En tradition i vårt hus är att göra pepparkakshus mellan första och andra advent och i år blev det en liten by med både hus och kåtor. Faktiskt lite oplanerat spontant ritade jag en mall till små pepparkakshus och fick till dem rätt okej. Andra år har vår pappa och kock ritat mallen till gigantiska hus medan detta år körde vi på flera små istället. Så här kommer den mall jag använde för att göra årets pepparkaksby.

 

pepparkakshus

Så för att du ska kunna göra en likadan by får du här vårt recept på pepparkaksdeg och mall till husen. Kåtorna är byggda av hjärtan där bågarna har kapats bort och kvar finns trianglar som limmas ihop med socker.

Min mamma har alltid, så långt jag kan minnas i alla fall, använt sig av ett recept från KF:s provkök som heter:

RECEPT: Tant Harriets pepparkakor

300 g smör (eller margarin om du inte har annat hemma)

5 dl socker

1 dl sirap

2 dl vatten

1 mask ingefära

2 msk kanel

1 msk kryddnejlika

2 tsk finstött kardemumma

1 msk bikarbonat

1,5 l (900 g) vetemjöl

 

HUR GÖR JAG:

Rör fett + socker + sirap smidigt. Tillsätt vatten + kryddor + bikarbonat och arbeta in mjölet. Börja med nästan allt mjöl, spara några dl för att se ifall degen behöver allt eller om det räcker, degen blir hård och svår att bearbeta med för mycket mjöl. Arbeta degen smidig på bakbordet. Låt den vila över en natt insvept i folie.

Grädda kakorna/husbitarna i mitten av ugnen i ca 5 minuter i 225 grader C – helst inte varmluften igång, blir bäst utan. Låt dem kallna på plåten.

 

mall till pepparkakshus

HÄR laddar du ner mallen till pepparkakshusen!

 

För ett hus behöver du två gavlar, två väggar och två tak. Grädda gärna fler delar än du har tänkt använda. Då har du några i reserv ifall någon bit blir sned eller gräddas fel eller går sönder så har du en chans att få ihop några hus trots det.

För att göra en kåta behöver du trianglar och enklast är att ta ett pepparkaksmått av ett hjärta och skära bort rundlarna så du får en triangel kvar. Du behöver tre trianglar per kåta du vill bygga.

När nedan syns husbitar och bitar till en kåta vila efter att ha gräddats färdigt. Precis när du tar ut dem ur ugnen kan du skära till delarna om du vill så blir de rakare och lättare att montera.

 

nygräddade pepparkakshus

Om du vill kunna äta upp husen eller ifall du tycker det är mest schysst så limma ihop med smält socker. Tag en tjockbottnad kastrull och värm upp sockret i den så det blir flytande och brunt. Doppa husdelarna i sockret och för ihop de sidor du vill fästa omgående. Akta fingrarna för sockret är HETT!

Törs du inte så limma ihop med en limpistol men då kan du givetvis inte äta upp husen sedan…

Dekorera med kristyr och pudra över med florsocker som snö. Lägg till godis också om du gillar det.

 

ett litet pepparkakshus

Kristyr till pepparkakshus

2 dl florsocker

1/2 äggvita

några droppar ättiksprit

Blanda alltihopa och rör den jämn och blank. Kristyren ska vara så tjock att den håller formen då den ringlas ut. Häll kristyren antingen i en liten påse och klipp bort ett litet hål i ena hörnet eller rulla en bit bakplåtspapper till en strut och häll i kristyren i den.

Lycka till med ditt pepparkakshus eller dina flera pepparkakshus!

Rekommenderade inlägg