrymme där du kan utforska dina tankar utan rädsla för att bli dömd.

Att skriva dagbok innebär att du ger dig själv en gåva av självinsikt och personlig tillväxt. Det är en resa där du kan upptäcka nya sidor av dig själv och stärka din förståelse för livets mönster och din egen utveckling.

Kom ihåg att det inte finns några regler när du skriver dagbok. Gör det på ditt eget sätt och i din egen takt. Var inte för hård mot dig själv om du missar en dag eller sjutton eller om några textbitar känns mindre inspirerande än andra. Det viktiga är att du tar dig tid att reflektera och ge dig själv utrymme för att växa.

Så håll fast vid den vackra vana att skriva dagbok, och låt det fortsätta vara en kompass som leder dig genom både soliga dagar och regniga stunder. Och kom ihåg, du är aldrig ensam med din dagbok vid din sida – den kommer alltid att vara där för att uppmuntra och förstå dig på ditt unika livsäventyr. Fortsätt att skriva, utforska och uttrycka dig själv, för i denna dagboks resa finner du inte bara ord, utan också den innersta essensen av dig själv. Så kasta dig in i skrivandets magi och låt din dagbok vara ett kärleksfullt hem för dina tankar och drömmar.

Så fatta pennan och dra åt dig en snutt papper så kickar vi igång.
Varmt välkommen till den underbara världen av dagboksskrivande!

Lycka till!

Källor:

The Diary of Virginia Woolf, Volume 1: 1915-1919
Mark Twain’s Notebooks & Journals, Volume I
The Diary of Frida Kahlo: An Intimate Self-Portrait
https://tidningenkonsulten.se/artiklar/mia-tornblom-tagga-ner-och-ha-trakigt-for-att-na-din-fulla-potential/
https://www.superprof.se/blog/varfor-skriva/

Rekommenderade inlägg