Imorgon måndag är det redan dags för en ny månad *suckar*. Jag vet inte var juli tog vägen men den tar slut idag hur som helst. Är lite förtjust i juli och känner mig inte riktigt redo för adjö men ja det är ju bara att acceptera. Augusti får bli en månad då vi lär känna oss själva, lite bättre. Du tänker att du redan känner dig själv, ja det gör du ju såklart. Gratulerar i alla fall till det och hoppas samtidigt du inte stängt dörren till att våga lära dig mer. Jag tycker också att jag känner mig själv – fast ibland känner jag mig osäker. Det är väl det som är en del av utveckling, att upptäcka nya sidor av sig själv och inte skrämmas av förändring – inte skrämmas totalt för förändring. Hur välbehövlig den än må vara kan den verkligen vara skrämmande.

Så vad kan vi göra denna Augusti då?

 

Ett foto om dagen i Augusti

En blogg jag följer har under Augusti en utmaning eller uppmaning om att ta en bild om dagen den månaden som är inspirerade av olika ord. Det har jag aldrig gjort förut men känner mig lite manad att göra det. The August break heter den. Imorgon den första är ordet: morgonljus. Häng med och tolka det du med…

 

Tarotkort…

Susanna som har den bloggen ovan brukar använda tarotkort också för att läsa tecken om var hon är på väg i livet. Jag har aldrig använt en sådan kortlek eller lärt mig något om det men en kul sida att testa det på är DENNA. Där kan du ställa en fråga och välja ett kort, tre kort eller tre andra former av kortkonstellationer som ska ge dig ett svar på din fråga.

Jag frågade vad detta års Augusti skulle vara för mig och fick svaret: översteprästinnan

Sökte vad det kunde betyda mer än det jag läste mig till på sidan och hittade:

”Det undermedvetna, intuitionen och dina nattliga drömmar spelar en stor roll i ditt liv just nu. Du behöver troligen dra dig undan från ett tag. Du behöver få kontakt med din inre röst. Du är känslig, mottaglig och behöver tystnad och stillhet runt dig just nu. Du behöver nog skriva dagbok och fundera i stället för att berätta för alla om hur du mår. Sök dig gärna till vatten och sitt där i tystnad. Du inser att du går in i en ny tid i ditt liv och att något nytt tar sin början. Vakta ditt oberoende och låt inte andra påverka dig och dina beslut för mycket.”

Lite kul är att jag tänkte kicka igång en e-postkurs nu i augusti om skrivande där dagbok var en av ingredienserna så visst nog var det spot on.

Så enligt tarotkortet ska jag denna månad lita på intuition. Det gör jag stenhårt så det blir nog inte så väldigt nytt ändå.

dreamcard

Boktips om personligheten introvert

I sommar har jag lyssnat på en bok som heter ”Den tysta revolutionen” av Linus Jonkman via en lyssnartjänst i telefonen. (Du kan hitta boken HÄR eller HÄR) Den är den första bok jag läst om hur vi människor befinner sig på en skala mellan extroverta (utåtriktade) och introverta (inåtriktade). Jag kände igen mig i mycket men såklart inte i allt. Har fått tips om att Susan Cain:s bok ”Tyst: de introvertas betydelse i ett samhälle där alla syns och hörs” ska beskriva det hela lite bättre. (den kan du hitta HÄR och HÄR) Får leta reda på den och se om det stämmer.

Det känns bra att veta att jag inte är knäpp som ogillar stora fester, jag behöver bara inte så mycket intryck för att vara nöjd. Det händer redan så mycket inne i mitt huvud som jag måste ta hand om så att det blir slut på energi rätt snabbt ute i sociala sammanhang.

 

Är du en morgonmänniska eller kvällsmänniska?

Viktigt med sömn för att må bra. Det är kanske inte oro i sig som gör dig sjuk utan bristen på sömn ger dig obalans och oro…   Vi har alla olika dygnsrytm och den förändras genom livet också. Om du känner dig lite i obalans så kanske du ska ta testet nedan för att få klarhet vad du är, en nattuggla eller pigg morgonmört?

För lite sömn leder till trötthet och dåligt humör men faktiskt störs både ämnesomsättningen och aptiten. Det blir knas med hela kroppen utan sömn.

kattsover

TEST

A, När skulle du föredra att stiga upp om du hade ett arbete där du själv kunde disponera din tid?
1, före kl 06,30
2, mellan kl 06,30-07,29
3, mellan kl 07,30- 08,29
4, kl 08,30 eller senare

B, När skulle du föredra att gå till sängs om du hade ett arbete där du själv kunde disponera din tid?
1, före kl 21
2, mellan 21-21,59
3, mellan 22-22,59
4, kl 23 eller senare

C, Om du var tvungen att för jämnan gå till sängs kl 21, hur tror du att det skulle gå att somna då?
4, Mycket svårt, skulle ligga vaken länge
3, Ganska svårt, skulle ligga vaken en bra stund
2, Ganska lätt, skulle ligga vaken en kort stund
1, Lätt, skulle somna praktiskt taget omedelbart

D, Om du var tvungen att för jämnan stiga upp kl 06, hur skulle det kännas?
1, mycket svårt och motigt
2, ganska svårt och motigt
3, En aningen motigt, men inget större problem
4, Lätt, inga problem alls

E, När under kvällen börjar du vanligen känna av de första tecknen på trötthet och behov av sömn?
1, före kl 21
2, mellan 21-21,59
3, mellan 22-22,59
4, kl 23 eller senare

F, Hur lång tid är det i allmänhet innan du blir ”dig själv” på morgonen?
1, Ungefär 0-10 min
2, 11-20 min
3, 21-30 min
4, mer än 40 min

F, Försök att uppskatta huruvida du är en morgon- eller kvällsmänniska
1, jag är en utpräglad morgonmänniska
2, jag är i viss mån en morgonmänniska
3, jag är i viss mån en kvällsmänniska
4, jag är en utpräglad kvällsmänniska

7-13 poäng: Utpräglad morgonmänniska
Om du är en utpräglad morgonmänniska är din prestationsförmåga som högst tidigast på morgonen och avtar snabbt på eftermiddagen/kvällen. Du har förmodligen svårt för skiftarbete, jet lags och ändrade tidsscheman. Du gör av med mest energi på förmiddag/lunchtid och bör inte äta för mycket sent på kvällen.

14-20 poäng: Tämligen morgonpigg/kvällstrött
Du är varken eller och kan förmodligen manipulera din dygnsrytm åt båda håll. Du gör av med mest energi på förmiddag/lunch men kan även hantera maten bra på kvällskanten.

21-28 poäng: Utpräglad kvällsmänniska
Du är en nattuggla och är förmodligen inte speciellt alert innan lunch. Din kropp är inställd på att fungera bäst på kvällen och din kropp vet inte riktigt hur den skall hantera frukost. Det kan vara så att du har stora svängningar i ditt blodsocker. Du har inga problem att hantera mat på kvällen.

KOM IHÅG: Såväl nattugglor som morgonlärkor kan ha problem med att anpassa sin dygnsrytm till andra familjemedlemmar eller till tidsscheman. Men vare sig du är nattuggla eller morgonlärka kan du ställa om din klocka så att du hamnar inom den normala ramen. Kämpa inte emot din biologiska klocka. Förändra istället antingen ditt sociala schema och arbetsschema så att de passar din biologiska rytm eller manipulera din biologiska klocka.

Test från Umeå Universitet hittat via: Aktivt välmående och Mat och sömnskola

Jag är helt klart en morgonmänniska – vad är du?

LARKANNADIG

Rekommenderade inlägg