Skoldags igen. Det drar ihop sig till vardag för alla skolbarn och det är praktiskt att vara förberedd på den nya terminen. Även om det gäller förskola, förskoleklass, grundskola, gymnasium, högskola eller vad det nu är för skola som gäller är det nya rutiner som ska sättas. Det är nya och gamla vänner, kollegor och mentorer och föräldrar att träffa, samarbeta och umgås med. Då kan det vara skönt för alla inblandade att ha det praktiska på banan innan.
Dels kan du läsa mina 10 tips inför skolstart som funkar ännu och dels kan du ta del av dessa nya tips jag samlat ihop här!
Önskar oss alla en fin ny termin!
1. Lista på rutiner efter skolan
Om det finns något som gör mig irriterad så är det kaos på eftermiddagen/kvällen då alla är hungriga och trötta och ingen orkar bry sig. Det kan undvikas om vi har rutiner på vad som alla ska göra då de kommer hem. Enkla så självklara saker som underlättar för alla. Särskilt nu i början när det är skoldags brukar tålamod vara en bristvara…
Det kan faktiskt vara bra att ha det på papper. Sätt upp det synligt och hjälps åt att göra det som står på listan – vuxna och barn – så behöver ingen känna att de måste göra allt för att kunna ta sig genom hallen… eller skrikande leta träningskläder tidigt nästa morgon fem minuter innan alla ska gå hemifrån…
En del måste gör hemläxan på en gång andra gör det bäst på kvällen – det är olika för alla barn. Var lyhörd och se vad som passar er familj bäst, det ska ju göras hur som helst och då är det bra att göra det så enkelt det går att göra. Det finns alltid saker att bråka om men kanske inte behövs det just om denna, kanske är det så…
Ladda ner den som PDF HÄR.
2. Smaskigt mellanmål & annan mat
Det är praktiskt att ha bra mellanmål hemma första skolveckan. Det kan vara många vänner som dyker upp efter skolan och aktiviteter att göra efter skolan så om det finns bra mat att äta hemma håller sig blodsockret och humöret på en bra nivå för alla inblandade.
Baka flapjacks recept hittar du här för de är goda och lätta att göra ett helt gäng av som håller länge i skafferiet – ifall de inte blir uppätna…
Skriv en lista på favoriter som barnen och de vuxna vill se hemma, köp hem det och känn att den biten är klar. Frukt, youghurt, bröd, pålägg osv…
Planera veckans måltider genom att skriva ut en planerare HÄR och få lugn och ro vad det gäller middagar och inköp. Är det äldre skolbarn kan de få ansvar för en dag var att köpa och laga så lär de sig hemkunskap hemma och får schyssta matlagningskunskaper innan de ska lämna hemmet…
Om ni kan kan en matkasse hemleverad med recept vara lösningen första tiden under anpassningen till skolan och vardag. Jag bor där inga matkassar delas ut så vi får göra egna och ta hem…
3. Planera in tillsammanstid
Då vardagen är full av måsten kan det vara en god idé att planera in tid där det finns möjlighet att vara tillsammans. Det kan vara så att ingen eller bara någon vill göra något ihop då men det är inte ett nederlag. Låt det vara så. Däremot är det bra att ha en chans till det öppet så att det finns möjlighet att göra något ihop med något barn eller någon annan utanför familjen, en tid för att bara vara. Om du och ni inte har så inrutat liv kan det ändå vara bra att ha en stående tid i veckan där man kollar av ifall någon vill hänga för det är ibland så att man glömmer det mest naturliga mitt i allt. En tid för familjen att höra och lyssna och göra saker ihop.
Spela spel, lösa korsord, cykla, baka ihop, se ett tvprogram, rita, pyssla, utforska närområdet osv det kan vara litet eller stort. Telefon eller skype till delar av familjen som är långt borta kanske.
Några gånger har vi träffats ett gäng som vill på fotbollsplanen och spelat brännboll eller fotboll. Prestigelöst utan krav på medlemskap eller liknande – spontant och lättsamt. Det behöver inte vara så välorganiserat jämt.
4. Kalender, bullet journaling
Ny kalender vid årets start eller vid terminsstart?
Det kan vara läge att göra en uppdatering på kalenderfronten hur som helst även om du har en årskalender. Du är kanske intresserad av att starta en bullet journal och det har jag skrivit om HÄR.
Det var inte riktigt min grej men det kanske är din – testa och se.
För ett år sedan fick jag möjlighet att göra en egen kalender via Kalenderkungen vilken blev mycket bra. Där går det att välja NÄR kalendern ska starta dvs jag gjorde den från 1 oktober 2016 – sista oktober 2017. Då går det att starta ditt organiserade liv när som helst under året. Du kan även välja en massa eget i kalendern eller välja bort, du kan göra den verkligen personlig. Jag gillade att ladda upp en egen bild jag gjort med en text på framsidan, det går bra med foto på husdjur eller andra viktiga människor/saker du vill se varje dag. Finns fler ställen att göra egna kalendrar på av den här typen men det har jag inte testat, ännu…
En årsöversikt kan vara bra att ha att skriva in lov och semestrar, resor i jobbet och besökare så att inget blir glömt och alla kan planera sina saker i synk med familjen. Underskattat verktyg inte bara för företag.
5. Frågeburk med frågor om dagen
Det kan ibland vara svårt att få en konversation om hur dagen varit med barnen eller för all del ibland med vuxna (hrm) men det kan lättas upp med hjälp att en frågeburk. Den här idéen kommer från sidan The dating divas och du hittar korten HÄR
De är på engelska men du kan lätt göra egna med de tomma frågelapparna som följer med eller göra en helt egen vaiant med svenska frågor såklart.
Vill du läsa mer om skolstarten och 10 tips inför den klicka HÄR!
Klicka på bilden för 10 tips och trix inför skolstarten!
Färgpennor: Photo by Joe Shillington on Unsplash
Svartvitt foto: Photo by freestocks.org on Unsplash