Hela tiden behöver jag fina fotografier när jag ska göra blogginlägg, affischer till saker som ska hända i byn eller för att piffa till något på webben som facebooksida eller liknande. Då är det bra att veta var jag kan hitta lagliga fotografier att använda i mina projekt.

Var hittar jag gratis lagliga fotografier att använda?
Det ska jag tipsa om idag.

(Dessutom är det salamins dag idag den 7 september – värt att fira inte sant!)

Det finns inga affiliatelänkar här utan alla jag länkar till gör jag bara för att jag gillar dem inte för att jag får någon ersättning.

var du hittar gratis fotografier

 

Ofta hittar jag ett foto jag tagit själv som passar för jag knäpper konstant foton med mobilen men ibland kan jag behöva foton på något jag inte har nära som exempelvis en vägg av tegel eller en siluett av en stad. Då kan det vara bra att hitta gratis fotografier på nätet som är lagliga att använda.

 

Olagligt att låna bilder

Du kan inte kopiera ett fotografi du hittar via en sökmotor bara rakt av och använda i ens ett privat brev du skriver ut. Det är stöld. Du tar någons arbete och betalar inte för det. Då kan du få en räkning i brevlådan eller e-posten där du faktiskt måste betala vad fotografen begär för du har använt en av dennes fotografier och det är inte schysst gjort av dig alls.

Köpa fotografier för dina behov

Det finns många bra ställen där du kan få tillgång till fotografier för en peng och sedan när du köpt rätten att använda bilden kan du använda den. En väldigt bra fotograf som bor här i min by heter Magnus Ström och han har massor av olika fina fotografier du kan köpa till dina projekt.

Flera av mina uppdrags- och arbetsgivare använder hans företag för sina fotobehov och han är bara lätt att jobba med och ställer verkligen upp och hjälper till med vad som man behöver få fixat. Har du ett företag eller en liten budget för fotografier så rekommenderar jag att höra av dig till: FJÄLLUFT

Favoritställen för gratis fotografier

unsplash

Unsplash var det första stället jag hittade via pinterest och den webbplatsen har verkligen fina landskapsbilder och fina stämningsfulla bilder på människor. Gillar den verkligen. Enda nackdelen är väl att många gillar den och ofta ser jag dessa fotografier på flera andra bloggar och webbsidor osv…

 

pixabay

Pixabay – min senaste favorit bland denna typ av webbplatser. De uttrycker det bra själva om varför de är så bra:

”Att hitta bilder av hög kvalitet, gratis är en mödosam uppgift – på grund av upphovsrättsliga frågor, attribution krav, eller helt enkelt bristande kvalitet. Detta inspirerade oss att skapa Pixabay – ett slutförvar för fantastiska Public Domain bilder. Din källa till royaltyfria stockfoton och upphovsrättsfri vektorgrafik. Du kan fritt använda alla bilder från Pixabay i digital och tryckt form, för personligt och kommersiellt bruk, utan att attribuera till den ursprungliga fotografen.” citat från Pixabay:s webbplats.

 

gratisography

Gratisography – har de mest knasiga fotografierna på en gratis fotowebbplats jag hittat. Så är du ute efter en lite galen bild så är det hit du ska bege dig. Väldigt poppis sida också men jag förstår varför :)

Fler bra ställen att hitta fotografier

Jag har hittat mina favoritställen via andra bloggares inlägg som jag hittat dels via pinterest och dels via webbsökningar. Det finns massor av bra ställen att hitta fler på men här är de jag anser har hjälpt mig mest:

The only 5 free stock photosites you will ever need

15 amazingly free stock photos

Rekommenderade inlägg