Har du funderat på att våga ta steget och släppa taget om din vanliga vardag och din stressiga tillvaro för ett nytt och lugnare alternativ?

Du har dock tvekat för att det är krångligt och besvärligt att byta allt och dra upp bopålarna – nu ska du får ett enkelt sätt att testa att bo i norrlands fina fjälltraker, flytta hit till Saxnäs på prov.

Du vet väl om att trivs du inte så kan du ju flytta tebax igen från var det nu var du bodde från början… men jag tror inte direkt det kan bli aktuellt…  ;)

Nu är det såhär att vi börjar bli lite desperata, urbaniseringen gör att städerna växer medan landsbygden dräneras på folk. Vi är en liten klick av människor som gillar att bo här och för att få skolan att överleva och att posten ska levereras så behöver vi fler som har Saxnäs som sin hemmabas.

Du som är i valet och kvalet kan testa hur det är att vara glesbygdsbo i naturskön lugn miljö med vänliga fjäll och sällskaplig befolkning. Det kan vara läskigt och svårt att ta steget men om du vill och vågar testa så vill vi bybor mer än gärna hjälpa dig. Här har jag samlat lite tips för dig om du vill testa hur det är att vara bybo.

Nu bor jag i Saxnäs men jag är övertygad om att samma sak gäller vilken annan by i samma sits, alla är välkomna hit för du behövs. Inte minst för byns överlevnad men även för landets chanser att vara självförsörjande och för att vi utarmar mångfald genom att alla blir stadsbor…

Så över till mina råd…Okej – du har ett kontorsjobb som du kan göra ifall du har en dator, internet och telefonmottagning. Ja men dåså då kan du enkelt flytta jobbet till Saxnäs ett tag eller för alltid.

Okej – du har ett annat sorts jobb… går det ta tjänstledigt ifall du inte kan flytta på ditt jobb rent fysiskt? Kanske vill du plugga? Plugga på distans går finfint från Saxnäs då vi har ett litet studiecentrum i byn faktiskt. Ja låt dig inte hindras av ditt jobb, det finns säkert något du kan göra här!Kontorslokaler
På anläggningen Saxnäsgården finns det kontorsrum att hyra där du har internet och telefon om du vill, och viss kontorsmöblemang finns också. Just nu finns två andra företagare redan där i två rum så du har några att fika med ifall du behöver bryta tystnaden i ditt lugna kontorsrum. Lunch kan du äta i restaurangen om du vill eller cykla hem eller äta en medhavd matlåda vid Kultsjöns strand som du har ett stenkast ifrån ditt kontor.


Bredband
Just nu grävs det bredband till byn som är superdupersnabbt och det gör att du kan ha vilket skrivbordsjobb som helst fast här i byn för du kan skicka filerna lika snabbt till kollegan i stan som om du satt vägg i vägg. Idag finns det redan bredband via radiolänk som är lika bra som stadsnät och jag har kört både IP-telefon via det nätet och går med lätthet att se Netflix och andra strömmande media via detta nätverk, men nu ska det bli ännu snabbare…


Det är lite knivigt att få tag i hus i Saxnäs då flera är påskparadis och bara används en vecka om året då de som äger dem har råd att göra så för det är inte så dyrt med hus här eller det finns inga regler om att stora bra hus inte får bli fritidshus ;)   Alltså vi gillar alla våra fritidshusägare såklart men det skulle vara så mysigt om det lyste oftare i fler av husen…

MEN vi har ett alternativ. Om du vill testa att bli bybo så hyr en tvårummare med kök och badrum intill Kultsjön genom byns ekonomiska förening ”Bo i Saxnäs.”

Kontakta nils-stalo@hotmail.com  för mer information om dessa skönheter!

Perfekt – ett boende utan risktagande, du hyr och får allt du behöver och kan dra när du behöver det.

Andra alternativ är givetvis att bo på någon av våra fina anläggningar i byn, de är väldigt tillmötesgående då det gäller längre boendetider och kan ge dig en offert.

Marsfjäll mountain lodge          Saxnäsgården             Kultsjögården      Saxnässtuga


Ja här kan vi göra en lång uppsats över vad du kan ta dig för på din fritid, en väg att gå är att besöka Stalo adventures sida för får du inte inspiration där vet jag inte vad jag ska hitta på för där är det packat med uppslag för friluftslivet.

I Saxnäs är det nära till naturen var du än är i byn. Du kan ta några steg från asfalten och hipps vipps är du mitt inne i skogen eller i en lugn vik av Kultsjön. Det är inte heller långt upp till fjälls. Njuter du lika mycket av att vandra på fjäll som att titta på dem kan du lugnt njuta av fjällutsikt från vilket fönster du vill.

Snösäkra Saxnäs kan erbjuda allt en snöälskare kan kräva. Du kan köra skoter, åka längdskior, åka airboard från Satsfjället, gräva bivack och sova i osv.  I Klimpfjäll tre mil bort eller 20 min med bil i laglig fart så har du en schysst alpin anläggning för både bräda och skidor.

Det här med att norrlänningar är tysta – ta det med en klackspark – vad vi är det är nyfikna men lite reserverade för att inte det ska bli tokigt när vi frågar ut dig… vi gillar att prata och gillar att ta en spontan kopp kaffe utan formell inbjudan. Om du ska få tag i någon så gå med i nån förening eller hälsa på i kommungaraget på morgonen där kan det hända att någon sitter och fikar  eller hälsa på i skolan eller någon annan arbetsplats och presentera dig. När två bybor vet om vem du är så vet snart hela byn och då kan du spontanfika enklare överallt  :)

Rekommenderade inlägg