Kreativ journal, konstdagbok, visuell dagbok, skissbok, bullet journal. . . Att kombinera skrivande med kreativa bilder håller på att bli en populär form av blandning av skrivande, planering och självuttryck.
Vill du ge en art journaling ett försök, men känner dig skrämd av alla vackra bilder du ser på Instagram och Pinterest? Då är det här inlägget perfekt för dig!
Här försöker jag svara på alla dina eventuella frågor och visa dig hur du kan komma igång redan nu. Även om du har aldrig använt din kreativitet så här förut. Själv har jag testat art journaling i olika former i över 20 år och har många förslag till dig.
Att hålla på med en art journal handlar så mycket mer om uttrycka sig själv än om kunskaper & talang eller perfekt teknik. Saker som att utforska collage, eller använda schabloner, leka med markeringspennor och att skapa en enda stor röra kräver ingen utbildning på konstskolor, bara att våga att ”lita på processen”.
Processen leder ofta till lyckliga olyckor där du känner dig som en konstnär och är stolt över sidan du har skapat. Dessutom – du behöver inte heller ha vacker handstil – det är sant. Om du inte gillar din handstil kan du istället satsa på att klippa ut ord från tidningar tex eller ha en art journal som ställe att öva på din handstil. Det är ju ingen annan än du som ska kolla så vad gör det om det ser hoppsan hehjsan ut!!??
Jag har ibland varit väldigt begränsad av att göra fina saker. När jag som mest höll på med scrapbooking så ville jag ju ha veckra sidor med foton på mina allra mest viktiga personer i mitt liv. Dessa album skulle ju bervaras och visas upp för andra och oss i familjen. Det gav mig rätt mycket prestationsångest.
Då är det bra att ha en art journal som man kan leka i. Den är tänkt att vara en fristad från måsten och är till för att leka och lära, testa och göra galet.
Art journaling handlar om PROCESSEN inte om SLUTRESULTATET!
Vad är dina tankar om slutresultatet med en art journa? Hindrar du dig själv från att komma igång för att du är för oroad över hur din sida kommer att se ut i slutändan, till exempel om snygg handstil, stavfel, överstrukna ord, missade ord?
Varför måste dessa sidor vara perfekta? Försök att se din art journal som en process, inte ett slutresultat – detta kommer att frigöra dig så att du kan komma igång utan någon prestationsångest.
Pinterest och Instagram etc är bra platser att hitta idéer på men även bra på att skapa press på sig själv att göra och skriva på samma sätt. Det är viktigt att inse att det är kul att andra kan göra fina saker, inte att det måste vara så fint för att vara okej. Det tar tid att utvecklas och för att din stil ska kunna växa fram. Så ha tålamod med dig själv och jämför inte din resa med någon annans – njut av processen – lita på mig, det är där det mest magiska händer. Om någon anann kan så är det ju bevis på att en själv också kan!
Om du kan ändra ditt tänkesätt kring dessa punkter kommer du att ha det enklare att öppna dig för fördelarna med en art journal.
Skriva – det kan du göra även om du inte tror det
Att komma bort från att en dagbok är bara av typen ”kära dagbok” där du berättar ordgarant vad som änt och istället se den som ett verktyg för att leka, kan verkligen kicka igång dig. Det beror på att det inte är lika spännande att skriva om vad vi har gjort som det är att upptäcka lärdomarna i det vi har gjort – vårt sinne är alltid på jakt efter ny kunskap. Vi gillar att grotta ner oss i detaljer.
Mindfulness är helt enkelt förmågan att vara fullt närvarande i nuet – att inte oroa sig för det förflutna eller framtiden. Det har visat sig att engagera sig i mindfulness kan minska stress, minska sorg, öka fokus och höja lycka.
Att skriva dagbok i någon form är ett verktyg som du kan se som mindfulness, ett annat kan vara meditation till exempel. Skrivandet låter dig upptäcka och reflektera över vad du upplever och vad som händer runt omkring dig. Inte bara stapla fakta under ett datum.
Lägga till lite mer kreativitet och pyssel
Om du känner dig redo att ta din dagbok till nästa nivå; så kan du börja lägga till några mer kreativa element. Du är redo för en art journal…
Du behöver inte vara en konstnär för att lägga till kreativitet på dina sidor. Det kan vara så enkelt som att skriva i ett annat format eller till exempel använda överstrykningspennor. Stänk ner bakgrunden med din pensel fylld med färg innan du skriver på dem. Klistra in bilder eller skriv citat som du tycker är inspirerande. Det finns verkligen inga regler och allt handlar om att göra och att hitta glädjen i det.
Ta hjälp av textstarter
Att använda textstarer/prompts kan vara ett bra sätt att ge dig själv en liten kickstart. Kom ihåg att de bara är förslag. Du kan alltid ändra dem, använd dem som inspiration för att skriva dina egna varianter. Ofta går det lättare ifall du har något att läsa och starta ifrån. Det kan vara allt du behöver för att komma igång.
Du hittar mina 20 textstarter i biblioteket – de ger dig hjälp att skriva. Du har tillgång till det ifall du prenumererar på mitt nyhetsbrev ”kreativa brev” som du kan hitta HÄR !
Fem förslag till att göra din första sida i en art journal
Tycker du det är svårt att starta? Du sitter och stirrar på en tom sida i tio minuter utan att kunna ta dig för något? Fem förslag till att komma ur det får du här:
- Blyertspennor och bläckpennor: Använd vanliga blyertspennor för att skissa och bläckpennor för att lägga till detaljer och linjer. Du kan variera tjockleken på linjerna för att skapa intressanta effekter.
- Tidningsutklipp och klistermärken: Samla gamla tidningar och tidskrifter hemma och klipp ut bilder och ord som tilltalar dig. Använd klistermärken från gamla brev eller förpackningar. Kombinera dessa för att skapa collageeffekter på dina sidor.
- Färgpennor och överstrykningspennor: Om du har färgpennor eller överstrykningspennor, använd dem för att få mer liv din art journal. Du kan skapa enklare illustrationer tex upprepa cirklar, hjärtan eller andra enkla former och markera viktiga detaljer med färg.
- Gamla tidningar och papper: Ta gamla tidningar, reklamblad eller annat återvinningsbart papper för att skapa en bakgrund. Använd dem som bas för dina sidor och bygg upp din konst från där.
- Naturliga material: Utforska ditt hem för naturliga material som du kan använda. Löv, kvistar, blommor eller andra små objekt kan användas för att skapa intressanta texturer och mönster i din art journal.
Vill du lära dig mer?
Under våren 2024 kommer en ny kurs bli redo för dig som vill lära dig mer om ART Journaling. Du kan läsa om den här och eventuellt även studiecirkel också. Kursen blir en sådan som du köper och kan göra i din takt när du vill det. En studiecirkel är istället ett lärande ihop med andra och förmodligen blir det på distans med möten via zoom på en viss dag och tid.
Du får alla nyheter om det ifall du följer med i mitt nyhetsbrev – prenumerera så missar du inget! :)