Det är dags att göra julen till barnens!

När samhället stänger ned, när lamporna på fritidsgården släcks och när vaktmästaren låser porten till skolan och går på julledighet – då finns vi där. Och gör julen till barnens.

För barn och unga som möter julen med en klump i magen är tyvärr alldeles för många. 385 000 barn och unga lever i familjer där en eller två föräldrar har ett riskfyllt drickande. Många av dessa barn känner oro, inte glädje, när jullovet närmar sig.

 

vitjul

Vartannat barn upplever dessutom att vuxna förändras när de dricker alkohol. Och när mammas kramar plötsligt känns annorlunda, när fasters skämt blir omöjliga att förstå eller när morfar luktar så konstigt – då står inte längre julen för något tryggt.

Under julen 2014 nådde vi 6300 barn genom våra aktiviteter. Vår ståndpunkt är att om barn ska ha ont i magen under julen så ska det vara för att man ätit för mycket pepparkaksdeg – och inte för att man är orolig för att mamma eller pappa ska dricka för mycket. 6 300 barn som fått känna att julen är deras, och bara deras.

[bctt tweet=”Är du redo att göra julen till barnens? Du kan göra två enkla saker, och en utmanande #vitjul”]

Är du redo att göra julen till barnens?

Du kan göra två enkla saker, och en utmanande:

Ta ställning för en Vit jul här.
1. Det absolut enklaste du kan göra bland allt julstök, julklappsshopping och adventsfirande är att säga nej: till alkohol. Och istället fokusera helt och hållet på det som spelar roll: barnen.
2. Ge en gåva till kampanjen.
Så att vi och våra ideella kan ordna flera aktiviteter och ordna en trygg miljö för de barn som kanske inte har någon annanstans att ta vägen under jul.
3. Ordna en egen jullovsaktivitet.
Det är krävande, men givande. Och dessutom kul. Det kan vara allt från pepparkaksbakning till pulkarace. Har du inte tid är det enkelt att ge en gåva till någon annan som ordnar jullovsaktiviteter.
Tillsammans gör vi julen till barnens.

Vit jul är en kampanj initierad av nykterhetsrörelsens fyra organisationer: IOGT-NTO, Ungdomens Nykterhetsförbund, Nykterhetsrörelsens Scoutförbund och IOGT-NTO:s juniorförbund – Junis.

 

Texten är hämtad direkt från webbplatsen En vit jul  – gå gärna in där och läs mer

Rekommenderade inlägg