Har du varit nyfiken på något bra, tex en hjälporganiation eller djursjukhus, läxhjälp eller skräpinsamling?
Ta reda på mer och se ifall du kan göra något för den föreningen eller gruppen.

Det är bra för den välgörenhetsorganisation du väljer men även bra för dig själv. I rapporten ”Forskning om filantropi” av Anna Breman finns det till och med forskning som visar att ett centra i hjärnan som är relaterat till välbefinnande aktiveras vid välgörenhet.

” När forskare studerat hjärnan med magnetröntgenkamera så har de sett att de områden i hjärnan som är relaterade till välbefinnande ”lyser upp” när vi skänker pengar. Det här sker oavsett om man tog pengar ofrivilligt från personerna och skänkte till välgörande ändamål, eller om de själva fick välja att skänka pengar till välgörenhet – bara vi vet att pengarna går till ett välgörande ändamål så får vi alltså ett välbefinnande av att ge bort pengar.

Men, blir vi då lyckliga av att ge pengar, eller är det kanske så att lyckliga personer är mer generösa?

– Det finns en ny studie som är publicerad i Science som undersöker just den aspekten, och det de kommer fram till är att man faktiskt blir lyckligare av att ge, men det utesluter ju inte att kausaliteten kan gå åt båda håll, att det är möjligt att lyckliga människor ger mer pengar i genomsnitt, säger Anna Berman.”

Text ovan från: https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=406&artikel=2478097

Vet du ingen speciell organisation att kolla upp mer om så har jag ett förslag här:

Giving People

Giving Peoples vision är att inget barn i Sverige ska leva i utanförskap eller fattigdom. Vi är en hjälporganisation som arbetar för att motverka ekonomiska utsatthet och den barnfattigdom som finns i Sverige.

Swisha på nr 123 137 65 24 eller gör en traditionell insättning på Giving Peoples bankgiro 516-8851. Pengarna går till oavkortat till verksamheten. När en barnfamilj söker hjälp hos Giving People gör organisationens administratörer ett utredningsarbete för att säkerställa att familjen lämnat sanningsenliga uppgifter. När utredningsarbetet är utfört och barnfamiljen blir godkända för att få hjälp skapas ett ärende. Barnfamiljen matchas sedan i Giving Peoples givarregistret, läggs ut som ett ärende på Giving Peoples Facebook sida (och inom kort även på webbplatsen) eller tilldelas presentkort. Barnfamiljen får hjälp snabbt och väntetiderna är korta.

Rekommenderade inlägg