Då jag väntade på att bli och var nybliven mamma för 5 år sedan såg jag ofta på en kanal som hette Style, och sedan blev Star tror jag, för den sände dygnet runt och jag var uppe på udda tider av någon utgrundlig anledning som kallas amning och oro…
Ett av programmen var Rachel Ashwels Shabby chic och jag minns hur jag tyckte det var kul att se någon gå på loppmarknader och skava av målarfärg från saker hon hittade där och sedan slälja det dyrt till kändisar som ville dekorera shabby. Jag som altid varit loppisfantast men inte direkt trott att det skulle gå att slita det mera och sedan sälja det dyrt, och mycket av det hon gjorde var gammal skåpmat för mig men hon presenterade det som om hon uppfunnit det. Ta en stol klistra fast ett bokmärke och tadaa en ny stol. Jo. Precis.
Nu finns det en hemsida från just Rachel:
Min sambo sa alltid att nej inget mera shabby chic när jag ville in på loppisar för han är lite allergisk för gammalt skräp. Så vi har haft det som en skämt mera inom familjen, shabby chic. Jag ser med road förvåning hur detta smyger sig allt mer in i landet och som nu kallas dank/fransk lantlig vit stil. Allt i hemmet som länge varit min favorit på den svenska heminredningsmarknaden är allt mer en tidning som går under etiketten lantligt shabby chic tycker jag. Vi har lantliv och flertalet andra tidningar som frossar i vita och skavda miljöer. Varför ska den också bli en ”sådan” för jag gillar deras framtoning som innebär att dén passar göra själv för de utan inredningskonto på ett par tusen i veckan.
Jag har nu upptäckt att även fast jag gillar gammalt, skavt och slitet inte är en fransk/dansk lantligt shabby chic person utan min stil är mer åt det 50-talsaktiga och det industriella vita-grå-pistage och avskavda.
Min nya favorittidning är Elle interiör. Den är lite mer galen, lite mer opraktisk men inte lika pretto ändå som jag hade för mig. Den är grym. Ska önska den i julklapp.

Rekommenderade inlägg