Har du en naturligt vild sida eller är du en helt kulturellt påverkad människa som passar bäst på asfalt? Förmodligen är du lite av båda tack vare den tid och miljö du växte upp i men du har även kvar en hel del från stenåldern i dig. Idag är vi mitt i en tuff tid av tidigare sällan skådat våld ute i samhället och vår ekonomi är utmanad av krafter utifrån så man kan ju inte låta bli att längta ut i naturen. Dit där allt verkar så logiskt och harmoniskt – fågelkvitter och porlande bäckar. Kan det vara så enkelt att när vi tappat kontakt med naturen så tappar vi även all annan kontakt med samhörighet och förståelse för hur allt och alla hör ihop?

Vi tar en titt på fördelarna med att bli mer i samklang med naturen och hur du kan göra det oavsett var du bor.

”Vi är alla en del av naturen, och när vi förstår den sanningen och återknyter till den, återfinner vi en del av oss själva som vi har förlorat på vägen.” – Unknown

Många av våra grundläggande instinkter och reaktioner har sina rötter i just stenåldern. Till exempel är vår kamp-eller-flykt-reaktion fortfarande en del av vår biologi och aktiveras i stressiga situationer. Under stenåldern var människor nära knutna till naturen och var beroende av den för sin överlevnad. Vi var i naturens våld. Sedan dess har människan gjort allt den kunnat för att kunna vända på det maktförhållandet. Idag påverkar detta vårt förhållande till miljön och naturens bevarande, att ha makten eller vara utsatt för den. Vi är inne i en tid då naturen nästan verkar vilja ta tillbaka makten och visa oss vad den kan göra mot oss när vi inte lyssnar och förstår sambanden mellan natur, djur och människan.

Foto av Markus Spiske från Unsplash

Vad betyder begreppet REWILD?

Begreppet ”rewild yourself” översätts ofta till svenska som ”återknyt dig själv till naturen” eller ja ”gör dig själv vildare”. Det handlar om att återfå och stärka ens egen koppling till naturen och det naturliga tillståndet, som människor historiskt sett har haft tidigare. Det kan innebära att återgå till en mer naturlig och enkel livsstil och/eller att återupptäcka naturens visdom och helande kraft.

REWILDing handlar om att bryta sig loss från den moderna, uppkopplade, och ibland konstgjorda världen för att återansluta till den naturliga världen och de naturliga instinkterna. Det kan inkludera att spendera mer tid utomhus, utforska platser ute i naturen, lära sig överlevnadskunskaper och leva mer i harmoni med naturen. Det är en filosofi som betonar att människan och naturen är tätt sammanlänkade och att återknytningen till naturen kan ha positiva effekter på människans välmående och själsutveckling.

”Naturen är inte vår fiende, bara vår medhjälpare. Vi måste använda vår kreativitet för att anpassa oss till naturen, inte försöka göra naturen anpassa sig till oss.” – Terence McKenna

Det finns även organisationer som tex ”Rewilding Europe” som fokuserar på att återställa vilda ekosystem och arter i Europa. De arbetar med att återinföra vilda djur, restaurera naturliga livsmiljöer och främja ekoturism som ett sätt att stödja ekosystemets hälsa och lokalbefolkningens ekonomi. Det finns även ”The Wild Network” som är en brittisk organisation har som mål att återknyta barn och familjer till naturen genom att främja utomhusaktiviteter och naturupplevelser. De arbetar för att bekämpa ”naturens underskottssyndrom” och främjar lek och utforskande i naturen. Kanske som förskolan ”I ur och skur” och friluftsfrämjandets aktiviteter i Sverige.

”Naturen är inte en plats att besöka. Det är hem.” – Gary Snyder

Hur kan du REWILD:a dig själv?

Du behöver inte vara i färd med att lösa världsproblemen för att dra nytta av att återknyta till naturen utan du har allt att vinna på vad det gäller ett personligt plan också. Det är aldrig fel att lära sig mer om sig själv och det som finns runt omkring oss.

Här kommer några enkla förslag på vad du kan göra för att hitta en mer naturinspirerad livsstil:

 • Tid i naturen: Prioritera tid utomhus och i naturen. Det kan vara en enkel promenad i skogen, en dag på stranden eller camping i naturen. Se till att regelbundet inkludera naturen i ditt liv.
 • Minska skärmtid: Försök att minska din tid framför skärmar, särskilt när du är utomhus. Slå av telefonen eller använd den bara för nödvändiga ändamål för att vara mer närvarande i naturen.
 • Lär dig om naturen: Studera och läs om den lokala naturen och dess ekosystem. Ju mer du förstår, desto mer kommer du att uppskatta den.
 • Aktiviteter i naturen: Engagera dig i utomhusaktiviteter som du älskar. Det kan vara vandring, cykling, fiske, fågelskådning eller något annat som intresserar dig.
 • Återkoppla till dina sinnen: När du är i naturen, använd dina sinnen fullt ut. Titta på detaljerna i växterna och djuren, lyssna på ljuden i skogen eller på vattnet, känn på jorden under dina fötter och dofta på den friska luften.
 • Trädgårdsarbete: Om du har möjlighet, fixa en trädgård eller odla dina egna grönsaker på balkongen, köksfönstret eller i en kolonilott. Detta ger dig en närmare koppling till jorden och naturens cykler.
 • Meditation och mindfulness: Öva meditation eller mindfulness i naturen. Sitt tyst och observera omgivningen, andas djupt och var närvarande i ögonblicket.
 • Överlevnadskunskaper: Lär dig några grundläggande överlevnadskunskaper som eldning, spårning och att hitta ätlig mat i naturen. Detta kan öka din självförtroende och dina färdigheter i naturen.
 • Respekt och hållbarhet: Visa respekt för naturen genom att plocka upp skräp, följa lokala regler och förespråka för hållbart beteende gentemot miljön.
 • Dela erfarenheter: Dela dina upplevelser med andra och inspirera dem att också återknyta till naturen. Gemenskap kan hjälpa dig att hålla fast vid dina mål.
 • Ta jägarexamen. Du behöver inte bli jägare bara för att du går kursen utan du kan få stora kunskaper om djur och natur genom en sådan kurs.

Vad har du för nytta av att REWILD dig själv?

Jag tror att vi alla behöver en känsla av att vara meningsfulla och behövda utifrån mina egna upplevelser under livet. Det finns det flera teorier om hur det fungerar och ensamhet anses vara en hälsofara för oss människor. Ensamheten innebär en ökad risk för att utveckla hjärt- kärlsjukdomar, stroke och demens. Risken ökar också för psykiska problem. Vi kan ha ensamhet på flera plan och existentiell ensamhet handlar om att vi känner att våra innersta tankar och känslor inte går att dela, att ingen verkligen lyssnar eller förstår. En del av det stödet kan du hitta via att se hur allt hänger ihop i naturen och vi är aldrig ensamma fastän du sitter ensam i ett rum – vi är en del av något större.

”Naturen är den bästa läraren. Hon lär oss tålamod, uthållighet och att vara närvarande i ögonblicket.” – Ralph Waldo Emerson

– Alltför många barn saknar erfarenhet av naturen och då blir den skrämmande. Vi måste få de unga att förstå naturens hemligheter, och för att göra det möjligt måste vi designa städer där upplevelser i naturen återkommer som rutiner i barnens vardag. Detta enligt miljöforkaren Matteo Giusti. Elever i Bromma har i tio års tid räddat salamandrar som hamnat fel under sin vandring mot parning i en damm. Och på så sätt stabiliserat en av Stockholms viktigaste avelsplatser. När de fick ansvar för att hjälpa utsatta salamandrar, förändrades deras värderingar och känslor för naturen på djupet, säger miljöforskaren Stephan Barthel.

Vi vuxna kan också behöva lära oss att se sambanden på en mer grundläggande nivå och inte bara rent teoretiskt. Du lägger såklart inte till hälsofarliga kemiska ämnen i jorden där du odlar den mat du själv ska äta medan om du köper varan i affären så vet du inte vad den som odlat den har gjort – den ska ju skicka iväg den. Vi kan se sambanden när de drabbar oss direkt – svårare att vara motiverad när det är mer diffust hur ens handlingar påverkar.

Om man ser sambanden mer klart och ser hur allt är sammanlänkat blir allt lite mindre ensamt. Vi är en liten viktig kugge i något helt fantastiskt. Det kan man börja se på riktigt ifall man återknyter sig själv en aning till naturen.

Vad kan din lilla resa mot att bli mer REWILD leda till?

Återknytningen till naturen är en resa som inte bara berikar våra egna liv med större tillfredsställelse och lycka utan också ger oss en värdefull insikt om hållbarhetens betydelse för vårt samhälle och vår planet. Genom att upptäcka den naturliga världens skönhet och tysta visdom, lär vi oss att vara mer närvarande i ögonblicket och att uppskatta de enkla glädjeämnena i livet.

Denna upplevelse av harmoni med naturen leder ofta till en ökad medvetenhet om vårt ansvar för att vårda och skydda den. Vi inser att vår egen lycka är intimt kopplad till hälsan hos vår planet och att våra handlingar kan ha en betydande inverkan på dess framtid. Genom att leva i harmoni med naturen, minska vår påverkan och främja hållbarhet, tar vi små steg mot att säkra en bättre och mer hållbar framtid för oss själva och kommande generationer.

Så låt oss fortsätta att utforska naturens underverk, återknyta till dess kraft och dela den glädje och insikt som det medför. Genom att göra det, tar vi inte bara hand om oss själva utan också om vår omgivning med andra människor och vår natur. På så sätt kan vi forma en framtid som präglas av balans, harmoni och hållbarhet, där vi och naturen kan blomstra tillsammans – fint va!

Jag tror verkligen på att det gör skillnad <3

Källor:

Salamandrarna som förändrade stadsbarnen

Barn som förstår naturen skyddar den

Rekommenderade inlägg