Länge har jag tänkt på att jag borde ha ett överdrag till symaskinen för den blir så dammig. Ja den blir dammig – det är mer sällan än ofta den får jobba och då den används blir den dammig av ludd och då den står oanvänd blir den dammig också så den är ständigt dammig!

Så för att minska dammet så tog jag och sydde ett överdrag till den – tack så mycket sa den och nu slipper jag damma ihop hela tiden :)

SYETTÖVERDRAGTILLSYMASKINEN

Jag gillar ju att använda alla bitar av ett tyg och därför blev det ett hysteriskt lapptäcke av bitar till mitt överdrag som du ser. Du behöver inte göra som jag, ta hela bitar tyg så går det snabbare och får ett renare utseende om du nu går igång på det.

Såhär syr du ett symaskinsöverdrag!

Nå – hur gör du detta nudå – jo först ska du mäta hur din symaskin så du vet hur stort ditt överdrag ska bli.

1 – Mäta och lägg till 1 cm sömsmån

2 – Klipp till bitar efter dina mått du fått fram

3 – sy ihop

Enkelt va!?

Visar med en vacker (hrm) illustration hur du kan göra här nedan.

symaskinsoverdrag

Bra nybörjarprojekt – lätt att göra om ett symaskinsöverdrag

Jag lyckades tänka helt fel (ja det händer) och sydde ihop mina tygbitar till en lång bit åt fel håll så jag fick klippa av den igen så det blev rätt. Jag vill ha ränderna åt andra hållet. Det går att göra den såhär såklart – bara det att måtten inte funkade heller.

Sådana här överdrag är rätt förlåtande och en bra nybörjargrej att göra för om det blir fel är det bara att göra om när det är ett rätt litet projekt.

Hur gjorde jag just detta överdrag?

Så jag klippte av denna tygbit du ser på bilden – mitt i det tyget med tryck med bruna blommor. Klippte sedan bort de bitarna som var för långa, som du ser på bilden nedan, så jag fick till en rak kant på båda sidor. Då hade jag två bitar som skulle bli fram och bakstycket till mitt överdrag.

Lång tygbit till symaskinsöverdrag

Första versionen hade jag raka sidobitar men det blev knasigt så jag valde att klippa till två sidobitar ( del c i teckningen) som var bredare nertill och smalare upptill. Det var en triangel med platt topp kan jag försöka förklara – du ser en ritad version ovan i den tecknade bilden ovan, längst ner i den teckningen syns delarna till min version 2 av överdraget.

På fotot nedan syns del C som är bredare nertill, det syns dåligt på bilden då fodralet är löst sittande men hade jag haft en snävare passform så hade skillanden synts bättre.

symaskinsöverdragets sida

Istället för en separat del ovanpå symaskinen  (del A i teckningen) valde jag att sy ihop de båda långa bitarna (delarna B i teckningen) så de möte mitt uppe på symaskinen. Jag hade inte planerat att få en tygmatchning i sömmen vilket märks ;) men om du tycker det är viktigt så sy inte ihop tygen fel i steg ett…

symaskinsfodralet ovanifrån

Allra sist kom jag på att jag önskade en ficka på framsidan och då vek jag till en bit tyg och strök den och sydde en linning överst innan jag sydde fast den direkt på överdraget. Om du vill kan du sy dit den innan du syr ihop delarna, då är det enklare. Nu blev överdarget lite framtungt med fickan och eftersom jag valde större sömsmån än 1 cm så blev överdraget inte snävt och då påsar sig överdraget framåt och ser lite ja påsigare ut.

ficka på överdraget

Det är en smaksak hur snävt du vill ha fodralet men det är alltid lättare att klippa bort än att sy till bitar så ta till lite extra sömsmån ifall du vill ha lite mån att leka med ifall du inte vet hur snäv/pösig du vill ha ditt fodral. Jag har funderat på att sy dit band i kanterna för att kunna knyta rosett och dra åt lite på den vägen.

Det finns hur många varianter som helst du kan göra, inspiration finns det massor av ute i bloggrymden. Hoppas du lyckas bra med ditt överdrag.

Glada hälsningar från Lappland!

/Camilla

Rekommenderade inlägg