Uscha.
Tvättmaskinen luktar blä. Körde med ättiskprit i 60 grader men inget hände till det bättre. Sökte på nätet och hittade följande:

Få bort den dåliga lukten
Beläggningar i tvättmaskinen sägs ofta bero på för hög dosering av tvättpulver som innehåller zeolit (zeolit är ett ersättningsmedel för fosfat i tvättpulver). Zeolit bildar en klibbig hinna på tvättmaskinens inre delar som motverkar avlagringar på tvätten och sur lukt i maskinen.
Gör så här för att få bort den dåliga lukten:
– Häll ½ dl klorhaltigt diskmaskinsmedel i tvättmedelsfacket för huvudtvätt
– Kör maskinen på 60 °C (tom maskin)
– Upprepa denna procedur 5 gånger så är maskinen åter som ny
Tvätta i hög temperatur
Man bör tvätta i låga temperaturer för att spara energi. Om maskinen aldrig tvättar i temperaturer över 60 °C, kan bakterier bildas i maskinen. Detta kan orsaka dålig/sur lukt.
Tvätta då och då på 95 °C. Detta motverkar eventuell bakteriebildning.
Vid kraftig lukt bör du köra en tom maskin på 95 °C ett par gånger utan tvättmedel eller tillsätta 30 gram citronsyra.
Koncentrerat sköljmedel har klumpat sig
Koncentrerat sköljmedel kan vara mycket svårt att lösa upp. Det kan av den anledningen finnas rester av sköljmedlet i tvättsystemet. Dessa rester kan börja lukta.
Blanda vatten i det koncentrerade sköljmedlet. Använd blandningsförhållandet 1:1. Skaka flaskan innan du häller sköljmedlet i sköljmedelsinsatsen. 

Från www.leasy.com

Hm. Hittade även tipset att blanda en halv påse askorbinsyra och citronsyra i varmt vatten och köra i tom maskin i minst 90 grader.

Jag kör nästan alltid på ekoprogram 60 grader och enstaka gånger 90, hm, då är det väl dax att rengöra den då. Har aldrig hänt förut att den luktat såhär men det är väl pga det där programmet med lite vattenförbrukning och låg värme som gör att bakterierna stannar kvar för överdosera är jag dålig på…

Slut på dagens husmorstips.
 ——————————————————–
*tillägg den 27 sep*

Nu när jag har utspädd ättika  som sköljmedel i varje tvätt så luktar det aldrig dåligt i maskinen. Funderar på att testa tvättnötter istälet för tvättmedel också för att slippa få denna hinna av illaluktande klegg från tvättmedel.

Rekommenderade inlägg

2 kommentarer

Kommentarer är stängda.