Vintertid betyder vantar, i alla fall i södra Lapplands snösäkra Saxnäs. Då tyckte jag att det var passande att sy små vantar. En liten vante passar dessutom som dekoration i julgranen och här får du ett mönster att sy små pyntvantar med om du vill.


 

–>KOMIHÅG: Sista dag att skicka paket utomlands utanför EU med leverans innan jul!


 

pyntvante

VAD BEHÖVER JAG:

Du behöver en bit filt, i den färg du önskar, och en symaskin eller nål och tråd samt pynt. Du kan använda garn, spets, pappersbitar, påsnitar/jungfruben, små julgranskulor med mera. Det enda som begränsar dig är vad du tycker är fint och det är bra om det är rätt så litet.

Ladda hem mallen nedan och klipp ut två delar i filt till varje vante.

 

mall vante

HÄR laddar du ner mallen till vanten!

 

SÅHÄR GÖR JAG PYNTVANTAR:

Du syr på utsidan, dvs du ska inte vända dem utochin då du sytt utan sömmen ska synas utåt. Klipp istället rent försiktigt runt kanterna för att få en så liten sömsmån som möjligt.

Då du sytt runt hela vanten. Lämna dock öppningen osydd där du ska stoppa ner handen i om det hade varit en riktig vante. Vik sedan ner översta delen av vanten längs efter den streckade markeringen. Då får du en fin kant som du kan dekorera med garn och pappersblommor till exempel.

Sist syr du igenom med en bit garn och knyter ihop ändarna. Då får du en liten hank att hänga upp vanten i.

Du kan fylla vantarna med lite vadd om du vill att de ska se lite fylligare ut. Vantarna pryder sin plats såväl i granen som på ett snöre som en girland i fönstret eller kanske som julklappsetikett till någon speciell.

Det går även att använda dem som små gåvopåsar, för små ting…

fyra små vantar

Här är mina fyra första pyntvantar, dekorerade med en påsnit mitt på vanten och så har jag sytt fast några varv fluffigt garn övers vid övervikningen av den uddiga kanten. Lade till en liten pappersetikett där jag stämplat god jul också.

Ha en fortsatt fin december!

Rekommenderade inlägg