Har du testat en brain dump? Jag tror att många personer kämpar med att ha för många idéer eller saker att hålla reda på. Alla möjligheter och möjliga vägar framför kan dig vara så spännande och/eller utmattande och det kan vara svårt att välja och fokusera på någon av dem. Det kan vara lätt att falla i fällan att vilja göra ALLA saker och helst perfekt också. Du vill ju utforska alla dessa fantastiska idéer du har… Den här metoden – en brain dump – fungerar både för ditt företag och ditt privatliv!

Prova processen med BRAIN DUMPING – det handlar om att få ut alla dessa idéer på papper (släpp dem) och se sedan vad som är vettigt för dig och vad som inte är det.

Jag har alldeles för ofta för många ideer och brukar få mina tankar att rusa hit och dit mellan dem utan att få riktigt någon kontroll över vad jag gör. Risken är att jag då ställer mig och stryker örngott eller sopsorterar för att ändå känna mig produktiv medan jag egentligen förhalar det jag verkligen tänker på och kunde fixat ifall jag satta mig ner och gav det tid.

Då har jag känt att det har hjälpt att göra någon form av brain dump för att få ner alla dessa tankar på papper och ur huvudet. Då har i alla fall jag lättare att se vilka som skulle kunna vara till någon nytta och vilka som bara är roliga eller helt meningslösa ja inte är alls bra för mig just nu.

Photo by Thought Catalog on Unsplash

Vad är en brain dump bra för?

En brain dump är en sorts brainstorming – låt hjärnan mata på med tankar och bland allt dyker det upp guldkorn. En brain dump kan åstadkomma två viktiga saker – för det första: att få dina idéer på papper hjälper helt enkelt att lugna din hjärna. Få dina idéer ur huvudet och de kommer att sluta hålla dig vaken hela natten. För det andra: att sätta ord på dina idéer hjälper dig att utvärdera dem och avgöra om de är tillräckligt bra för att fortsätta utforska, eller om de bör arkiveras för senare användning eller att bara glömmas bort.

Hur gör man en brain dump?

Att göra en brain dump är ett enkelt men effektivt sätt att få grepp om planer och kreativa idéer. Tanken är att du ska dumpa allt du har som simmar oroligt runt i din hjärna ut på papper. Då kan du sortera det och se vad som du kan göra åt dessa saker och få ro i hjärnan. Ut ur tankarna och ner på papper. Ut ur röran och framåt i planering istället. Du kan lättare utvärdera dina idéer i skrift. Du kan se vilka idéer som är värda att satsa på och vilka som inte är vettiga.

Idag ska vi göra en annan variant på en brain dump – vi tar den ett steg längre. Fast har du inte gjort en brain dump förut föreslår jag att du gör en enkel variant först: Ta ett papper och sätt en timer på fem minuter och skriv ner allt du kan komma på – stort som smått. Sedan kan du hitta den där saken du verkligen vill satsa på och då går du vidare till nästa steg:

Nu ska du ta EN sak som du ofta tänker på och ältar som inte vill lämna dina tankar – den ska vi ta tag i och rensa ut och kolla upp!

Ta fram din anteckningsbok och gör dig redo att göra en nischad brain dump!

  • Steg 1: Skriv ner din idé på ett papper. Bara en sammanfattning av din stora idé i en mening räcker.
  • Steg 2: Fråga dig själv vad som är målet eller syftet med den här idén – varför vill du göra det? Vad hoppas du att det kommer att åstadkomma för ditt liv, företag, etc.?
  • Steg 3: Ta din stora idé och bryt ner den i små, praktiska steg. Vad krävs för att föra din idé från just idé till verklighet? Vilka är de specifika åtgärder du måste vidta för att komma från punkt A till B?
  • Steg 4: Vilken är den teoretiska tidslinjen för denna idé? Nu när du vet några av stegen du behöver ta för att uppnå det så ge den tidsramar: kan du nå det på dagar, veckor eller månader?
  • Steg 5: Hur mycket ansträngning kommer att krävas av dig för att förverkliga denna idé? Är det något du kan göra vid sidan av, eller kommer det att ta all din uppmärksamhet och energi att se igenom det?
  • Steg 6: Vad är det önskade slutresultatet av din stora idé? Det här kan vara något som att tjäna pengar (du kan bli specifik – att tjäna XX kr) eller att rikta in dig på en ny målgrupp för ditt företag, eller det kan vara något mer allmänt, som att ge glädje till ditt liv eller din organisation till din dag, etc.
  • Steg 7: Nu när du har funderat lite djupare på din stora idé, fråga dig själv om det verkligen tjänar dina affärsmål, passar in i ditt varumärke eller med dina värderingar och välbefinnande i livet. Stämmer den här nya idén med ditt befintliga företag/person? Är det vettigt för ditt uppdrag och din vision? Kommer det att vara en naturlig del av det du brukar göra eller blir det något helt annat?

Hur känner du för din ide efter din brain dump?

När du utvecklar din nya idé under denna process, försök att vara specifik, men ägna inte timmar åt att fundera över det finstilta. Vi försöker bara förklara din stora idé med lite mer detaljer, inte bygga en hel affärsplan kring den redan nu. Tänk igenom lite av logistiken för varje del, men fastna inte för länge på någon sak. Poängen är att analysera hur genomförbar din idé är och hur mycket energi och ansträngning det skulle ta.

Hur känner du för idén när du skriver om den – är du exalterad? Får den här idén dig verkligen att bli glad? Blir du överväldigad bara av att tänka på de fina punkterna? Tänk efter ifall du känner dig obekväm på ett bra sätt dvs att du sträcks ut ur din komfortzon eller på ett dåligt sätt dvs detta stämmer inte helt överens med mitt syfte eller uppdrag.

Photo by Giulia Bertelli on Unsplash

Brain dump – kanske en del av din dagliga kreativa rutin?

Jag hoppas att du kan införliva någon form av brain dumpning i din kreativa rutin. Varje gång det känns som att du har för många idéer som snurrar runt i ditt huvud, försök bara att få ner dem på papper. Det kommer att få dig att må bättre och sedan kan du ta ett steg tillbaka och reflektera över vilka idéer du ska följa och vilka du ska skrota. Och det är vettigt att spara din hög med papper med idéer när du har en paus i ditt skapande eller att dina idéer har tagit slut helt plötsligt så kan du ta fram dem för att bli inspirerad igen!

Du kan använda en brain dump i början av dagen för att göra dina sinnen rena, minska stress och öka produktiviteten och öka chansen för ny inlärningen. Även om forskningen som stöder rönen om brain dumps fortfarande är begränsad är det inte troligt att det orsakar någon skada… så fortsätt och prova det för att se om det är effektivt för dig. Om inte så gör inte fler utan hitta ett annat sätt att rensa och börja om och fokusera på.

Vad kan du göra sedan?

När du har gjort den allra första varianten av en brain dump den som bara är att skriva av sig på fem minuter så har fått alla dina uppgifter, bekymmer och idéer på papper kan du börja organisera dem. Försök till exempel att prioritera alla uppgifter som du behöver slutföra i dag, eller komma med handlingsbara lösningar på de bekymmer som du har kontroll över. Eller använd stegen ovan som vi har gått igenom här men du behöver inte göra det för alla idéer utan välj ut bara någon ide för de sju stegen…

Ja du ser – det blir vad du gör det till – som med allt annat. Det kanske blir en del av din dagliga rutin eller så blir den bara en liten parantes i ditt sökande efter vettiga modeller att planera ditt liv via.

Hoppas att du får mycket nytta och glädje av en brain dump & lycka till!

Vill du läsa mer om hur man får mer lugn och ro i sina tankar testa även att planera på torsdagar och dumpa söndagsångesten!

//Camilla

Vill du få fler tips & trix prenumerera på mitt nyhetsbrev KREATIVA BREV så får du ett mail just innan nymånen varje månad! Hoppas vi ses!

Källa: De sju stegen har jag hittat hos Paper and spark för några år sedan och har använt det i olika former sedan dess. Kopierade av deras sju steg till denna text för jag hade faktiskt glömt EXAKT hur det var tänkt och jag har gjort om den lite inför varje gång jag gjort den så tänkte det var bra du fick originalversionen här. Brain dump och tankekartor lärde jag mig i grundskolan så de har hängt med länge och brukar få vara med då jag håller kurser – det är grunden i att hitta och sortera tankar för mig.

Rekommenderade inlägg