Vi har en enorm konsumtion när det gäller kläder och vi har massor av bloggar, tidningar, tv-program osv som handlar om stil, mode och kläder. Vi har massor av kläder – men inget att ha på oss. Det kan skapa stress över att garderoben är fel och det kan bli dyrt att följa trender och det blir även en skillnad mellan män och kvinnor och vad vi förväntas köpa och göra och se ut.

Nu finns det flera som ifrågasätter detta och i olika former har hittat sin lösning på sina klädbekymmer. Vi har reklammakaren som har flera uppsättningar av samma typ av kläder och bär dem varje dag och vi har projektet 333 som fokuserar på att förenkla vår vardag.

Har du problem med vad du ska ta på dig på morgonen?    -Då kanske du får inspiration av detta.

 

likadanaklader

Likadana kläder varje dag på jobbet

I tre år har Matilda Kahl haft likadana kläder varje dag på jobbet, svarta byxor och vit blus. Hon skrev en krönika i Harpers Bazaar om det och har upplevt både ris och ros över sin idé. Hon bestämde sig för detta då hon hade haft en stressig morgon pga kläderna och kände att det var dags att få en förändring så hon kunde satsa på det som var viktigt istället. Hon är inte ensam om det tänket.

So what – många har arbetskläder – ja det är och i yrken där män har kostym kan givetvis kvinnor ha dräkt eller kostym de med och på så vis få en arbetsuniform. Det är ofta så att kvinnor ställer höga krav på sig själva och vill visa upp sin stil på många sätt – givet är det ngt som är kul för många män och kvinnor att leka med mode men de som inte bryr sig egentligen kanske skulle må bättre av en arbetsklädsel. Framgångsrika män klär sig ofta i vad som kallas en  signatur outfit , en sorts kostym fast det behöver inte vara kostym, Mark Z Facebookgrundaren säger såhär:

”I really want to clear my life to make it so that I have to make as few decisions as possible about anything except how to best serve this community,” he said.

Citat Mark Zuckerberg.

Tror att det finns exempel på kvinnor med samma typ av signaturklädsel eller stil, Anna Wintour har samma frisyr som kännetecken, Coco Chanel klädde sig mestadels i svart och vitt, en inredare i Äntligen hemma kallades lakrits för hon hade alltid svarta kläder och ett plagg färgglatt som de där godisarna i svart med cerice eller gult runt om.

 

terre-des-femmes-womans-worth-ad-campaign-2

 

Skillnad på hur kvinnor och mäns utseende uppfattas?

Det är inget konstigt med det att Mark Z har likadana kläder varje dag, eller?  Intressant också att en nyhetsuppläsare i Australien bar samma kostym i ett år vilket tittarna inte märkte men under tiden fick hans kollega uppleva mycket kritik och åsikter kring hår och kläder. Gissa vem som var man respektive kvinna?

”I’m judged on my interviews, my appalling sense of humour –- on how I do my job, basically. Whereas women are quite often judged on what they’re wearing or how their hair is.”

Citat Karl Stefanovic

Samma diskussion hade Nina Björk i en krönika i Sveriges radios P1 program ”godmorgon världen” som jag lyssnade på och som du kan hitta här. Där talade hon om att neutral klädsel är olika för män och kvinnor i tv. Det som uppfattas som neutralt på en man gör  det inte på en kvinna.

Vad som är förväntat och normalt för män respektive kvinnor som uppträder i tv är olika för respektive kön. En man som är neutralt klädd och en kvinna som också är neutralt klädd är inte klädda likadant. ..”Neutralt utseende” betyder sminkad och pyntad för en kvinna och osminkad och opyntad för en man.

Citat Nina Björk

I roller där man syns mycket som i tvrutan är kläder makt och det är att visa vad man har för ståndpunkt i olika saker så visst påverkas vi av vad tvpersonerna har på sig. Det är också viktigt i vanliga livet till viss mån. När jag jobbade i Bryssel och hade kostymen på mig så flyttade sig folk jag mötte på trottoaren medan då jag gick i jeans och tröja fick jag vika av för att inte bli påsprungen. Kläder visar makt och pondus mer än vad vi kanske vill erkänna.

 

Fotot ovan är från en bra kampanj som Terre des femmes  hade för ett tag sedan

klädstressad-

Project 333

För att minska ner antalet saker i sitt hem kan man anta minimalistiska utmaningar och en sådan är Project 333 där du väljer ut 33 delar till din garderob för 3 månader och ska klara dig med det. Jag är mycket intresserad av detta projekt och har hittat deras Pinterestanslagstavla som jag nu följer.

Det är ju egentligen så smart att ha bara de plagg man använder framme och skippa resten – lär komma mer på det här ämnet då jag rensar och skrotar stora delar av klädhögarna här hemma…

Rekommenderade inlägg