Vi börjar året med att välja tre miljösmarta matval som hjälper dig och miljön till ett mer hälsosamt matår. Det är bara början – du kan göra så mycket mer om du vill men dessa tre är en finfin start som håller i längden ifall du känner att det är precis vad du orkar med.

Det kan kännas övermäktigt att göra allt rätt hela tiden men tre saker kan vara schysst att börja med, det är bra varje liten sak vi gör – det är ett bra steg.



Tre tips för ett miljösmart matår 2015


 1. Välj vegetariskt oftare

Det går åt mycket mindre energi och mark för att göra ett kilo grönskaer än ett kilo kött. Förra året lärde jag mig att 40 kg kött är okej i veckan och det är ungefär vad Livsmedelsverket säger ”intag av 100 g köttråvara samt knappt 40 gram charkprodukter (ca 50% köttråvara) bör ge ett balanserat näringsintag i kombination med en i övrigt varierad kost”

Du kan testa att b
yta ut kött minst en gång i veckan till bönor, ärtor, linser som ger dig proteiner och mineraler ändå som tex kidneybönor eller kikärtor. Det fungerar ifall du vill leva länge såsom de i Japan gör.



2. Lukta smaka innan du slänger

Det står BÄST FÖRE inte ÄCKLIGT EFTER på paketen med mat i affären. Är det några dagar över tiden så blir inte maten automatiskt äcklig utan smaka och lukta istället. Du kan spara mycket pengar och miljö genom att äta upp istället för att slänga bort.



3. Handla utan bilen

Om du handlar till fots eller med cykeln istället för med bilen kan du med gott samvete köpa någon mat som åkt en bit till affären. Dina korta resor med bilen gör mycket för miljön på det negativa kontot så varje gång du låter bli så är det toppen. Behöver du absolut bilen för att kunna handla mat så slå ihop flera ärenden på samma resa istället så blir det färre resor ändå.







Rekommenderade inlägg