Ibland behövs ett ord på vägen och jag har förundrats över hur många som tillskrivs Eleanor Roosevelt. Hon verkar ha varit en citatmaskin och en källa till oändligt många goda råd som verkligen talar direkt till mig. Hon föddes 1884 men hade ett såpass modernt och klarsynt tankesätt att få människor än idag klarar av att nå det.

Hejja Eleanor. Nu får du mina tre favoriter av alla hennes kloka ord.

Eleanor roosvelt

Första gången jag upptäckte mitt favoritcitat av Eleanor var på en kökshandduk i en ICA-butik i Gäddede. Tänka sig. Där på en vackert grön bit tyg stod de ord som jag blev så fäst vid och kände så mycket för. Jag som är en snål j%¤#el köpte två. En till mig och en till en kär vän. Skulle köpt allihopa på hyllan och spridit dem till alla jag känner. Så bra är det tycker jag.

I original på engelska låter citatet såhär:

Great minds discuss ideas; Average minds discuss events; Small minds discuss people

I min översättning till svenska blir den något haltande såhär:

Eleanor Roosvelt citat

 

Betydelsefulla tänkare diskuterar idéer. Medelmåttiga tänkare diskuterar händelser. Små tänkare diskuterar människor.

Problemet med översättningen är minds som är ett så allomfattande ord i engelskan som i svenskan kan bli så många saker som tänkare, intelligens, tanke osv men den för mig bäst passande översättningen blev tänkare. Dessa ord får mig att försöka hålla huvudet högre än att fastna vid skvaller. Inte direkt för att bli en great mind utan mer att kunna ge mer än det jag tar, att lägga ribban högre än att skvallra ger mer för både mig personligen och för de runt mig samt för nästa nivå som handlar om att göra världen en aning bättre.

Nästa tänkvärda citat från henne är:

Do what you feel in your heart to be right, for you’ll be criticized anyway. You’ll be damned if you do and damned if you don’t.

Fritt översatt ungefär: Gör vad som känns rätt för dig för du blir kritiserad för det hur som helst. Du blir fördömd om du gör det och fördömd om du inte gör det. Det är precis så jag känner det – bäst att välja det som känns rätt för du kan ändå inte göra rätt enligt alla- bara du kan stå för dina val och handlingar så duger det bra.

Ett tredje briljant citat:

No one can make you feel inferior without your consent.

Ingen kan få dig att känna dig underlägsen utan ditt samtycke. Det är ju så. Om du känner dig underlägsen så har du ju själv tillåtit dig att känna så, den andre har ju bara försökt att putta dig åt det hållet eller gjort det av misstag men det är du som ger dig själv tolkningen av innebörden för dig. Du kan känna dig underlägsen men det är du som tillåtit det ske – ta tillbaka styret över ditt liv och låt ingen få dig att känna dig underlägsen utan någon vettig orsak.

 

Eleanor en betydelsefull tänkare

Hon fascinerar mig och hennes livsgärning kan sammanfattas såhär:

Under sin tid i Vita huset reste hon vida omkring och inspekterade kolgruvor, fängelser och militärförläggningar. Hon var stundtals kontroversiell som ”Första dam” på grund av sin frispråkighet i frågor rörande humanitära reformer och medborgerliga rättigheter. Hon bröt mot traditionen och höll regelbundna presskonferenser, föreläste och skrev en egen spalt (”My Day”) som publicerades i olika tidningar runt om i världen.

Eleanor Roosevelt kom att vinna stor beundran världen över och vid hennes makes död 1945 utnämnde president Harry S. Truman henne till FN-delegat. Hon var ordförande förFN:s organ för mänskliga rättigheter åren 1946–1951. År 1950 besökte hon Sverige och bland annat daghemmet LM-gården i Midsommarkransen, Hägersten.

Hon avled 7 november 1962 och ligger begravd bredvid sin make i Hyde Park, New York.

Källa Wikipedia

 

Det var en fantastisk människa och vilket spännande liv hon skapade sig. Imponerad och glad över att hon dels gjorde det hon gjorde och att vi nu får ta del av hennes livsverk och kan inspireras och få kraft att göra stordåd idag. Tack Eleanor för ditt jobb och för din skatt av kloka råd du delat med dig och låter oss dra nytta av än idag.

Hur kan du inspireras i din vardag av Eleanor?

Rekommenderade inlägg