Har du chansen att ta det lite lugnare i sommar? Passa på att släppa det dagliga och tänka lite större. Vardagen har massor av dagliga uppgifter som leder till att det sällan finns tid att verkligen fundera på de större frågorna.

Under en ledighet som en semester eller en resa brukar det komma upp nya idéer och tankar. Det beror på att du ändrar dina mönster, kanske både ”sov-och-ät-klockan” samt vad du sysslar med under dagen. Det i sin tur ger spelrum för nya tankebanor att formas utanför de vanliga mönstren du brukar leva i.

Flera studier belyser effekterna av semestrar och pauser på hjärnans funktion. Forskare har funnit att pauser återställer kognitiva resurser, förbättrar uppmärksamhet och produktivitet, stärker hur man kan använda minnet, minskar stressnivåer och främjar kreativitet. Neuroforskaren Dr. Daniel Levitin betonar att ”regelbundna pauser kan avsevärt förbättra mental skärpa, fokus och övergripande välbefinnande.”

Duschen bästa idestället

För mig brukar de allra bästa idéerna ta form i duschen. Jag tror att det beror på att då kan jag inte scrolla i mobilen eller lyssna på en pod osv utan får vara i fred med mina egna tankar en stund. Då lägger sig allt annat till ro och jag kan låta det som tryckt undan få ta plats. Det är då som hela artiklar eller podavsnitt eller nya kurser kommer till liv – alla små pluttar av tänk får sortera sig och dyka upp hos mig.

En promenad utan hörlurar är en annan bra plats för att tankarna ska få tillräckligt med utrymme för att komma till sin rätt.

All of humanity’s problems stem from man’s inability to sit quietly in a room alone,” Blaise Pascal

Moderna människor spenderar praktiskt taget ingen tid på ”inåtriktade tankar”, och inte bara för att vi är för upptagna: i en amerikansk undersökning sa 95 % av de vuxna att de hade hittat tid för en fritidsaktivitet under de senaste 24 timmarna, men 83 % sa att de hade ägnat noll tid åt att bara tänka.

Tidigare studier har visat att att låta tankarna vandra har fördelar som problemlösning, ökad kreativitet och kan till och med hjälpa människor att hitta mening med livet. Så om du vill få mer ut av dina pauser, semestrar och ledigheter se till att få perioder av TOMT på schemat och lägg in att sitta och tänka. Inte lyssna på ljudbok, se på you tube-klipp eller scrolla sociala medier…

Med et sagt så får en god start med att göra dessa fyra saker i sommar/höst:


4 sätt att göra en nystart efter en ledighet

Fast i gamla hjulspår? Prova dessa fyra idéer för att återuppliva, fokusera och återställa ditt liv efter en paus, semester eller en tid av sjukdom. Dra nytta av att din hjärna inte är fast i tänkande som en hårt planerad vardag kan få den att hamna i.

1. Ändra din inställning

Gör en mental förändring nu. Vänta inte till i januari för att upptäcka vad du verkligen vill göra och du kan göra nyårslöften precis när som helst. Tänk på augusti och september eller vilken månad som helst faktiskt) som det officiella ”nya året” som en tid att börja på nytt. Är det någon gång du har kraft till att ta tag i dina drömmar är väl när du har fått en hel sommar med D-vitamin? Inte när du är mitt inne i den mörkaste vintern.

2. Inventera dina mål

Under sommarens sista helg/ledighet så ta en timme med att titta tillbaka på dina mål och ta dig tid att medvetet planera dina åtgärder för de kommande tre månaderna. Tillåt dina tankar att vandra fritt, gå igenom din yrkesmässiga resa och få klarhet kring dina mål och önskningar. Denna självreflektion hjälper dig att anpassa dina värderingar så de stämmer överens med ditt nuvarande jag. Det i sin tur förbättrar ditt fokus och din effektivitet när du återvänder till jobbet. Fråga dig själv vad du kan nå från och med nu till och med den sista oktober. Skapa sedan en plan med mindre månatliga mål för att hålla dig motiverad och på rätt spår.

3. Fira dina framgångar

Den här tiden på året är också en bra tid att uppmärksamma dina framgångar. Fira och erkänn medvetet de områden i ditt liv där du har det bra, där du har vuxit och gjort framsteg, där du redan har uppnått det du tänkt dig eller tagit steg i riktning mot dina mål. Var tacksam för de många goda sakerna i ditt liv.

4. Lär dig något nytt

Kanske har du alltid velat lära dig franska, dansa dig tango eller laga mat som en professionell kock. Det behöver inte vara något stort. Ge dig själv några timmar i månaden för att njuta och utforska dina glömda passioner. Så då kan du återuppliva din spänning för livet och skapa en ny känsla av fokus och förväntan!


I vår stressiga värld är pauser guld värt

I en värld där arbetet ofta tar över kan vi lätt glömma bort de förändrande effekterna av semestrar och pauser. Men vetenskapen påminner oss om att det är viktigt att ta tid för avkoppling, då det inte bara främjar vårt välmående, utan även vår effektivitet och kreativitet.

Genom att koppla bort, utforska och reflektera kan vi återvända till jobbet med förnyad energi, fräscha perspektiv och en återuppväckt passion för vårt arbete. Maya Angelou uttryckte det så fint:

”Varje person behöver ta en dag ledigt. En dag där man medvetet separerar det förflutna från framtiden. Jobb, familj, arbetsgivare och vänner kan existera en dag utan oss, och om vårt ego tillåter oss att erkänna det, skulle de kunna existera för evigt i vår frånvaro. Varje person förtjänar en dag då inga problem konfronteras, inga lösningar söks efter. Vi behöver alla dra oss tillbaka från bekymmer som inte drar sig tillbaka från oss.”

Så om semestern redan är slut – glöm inte bort att planera in en eller två lediga dagar från ALLT framöver – det är du värd och det vinner alla i din närhet på i längden också så det är allt annat än egoistiskt.

Är du redo att planera stora idéer från hängmattan nu?

Vill du dra nytta av hur flexibelt du tänker under en ledighet eller just efter den är slut kan du använda dig av ett frågeformulär och tre kalenderblad för augusti, september och oktober 2023 som du får om du prenumererar på mitt nyhetsbrev som jag kallar ”Kreativa brev”. Anmäl dig HÄR så kommer det en länk till biblioteket där du hittar dessa och alla andra bra-att-ha-saker som läggs ut på den här bloggen.

–>Ingen idé att vänta längre – gör det på en gång!

Du kan givetvis använda dig av ett kollegieblock och din vanliga kalender också. Skriv gärna ner dina planer på papper och i andra hand via din digitala kalender tex googles kalender.

Källor och mer i ämnet

Inspiration för detta inlägg och frågor till arbetsbladet hittade jag hos Sonja Smalheer:s pod ”Help I am an artist” som har många bra avsnitt. Du hittar hennes pod HÄR Har även läst flertalet vetenskapliga artiklar och böcker som beskriver ämnet lite mer ”enkelt” såsom ”The source” av Dr Tara Swart en riktigt bra bok om du vill grotta ner dig mer i hjärnans plasticitet…

Hör gärna av dig om du vill ha fler källor att läsa mer om ämnet.

Rekommenderade inlägg