Hur ska jag som är lat fixa detta råd?

Tidigare här i bloggen skrev jag om hur de gör och lever sina liv på japanska landsbygden och om vilken enormt hög ålder de då får. Idag tänkte jag kolla på en av deras råd lite mera nämligen RÖR PÅ DIG!

Kan det verkligen ligga något i det? (eh)
och
Hur i hela friden ska jag fixa det?  (hm)

Det är ju ett ganska enkelt och rättframt råd:
————————————————————————————–
2.  Rör på dig.  

Öborna går mycket till fots och arbetar ofta med odling upp i hög ålder.

————————————————————————————— 

Vardagsträning

Känner du att du har varken tid eller råd med träningskort?
Frågan är väl snarare om du verkligen har råd och tid att låta bli.

MEN du behöver inte ha ett träningskort eller en PT, om nu inte det är det enda som får dig att röra på dig, för du kan faktiskt få motion i din egen vardag.

Om vi ser på de äldsta japanerna på en ensliga ön tror du de har sprungit till CORE, Body pump, spinning, Korpens gympa eller vad de på ditt jobb eller vänskapskrets skryter med?

NEJ de har promenerat hela sitt liv till åkern och jobbat med kroppen hela dagen och sedan promenerat hem och inte satt sig ner och bloggat eller facebookat utan de har rört på sig HELA TIDEN.

 Vardagsmotion. Ett rörligt liv.

Cykla en sväng efter middagen och plocka sten. Passar alla åldrar :)

Ta en dag först!

Ta en dag och utöka dig vardagsmotion.  Det vill säga:

  • Låt bilen stå och ta cykeln – om du inte har miltals till jobbet. 
  • Promenera till affären med en ryggsäck och packa i den och gå skönt hem utan svängande kassar kring benen som ger dig blåmärken.
  • Hiss? Nej ta trapporna.
  • Prata i telefon? Stå upp istället för att sitta ner.
  • Skriva i datorn? Testa att stå upp, höj upp tangentbordet och få en bra arbetsställning.
  • Lunchpaus – övertala en kollega att gå ut i 10 min och gå i rask takt och diskutera istället för att hänga vid kaffekoppen inomhus.
  • Jaga barnen runt huset medan potatisen kokar.
  • Ta en runda med hunden lite snabbare takt än du brukar.
  • Be barnen eller en kompis hänga med på en kvällstur med cykel, spark, skidor eller apostlahästarna innan kvällsnyheterna.

Ta varje möjlighet till rörelse eller ända ofta från sittande till stående, till gående osv

Kolla på kvällen – har du fått mindre gjort?
Mår du bättre?
Är det möjligt att få in lite mer rörelse i ditt schema utan att avsätta speciell tid till det?

Okej – du vill göra mer men har inte mer tid – då ska du kolla in nästa tips jag hittat7 vardagsmotionstips

Hittade flera fina vardagsträningstips som du kan läsa mer om HÄR och som jag citerar rakt av nedan:

Citat:
Dammsugning – cirka 250-300 kcal per timme
Zarah´s tips: Ta i ordentligt så tränar du arm, bröst och skuldra.


Städa balkongen, räfsa löv i trädgården eller skotta snö – cirka 300-400 kcal per timme
Zarah´s tips: Tänk på att sitta ordentligt eller sträcka på ryggen, så du inte skadar dig. Ta i när du räfsar, skottar, krattar eller lufter, så tränar du armar, bröst och rygg.

Fönstervätt 5-6 fönster – 350-360 kcal per timme
Zarah´s tips: Den övning där du står med armarna över ditt huvud, är svår att träna på andra sätt. ta vara på möjligheten när du tvättar fönster, torkar ur skåpen eller torkar i taket.


Skura golvet – cirka 400 kcal per timme
Zarah´s tips: Sitt ordentligt på en litet sittunderlag eller liknande så att du inte skadar dina knän. Tänk på att inte kuta ryggen för att minska påfrestningar på rygg och svank.


Handla mat 60 minuters shoppingrunda – cirka 300 kcal
Zarah´s tips: Bär kassarna från kassan till bilen istället för att köra vagnen hela vägen. Välj gärna att använda kundkorgar om du handlar lite varor.


Återvinn flaskor ( promenad till återvinningsstationen med tunga kassar …) – cirka 300 kcal per timme
Zarah´s tips: Tänk på hur du bär kassarna och bär inte för tungt i dem. Du kan lägga dem i en kartong istället om det underlättar.


Cykla i motvind till affären och lämna batterier i batteriholken – cirka 550 kcal
Motvind kan lätt locka till en låg växel på cykeln. Tänk på att när det känns, så motionerar du faktiskt samtidigt som du tar dig fram.


Tänk på:
Alla uträkningar utgår från att du tar i ordenligt. Se det som vardagsmotion och passa på att slå två flugor i en smäll!!! Glöm inte heller att du behöver tänka på hur du bär, lyfter, står och går även under vardagsträning och hushållsarbete. Hårdare kroppsarbete bör alltid kompletteras med streching av dina muskler.

Slut på citat.

Ett lopp som morot

Behöver du en sporre en morot för att kunna förmå dig att göra något utöver att se på tv om kvällarna eller innan frukost?

Då kan det vara idé att anmäla dig till ett lopp av något slag långt fram i tiden ihop med en vän och ha ett mål att träna till. Du kan ju inte heller svika din vän genom att ge upp. Två sporrar i en.

En svensk klassiker är väl det stora klassika (!) greppet att få en soffpotatis ur sin lugna ohälsosamma lunk. Du behöver inte ta i så mycket ett lopp på hemmaplan kan räcka. Springa eller åka skidor eller simma eller vad det nu är som lokala idrottsföreningarna lockar till kan ju funka.

Är du äventyrslysten så rekommenderar jag loppet Lule gäjno här i Saxnäs som trots att det är kort 5 km så är det en utmaning iom terrängen i fjällmiljö. Spännande och utmanande :)

——————-
Såååå – en lat rackare som jag borde kunna ta mig i kragen och få lite mer vardagsmotion och det inte bara för att få lyckan att leva längre utan också med bättre kvalitet!

Till sist: Lycka till alla som är med i Lindingö tjejlopp och  lilla lidingöloppet idag…

Rekommenderade inlägg