Påtvingad ensamhet är inte hälsosamt men väljer du en stunds ensam tillvaro kan du faktiskt må lite bättre påstår sig en del psykologer. Egentid känns mer egoistiskt – jag förknippar det med att åka på spa-helg eller äta godis som barn inte får äta. Här tänker jag mer ensam- i -tystnad-tid – inte åka iväg på något hysteriskt utan barn eller partner. Så klarar du av ensamtid eller får du spunk av det?

 

vara ensam

 6 orsaker till varför du bör tillbringa tid ensam ibland

  1. Du kan återhämta dig och din hjärna. Att vara ”på” hela tiden bränner ut – stäng av och varva ner i ensamhet. Rensa tankar, ställa om och tänka klarare efter en stund i ensamhet då du kunnat bara vara.
  2. Ökar effektivitet och produktivitet. När du är utan störande saker kan du fokusera och klara mer snabbare.
  3. Du kan hitta dig själv och din egen röst. När vi är med i en grupp tenderar vi att följa gruppens önskningar och mål men det kanske inte är vad du vill men om du får en chans att tänka i ensamhet vet du vad du vill .Vad du verkligen vill själv.
  4. Ensamhet ger dig chans att tänka djupt. Du kan följa en tanke hela vägen och behöver inte avbryta den innan du tänkt den klart. Du kan få ökad kreativitet då du når ända fram dit du annars aldrig hinner.
  5. Du kan lösa dina problem mer effektivt. Du har chansen att utan störningar få tid att tänka på dina problem och hitta lösningar i din takt.
  6. Du kan få bättre relationer med andra. Om du tar dig tid att känna och tänka själv kan du lättare uttrycka vad du känner och vill och kan därför bättre förklara dig och dina vänner omkring dig får bättre möjligheter att förstå dig.

 

staden new york

Ohälsosam ensamhet

Det finns ohälsosam ensamhet också. Känslan att vara ensam när man inte vill vara det är inte bra, känslan att vara utanför och mobbad till och med. Det är inte den typen av påtvingad ensamhet jag menar att du ska testa. I en stad kan man känna sig som mest ensam. Alla dessa människor som springer förbi och ingen som känner igen dig. Det kan också vara en befrielse att inte vara igenkänd i en folkmassa och bara kunna glida med och vara ensam mitt bland alla.

Du definierar varje ensamhet själv. Du kan se det bra i varje tillfälle och det dåliga.

 

vara ensam promenad

Hitta ensamtid

Ensam i naturen är väl klichén för en hälsosam tillvaro. Eremiten i kojan eller grottan som extremen och den ensamma vandraren på tur efter mening och mål är den grej som vi alla tror vi ska göra någon gång. Här är ensamheten så påtaglig att den kan bli för mycket eller så är det det du behöver för att låta tanken vandra fritt. Du behöver inte boka en eremitkoja för att få ensamtid utan du kan hitta den i din vardag faktiskt. Kalla den egentid om det känns bättre.

  • Gå upp tidigare eller lägg dig tidigare. Den ensamma stunden innan alla vaknat/somnat kan du ägna åt meditation eller att läsa en bok.
  • Promenader – frisk luft i ensamhet – två bra saker på en gång.
  • Stäng av telefonen och andra enheter som kan störa dig och ta ett bad eller en dusch.

 

cyklar ensam över en bra

 

Jag har ett stort behov av ensamhet. Min hjärna kan lätt bli överladdad av stim och tjim så jag behöver en stor dos av tystnad och total ensamhet för att fungera som jag ska. Det har tagit ett tag att inse att jag mår bra av det och att det inte är konstigt att jag drar mig tillbaka från andra ibland. Det är bara vad som krävs för att jag ska klara av att fungera.

De som har mindre behov av ensamhet vill hjälpa mig och dra med mig på upptåg vilket jag kan behöva ibland för jag kan lätt krypa och gömma mig istället för att ta för mig av sällskapslivet. Det är yin och yang och i mitt fall behöver jag lite mer ensamhet än sällskap än en genomsnittlig person. Det ger inte att jag ogillar sällskap utan behöver det lika mycket som alla andra, bara inte i samma dos…

 

Länkar/källor:

Elite daily :15 reasons why you should spend more time with yourself

Huffingtonpost: Being alone 7 reasons

The power of solitude

Rekommenderade inlägg