I takt med att yoga blir allt mer vanligt att syssla med har även andra delar av mediterande och rofyllda aktiviteter börjat hitta fram till oss här och var. En sådan sak är att rita en mandala och att färglägga bilder som vuxen. Det betyder dock inte att du faller handlöst in i en ockult sekt ifall du målar en mandala.  Det är en rofylld, kreativ och vacker konstform. Kunskapen om att skapa en mandala finns i olika religioner och kulturer. Nu har den kommit hit.

Idag får du en mall här på bloggen som du kan ha som grund till att rita dina egna mandalas med. Du kan ladda ner den efter du anmält dig till mitt nyhetsbrev här:


mandala

Vad är en mandala?

En mandala består av en mittpunkt i en cirkel i en kvadrat som är dekorerad med snirkliga former. Du kan rita en mandala med hjälp av en passare som ger dig cirklar i olika storlek som du kan bygga på din mandala i flera lager med. Jag har tyvärr ingen passare ännu så jag fick göra en mall med hjälp av diverse föremål jag hade hemma såsom tallrikar och skålar. Nu har jag gjort en mall till dig som du kan ladda hem och skriva ut för att underlätta när du ska rita dina egna mandalas. 

Själva ordet mandala härstammar från det indiska språket sanskrit och betyder behållare av det viktigaste eller förenklat: cirkel. Cirkeln är bland våra äldsta symboler som finns överallt i alla kulturer. Den har ofta varit symbol för solen, då med en prick i mitten av cirkeln. Mandalas har hittat hos Pueblo-indianerna, i hinduismen och den tibetanska buddismen samt det finns mandala-mönster i blommor, snigelhus och snäckor, frukter och iskristaller. Varje atom är en mandala, en cirkel med ett centrum, själva solsystemet är en mandala.
Känner du dig orolig över mandalans ockulta image så har jag hittat en präst från svenska kyrkan som målar mandalas och beskriver hur hon upplever det att hålla på med denna hobby. Hon verkar kunna vara präst och rita mandalas ändå ;) så då lär det inte vara så kusligt…
Mandalamönster används i många olik religiösa traditioner. Hildegard von Bingen som var en kristen nunna på 1200-talet skapade många vackra mandalas där hon uttryckte sina visioner och övertygelser. Den runda Aztekiska kalendern användes både för att hålla ordning på tiden och som ett religiösa uttryck. I Asien så representerar den taoistiska “yin-yang” symbolen motpolerna i ett ömsesidigt beroende och samverkan. Tibetanska mandalas är ofta invecklade illustrationer som har en religiös betydelse och används vid meditationer. Både Navajo indianer och tibetanska munkar skapar sandmandalas för att demonstrera livets förgänglighet.
Text från Tarotguiderna.se
svartvit mandala

Hur gör jag?

Ladda hem mallen och skriv ut den. Lägg den under ett papper och ha den som guide när du ska rita din egen, då är det enklare att göra ett regelbundet mönster då du har linjerna som delar upp och stöder dig i ditt skapande.

Eftersom du har mallen under ditt papper så får du inte strecken på pappret utan bara ditt eget mönster syns. Mallen syns genom vanligt kopieringspapper men om du inte ser tillräckligt bra använd ett ljusbord eller mot ett fönster.

Det kluriga är att börja men en ring i mitten eller blomblad brukar fungera bäst för mig. Sedan bygger du ut mönstret bit efter bit från centrum och utåt bredare och bredare cirklar

Här kan du ladda hem mallen genom att prenumerera på mitt kreativa brev

The form you have selected does not exist.

Inspiration

Vill du se fler olika typer av mandalas än de som du får när du laddar ner mallen så har du en länk här: MANDALAS ATT SKRIVA UT

De olika symbolerna i en mandala sägs ha olika egenskaper eller rättare sagt stå för det. Om du vill baka in en symbolisk mening med din mandala kan du få inspiration från denna lista:

 • Punkt – En symbol för det  icke manifesterade.
 • Cirkel – Helheten, enhet, samstämdhet, oändlighet, fortsättning, livscykeln, harmoni och balans.
 • Horisontell linje – Delar det uppe ifrån den nedre, himlen till den fysiska jorden. Moderlig energi.
 • Vertikal linje – Kontakten mellan världar, Skiljer höger från vänster. Energi.
 • Kors – Två linjer möts och bildar ett centrum. Erkännande.
 • Triangel med spetsen pekades uppåt – Energier som pekar uppåt mot den andliga sfären. Strävan uppåt.
 • Triangel med spetsen pekades nedåt – Energier som pekar mot den materiella sfären. Strävan mot det jordiska.
 • Sexhörning – Skapas från de båda trianglarna ovan. Enighet i det själsliga och materiella strävandet.
 • Kvadrat – Vår existens i den materiella världen.
 • Cirkel och kvadrat tillsammans – Materialisera det själsliga i den materiella världen.
 • Octagon – Harmoni i den mänskliga existensen.
 • Pentagon – Att uppnå den mänskliga perfektionen.
 • Heptagon – Andlig väg.
 • Cirkel uppdelad i tolv delar – Naturens kretslopp, helheten.
 • Spiral – Cyklisk rörelse i naturen, dynamik. De två olika riktningarna i en spiral symboliserar den konstruktiva och den destruktiva aspekten.

Denna lista hittade jag HÄR 

Om du vill rita mer kanske detta blogginlägg om MANGA kan passa?


Källor:

https://sv.wikipedia.org/wiki/Solsymbol

https://sv.wikipedia.org/wiki/Cirkel

http://www.tunridacraft.com/artiklar/symboler/universella-symboler-och-deras-anvandning-1-%E2%80%93-allmant-om-symboler-samt-cirkeln-och-korset/

http://mandalaulla.se/att-m-la-mandala.html

Mandalas från: Designed by Freepik

Rekommenderade inlägg