DIY

Rita en mandala – mall till dig att skriva ut

I takt med att yoga blir allt mer vanligt att syssla med har även andra delar av mediterande och rofyllda aktiviteter börjat hitta fram till oss här och var. En sådan sak är att rita en mandala och att färglägga bilder som vuxen. Det betyder dock inte att du faller handlöst in i en ockult sekt ifall du målar en mandala som en del tror. Det är en rofylld, kreativ och vacker konstform. Kunskapen om att skapa en mandala finns i olika religioner och kulturer. Nu har den kommit hit.

Idag får du en mall här på bloggen som du kan ha som grund till att rita dina egna mandalas med. Du kan ladda ner den efter du anmält dig till mitt nyhetsbrev här:
mandala

Vad är en mandala?

En mandala består av en mittpunkt i en cirkel i en kvadrat som är dekorerad med snirkliga former. Du kan rita en mandala med hjälp av en passare som ger dig cirklar i olika storlek som du kan bygga på din mandala i flera lager med. Jag har tyvärr ingen passare ännu så jag fick göra en mall med hjälp av diverse föremål jag hade hemma såsom tallrikar och skålar. Den får du via en länk så slipper du göra en egen.

Själva ordet mandala härstammar från det indiska språket sanskrit och betyder behållare av det viktigaste eller förenklat: cirkel. Cirkeln är bland våra äldsta symboler som finns överallt i alla kulturer. Den har ofta varit symbol för solen, då med en prick i mitten av cirkeln. Mandalas har hittat hos Pueblo-indianerna, i hinduismen och den tibetanska buddismen samt det finns mandala-mönster i blommor, snigelhus och snäckor, frukter och iskristaller. Varje atom är en mandala, en cirkel med ett centrum, själva solsystemet är en mandala.
Känner du dig orolig över mandalans ockulta image så har jag hittat en präst från svenska kyrkan som målar mandalas och beskriver hur hon upplever det att hålla på med denna hobby. Hon verkar kunna vara präst och rita mandalas ändå ;) så då lär det inte vara så kusligt…
svartvit mandala

Hur gör jag?

Ladda hem mallen och skriv ut den. Lägg den under ett papper och ha den som guide när du ska rita din egen, då är det enklare att göra ett regelbundet mönster då du har linjerna som delar upp och stöder dig i ditt skapande.

Eftersom du har mallen under ditt papper så får du inte strecken på pappret utan bara ditt eget mönster syns. Mallen syns genom vanligt kopieringspapper men om du inte ser tillräckligt bra använd ett ljusbord eller mot ett fönster.

Det kluriga är att börja men en ring i mitten eller blomblad brukar fungera bäst för mig. Sedan bygger du ut mönstret bit efter bit från centrum och utåt bredare och bredare cirklar

Här kan du ladda hem mallen genom att prenumerera på mitt nyhetsbrev: 

Inspiration

Vill du se fler olika typer av mandalas än de fyra som du får när du laddar ner mallen så har du två länkar till här:


Källor:

https://sv.wikipedia.org/wiki/Solsymbol

https://sv.wikipedia.org/wiki/Cirkel

http://www.tunridacraft.com/artiklar/symboler/universella-symboler-och-deras-anvandning-1-%E2%80%93-allmant-om-symboler-samt-cirkeln-och-korset/

http://mandalaulla.se/att-m-la-mandala.html

Mandalas från: Designed by Freepik

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Du kanske också gillar

Häng med!