Måste jag bo i en jordkula eller igloo och bara äta nötter och meditera för att vara i takt med årstiderna och naturens rytm?
Nej förmodligen inte. Det räcker snarare med att lägga märka till och uppleva vad som händer ute i naturen varje dag. Det i sin tur stärker din koppling och samhörighet till den här planeten du bor på. Hurdå? Jo istället för att som en utomstående observatör se på naturen så lever du i den och tar till dig det som vi människor alltid varit en del av – årstiderna, natt och dag och alla anda cykler som vi utvecklats ihop med.
Hur går det till och vad har vi för nytta av det? – det är vad vi ska lista ut här:
Många tror att det krävs en helomvändning av ditt liv med en nästan religiös omfattning för att få någon effekt – det är fel. Det enda som krävs är att du blir en gnutta mer medveten om vad som sker utanför de fyra väggar och tak du gömmer dig inom. Då börjar omtänket och starten för att upptäcka alla cykler och sammanhang du redan är en del av.
Feeling a part of things: of the turning of the earth and the seasons below your feet, the buzzing of the bees and the blooming of the flowers they land on, the arrival of crops, the coming and going of the tides, and the moon, sun and planets performing their cosmic dance, just outside the window there.
Lia Leendertz
Precis som med allt annat som man börjar med så följer mycket med av bara farten. Du öppnar dina ögon för det uppenbara som alltid funnits är men du har bara inte brytt dig om att se det. Det blir enklare att se nästa sak som ger dig sammanhang och länkar till både din nuvarande miljö och de som levt innan dig. Pusselbitarna hittar sin plats.
Hitta din takt och årstid
Vi har alla våra egna relationer till varje årstid som kan variera beroende på våra tidigare erfarenheter, vår hälsa, vår plats och så vidare. Kanske har vintern varit speciellt utmanande för dig om du inte gillar mörker eller så älskar du istället det lugna tempot som mörkret ger. Du kan ha upplevt stress under sommarjobbet i glasskiosken eller de mest spännande lekar med kusinerna på sommarlovet. Ja du kan ha en mängd olika saker i bagaget som definierar vad varje årstid betyder för dig.
För att lista ut var och när du mår som bäst kan du fråga dig:
- Hur känner du dig inför varje årstid?
- Har du en favorittid på året?
- Finns det en årstid som du tycker är särskilt utmanande?
Du kan då se vad som ger dig energi och vad som tar energi från dig. Var/när har du bäst flyt och var/när har du mest oflyt?
Är du en som uppskattar värme eller inte – då kan du se var på året som du har det mest enkelt. Satsa då på att göra tuffa saker vid den tiden som du gillar. Inte vidare smart att göra det under årstiden då du upplever obehag av allt från ljus till temperaturer.
Olika tider i livet kan kännas som en årstid. Ett nytt jobb kan ge känslan av en ny fräsch vår medan ett dödfall eller separation kan få dig rakt in i dvala och vintervila medan du hanterar din sorg. Var lyhörd på var i cykeln du befinner dig – har du upptempo så kör på medan är du i en nedtrappningsfas var mer vänlig mot dig själv.
Att känna sig som en del av något större
Genom att upptäcka vilka naturliga kretslopp och cykler som du är en del av – redan bara genom att finnas till – kan ge dig en känsla av att vara en del av något större. För det är ju sant, det är inte bara en känsla.
Vi är alla en del av flera olika kretslopp och våra förfäder och förmödrars gener och rutiner utvecklades utifrån solens och jordens rörelser som ger oss natt och dag, årstiderna och så vidare. Det är flera bitar som utvecklats ihop och vi människor har generna fyllda av klockor inställda på att fungera ihop med de cykler som finns i vår natur.
Att kämpa emot naturen och vår egen inre klocka kan vara mycket ansträngande. Ju mer vi lär oss om kroppen och knoppen ser vi hur viktigt det är att följa den rytm som våra kroppar och sinnen har utvecklats att må som bäst i. I dagens sjukvård testar man vid vilken tidpunkt på dagen som passar bäst för olika behandlingar och ingrepp. Vår kropps cykler kan hjälpa läkningen efter en operation lite effektivare beroende på när på dygnet den görs. Vi är bara i början av att lära oss vad våra inre klockor kan hjälpa oss med ifall vi vet om dem och följer dem.
Om man tillbringar tid i naturen har det visat sig att det leder till förbättrat välbefinnande och en starkare känsla av tillhörighet. Båda dessa faktorer bidrar inte bara till att höja vår livskvalitet, utan påverkar också vår sjuklighet och dödlighet som minskar. Hur vet vi det? jo kroppsliga reaktioner som förändringar i hjärnans aktivitet, minskade stresshormoner, förbättrat immunförsvar och mindre muskelspänningar har kunnat mätas efter en tid i naturen. Det leder till just nyss nämnda höjda livskvalitet.
“As social creatures, we have evolved in concert with nature for millions of years,”
Ryan Lumber, De Montfort University
Forskare har kunnat bekräfta sambandet mellan en upplevelse av naturen och känslan av anknytning dvs känna att man tillhör något. Otroligt nog händer detta oavsett om man befinner sig inne i vildmarken eller tittar på ett träd genom ett fönster. Även om effekten står i proportion till kvaliteten på både tid och vilken natur man upplever så är det fortfarande anmärkningsvärt att man bara behöver se en liten del naturen typ ett träd för att få effekt.
Samhörighet till naturen hjälper oss att vara bättre människor
Vi känner oss inte bara mer kopplade till den naturliga världen när vi upplever naturen. Vi känner också mer gemenskap med andra människor efteråt. Genom att uppleva och vara med i naturen ökar den sociala sammanhållningen som består av delade normer, positiva relationer med andra och känslor av tillhörighet. Studier av boende i vanliga höghus, visar att de som har tillgång till grönområden och gröna vyer har mer sociala band med sina grannar och en starkare gemenskap än de som saknar gröna ytor. Vi vet att känslan av att tillhöra en plats eller en grupp är mycket skyddande för vår mentala hälsa, speciellt för ungdomar och äldre.
Internationellt har det gjorts mycket forskning om hållbara miljöer och folkhälsa. Det är känt att vi upplever en högre livskvalitet om vi känner en anknytning till vår hemort. En studie från UiA undersöker betydelsen av faktorer som tillgång till natur och tjänster, buller och social miljö för att människor ska trivas där de bor och hur detta i sin tur är kopplat till livskvalitet.
Den fastslår att om du känner dig ensam känner du dig också mindre fäst vid en plats. Är du fäst vid en plats bryr du dig om den och tvärtom.
Det här borde få konsekvenser för hur vi utvecklar våra städer och tätorter, till exempel genom att skapa platser där människor kan mötas och vara en del av naturen. Att känna sig trygg i din närmiljö hjälper dig att känna dig rotad till platsen. Att ha kontakt med naturen och få en förståelse för den bidrar till detta och borde vara en stor del av vår samhällsplanering.
Fördelar med att vistas i naturen
- Minska din stress
- Stärka din kognitiva förmåga
- Förbättra din psykiska hälsa
- Främja fysisk aktivitet
- Underlätta social interaktion
- Vissa forskare menar till och med att vi skulle bli lyckligare och känna större livskraft om vi fick en starkare koppling till naturen.
Fakta från Folkhälsomyndigheten.
Hur kan man få mer samhörighet och känsla av att tillhöra något?
Här är tre sätt att ge näring åt vår känsla av samhörighet med hjälp av naturen, enligt Dr Lumber:
- Ta dig tid att lägga märke till naturen. Hur mycket uppmärksammar du egentligen världen omkring dig? När vi spenderar vår vakna tid stirrandes in i våra skärmar, kan vi ofta missa naturens storslagna underverk i vardagen.
- Gör ditt möte med naturen meningsfullt. När det kommer till att lära känna naturen är det viktigt att tänka på hur du spenderar din tid i naturen. Utöver att bara vara passiv i naturen kan du skapa en djupare och mer meningsfull förbindelse med naturen genom att aktivt uppleva den med dina sinnen och agera hänsynsfullt.
- Bygg vanor för att uppleva naturen i din vardag. Genom att aktivt välja att uppleva naturen dagligen kan det hjälpa dig att uppskatta ens plats i den och ge ens liv ännu mer mening. Resultatet blir att vi kan förbättra både vårt och naturens välbefinnande på det viset.
Det handlar om att uppmärksamma och låta naturen får ta plats i ens liv så blir det allt enklare att se sin egen del i naturen och hur samspelet går till. Då blir man en del av naturen igen som man kan ha glömt – för vi är alla en del av det men vi behöver upptäcka det…
Sammanfattningsvis…
Naturens årstider och cykler finns inom oss var en i form av inre klockor. När vi kliver upp på morgonen och får solljus på ansiktet (eller lampljus) så reagerar ditt eget system med att AHA LJUS nu ska vi vara vakna i 12-17 timmar. Att vara medveten om det och jobba i takt med de inre klockorna som vi kan ställa efter naturen så behöver vi inte arbeta emot vår egen kropps naturliga rytm.
Jo kan ha gått lite överstyr med all vetenskaplig text här men grejen är att vi vet ju egentligen vad vi mår bra av – vi bara glömmer det och låter oss luras av det vi tror är bra bara för vi gör det vi brukar. Eller för att vi är lata – det är ju enklare att ta ett fordon till jobbet än att gå tio minuter av resan för att få lite morgonsol på sig. Att låta naturen lära oss vilka rytmer och vanor som vi redan har utvecklats ihop med är bara nyttig för oss.
Så ut och upplev naturen så mår du och planeten bättre!
Vill du läsa mer om vår biologiska klocka och cirkadiska cykler kan du göra det HÄR!
Källor :
Friluftsliv Folkhälsomyndigheten
The sense that you belong somewhere
A sense of belonging leads to hapiness
P.S
Vill du veta mer kan du prenumerera på de kreativa breven som kommer ut på torsdagar innan nymåne och ibland någon annan torsdag också. Där tar jag upp aktuella ämnen kring naturen och hur vi kan få draghjälp av den årstid vi är i just nu D.S: