Det kan vara krångligt att sticka sockor. Det kan faktiskt även vara enkelt att sticka sockor. Jag gillar som vanligt det sista alternativet för jag har aldrig varit så intresserad av att göra det svårt för mig. I alla fall när det gäller stickning. Så för att göra det så enkelt som möjligt stickar jag hälen likadant som jag gör tån – ja faktiskt!

VILL DU HA FLER KREATIVA TIPS & TILLGÅNG TILL ALLA GRATIS GUIDER? KLICKA HÄR!

Så är du nyfiken?  – då kör vi….

Kolla in mina första egna sockor/strumpor jag stickade som du hittar beskrivningen till HÄR . Där jag gör på precis samma sätt som nu – men titta vad slitna och lappade de blivit på ett och ett halv år… det är hög tid att uppdatera sockbeståndet… Du kanske inte tycker det är läge att sticka sockor nu på våren men faktum är att du kan sticka tunna sockor att använda året om, variera bara garnsorten och kvalitet så får du olika värme på dina strumpor.

Vilket garn och stickor ska jag använda?

Jag använder mest yllegarn för att vi har massor av fint växtfärgat garn som min mamma och syster har färgat men enda nackdelen med yllegarn är att de slits snabbt. Om du vill ha mer slitstarka strumpor och sockor välj ett garn som har en viss del syntet då blir de mer hållbara. Ofta kallas de garnerna just för ”strumpgarn”.

Tjockleken på garnet är också viktigt för slutresultatet. De kallas entrådiga, tvåtrådiga och så vidare och det betyder att de har olika tjocklek dvs ju fler trådar garnet består av desto tjockare är det. I beskrivningar brukar det stå vilken typ av garn du ska ha och nummer på strumpstickorna. Detta för att få samma resultat som i beskrivningen.

Numren på stickorna beskriver också tjockleken på stickan. Har du en grov sticka och ett tunt garn blir själva stickningen luftig, dvs dina maskor blir stora men garnet är tunt så det blir stora håliga rum mellan maskorna, fint på sjalar tex men opraktiskt på en strumpa.

Har du ett tjockt garn dvs många trådar, och en tunn sticka blir det väldigt svårt att sticka då maskorna blir svåra att jobba med för de är så små och garnet grovt. Kan bli katastrof direkt.

Så är du osäker snegla på en beskrivning så ser du vilka stickor och garn de rekommenderar. När du stickat ett tag kan du experimentera själv och hitta vad du tycker är bäst. Vi stickar alla olika, en del drar åt maskorna och det blir stenhårt andra stickar löst och får sladdriga grejer. Vi gillar olika och stickar olika – det är ju helt ok!

Stackars sockor… de har fått slita ordentligt :)  kan behöva gå i pension. Nåväl dags att börja för dig:

 

Lägg upp maskor!

Jag lägger upp 48 maskor med tvåtrådigt ullgarn. Tar du fler maskor blir sockan bredare och passar en större fot. Jag är inte bra på att beskriva det i ord utan du gör såhär:

Vad som är smart är att ha dubbla stickor då du gör dina första maskor/öglor för då blir de inte så små och enklare att arbeta med. Har du bara en sticka så blir det tufft att sticka in en andra sticka och sticka – så tips från en som gjort felet tidigare – ta två inte en sticka…

Sticka mudd/resår

Det första du ska göra är att sticka mudd.  För det är den första delen på sockan som håller åt mot benet. Du kan sticka den lång eller kort. Du kan ha ett långt skaft av bara mudd då sitter den bra och hasar inte ner. En kort mudd och en bit skaft utan mudd gör sockan lite mer lätt att hasa ner. Snyggt om det är den stilen du är ute efter.

Lång mudd är bra i stövlar, boots och alla andra långskaftade skor. Kort mudd är bra om du vill ha dem till lägre skor eller som mysstrumpor i soffan. Smaken är som baken.

5- 10 cm är väl det minsta du ska ha.

Du stickar en mudd genom att byta mellan aviga och räta maskor. Jag stickar två aviga och sedan två räta. Då blir det enklast för mig att komma ihåg vad jag ska sticka. Du kan  byta varannan också. Testa och se vad som funkar för dig och ditt minne.

Aviga maskor:

Räta maskor:

Då du är färdig med mudden stickar du bara räta maskor resten av stickningen. Du ska nu sticka en lång bit utan mudd ifall du vill ha en strumpa med nerhasande skaft under mudden. Du kan istället sticka 2-3 cm innan du markerar var hälen ska vara ifall du inte vill ha den effekten.

Markera hälen.

När du stickat skaftet så långt du vill ha det så tag en garnbit i annan färg och sticka med den. Du ska sticka med det avvikande garnet i hälften av alla dina maskor. Om du har 48 så sticka med det andra garnet i 24 maskor. Du ska klippa av det garnet och sedan börja igen med det vanliga garnet.

Du ska sedan peta ut det avvikande garnet och fånga upp maskorna för att kunna sticka hälen när du stickat klart själva sockan ända ut till tån.

Mudd i grått garn. Häl och tå i svart garn och resten i gult garn.

Sticka resten av sockan och tån

Dags för den biten som är enklast på sockstickningen. Då du markerat hälen så fortsätter du att sticka med räta maskor ända tills du ser att din fot ryms i sockan på längden. Mäta från hälmarkeringen så ser du hur lång sockan bör vara.  Min fot är 24 cm lång och från hälmarkeringen till början av tån (på strumpan) är det 14 cm.

När jag hunnit fram till där tårna är började jag avmaska/sticka ihop två maskor till en i varje sida av strumpan. Kolla bara så att hälmarkeringen ska vara på en sida. Helt enkelt den som blir undersidan och andra sidan ingen hälmarkering som blir ovansidan av sockan.  Det gör ju desamma ifall du inte har mönsterstickat ena sidan. Jag bytte färg då jag började med tån nämligen svart garn. Då ser du lätt där hur stor den blir i jämförelse med resten av sockan.

Då smalnar sockan av lite för varje varv och de allt kortare tårna får plats och strumpan får en fin form.

Så fortsatte jag tills jag hade bara två maskor kvar som jag drog igenom varandra och vips hade jag ingen kvar, klipp av garnet och dra den genom öglan så har du ingen maska/ögla kvar.

Sticka hälen.

Hög tid att lossa den avvikande garnbiten och fångade upp maskorna med strumpstickorna.  Dra ut garnet och stoppa in stickan i den ögla som blir fri. Fortsätt tills du fått tag i alla öglor/maskor och garnet med den avvikande färgen är loss från strumpan.

Fördelade maskorna på fyra stickor och stickade två varv med räta maskor. Sedan började jag sticka ihop två maskor till en i varje ände. Det vill säga den sida som är på kanten av hälen så den sakta smalnar av precis som vid tån.

Till slut är maskorna slut även här och hälen är klar.

Vänd ut och in på sockan och fäst och klipp av alla garnsnuttar. Så är din socka klar.

Här håller jag på med en socka i vitt och gult i tretrådigt garn. Den blir lite tjockare och varmare än den med tvåtrådigt garn. Den i tvåtrådigt garn kan jag lätt kan använda som socka direkt mot foten utan att den blir för tjock i tunnare skor. Det går inte med denna i tretrådigt, den är mycket mer en tjocksocka.

Du kan sticka strumpor i bomullsgarn också men det är bättre för sommar och vår. Detta eftersom bomull kyler då den blir fuktigt vilket inte ull gör. Ull är bästa valet för en socka för vinter och höst. Kanske ett garn som har lite syntet inblandat i ullen så då blir den lite mer slitstark än ett garn av bara ull eller bomull som jag redan tidigare påpekat.

Köpa garn för att sticka sockor

Det finns många ställen att köpa garn på och ett är Henriettas . Det är ingen webbutik men hon skickar gärna om du vill ha något från hennes sortiment. Jag har tex köpt färgad ull som jag använde som påskpynt därifrån. Har inget avtal med henne utan gillar bara hennes butik.

Annars så finns det ofta garn hos en välsorterad mathandel. Det är ok  ifall du bara snabbt vill komma igång med stickning och öva och inte bryr dig så mycket om vilken typ av garn du får tag i. Däremot är det bra att handla hos en specialist, en garnbutik,  för där får du mer service och kunnande på köpet.

Lycka till med att sticka sockor – hör gärna av dig och berätta hur det går!

Rekommenderade inlägg