Det är kul att lära sig nya saker och även om du inte är en som vill gå i skolan en dag till så kan en eller flera kurser, program, medlemskap eller masterminds ge dig precis den lilla sparken i baken du just nu kan behöva. Fast det är ett väldigt tjat om att gå kurser på nätet nu inte minst iom covideländet men varför ska man gå en sådan kurs egentligen och vilken skillnad är det på dem?

Hur ska man veta vilken kurs man ska gå och är det värt pengarna?

Här går jag igenom några av de saker du bör tänka på när du väljer en kurs.

kurser masterminds och andra sätt att lära sig på nätet

Hur skiljer de olika sorternas kurser sig åt?

Det är inte lätt att välja i den mängd olika sorter, pris och sätt kurser på nätet som finns. Själv har jag gått flera online och gillar att gå kurser både via universitet och från privata företag. Harvard har kurser gratis på nätet tex och där har jag gått kurser i litteraturkunskap när jag inte hittade en kurs på svenska universitet som var i lagom längd och på distans. Det finns ju allt från gratis till superdyra kurser och de paketeras i olika former som medlemskap eller korta enstaka kurser, program, självstudier eller grupp eller 1-1 träning.

1-1 träning/coaching är när man är ensam med en lärare och får en egen stund där du kan ställa frågor och få direkt respons på precis det du undrar över. Det är oftast den mest dyra varianten eftersom läraren får ägna all sin tid åt en person så blir timpriset högt då det är bara du som ska betala och inte dela upp det på fler. Den är bra då du verkligen behöver en genomgång av dina behov och känner att du vill få veta exakt vad just du behöver jobba med. Kan vara mer som en terapi eller om du driver företag och har något viktigt du måste få att funka direkt. Du vill inte testa själv och slösa tid på en massa DIY som listor, arbetsblad och annat som du kanske har nytta av men inte säkert är det du behöver för nästa steg.

Gruppträning är när du går en kurs under en tid samtidigt som ett gäng andra personer. Du får tillgång till en facebookgrupp kanske där ni kan diskutera sinsemellan om hur ni gör och lär er av varandra, kanske gör grupparbeten via små arbetsgrupper i verktyget ZOOM eller har live möten ihop med läraren där du kan ställa frågor men får inte någon privat frågestund med läraren utan det blir mer allmänna svar eller att enstaka deltagare får svar på en fråga som flera kan ha nytta av. Kostar mitt emellan en 1-1 träning och en gör det själv kurs, du får mer kontakt med kursledaren men inte en helt skräddarsydd utbildning.

”Gör det själv kurser” betyder att du får förinspelade videos, arbetsblad och e-böcker som du kan göra i din egen takt när du vill. Den typen av kurser har ingen kontakt med kursledaren utan du får kanske bara en e-post till en person som jobbar i dennes team för att svara på frågor om kursen. Kanske har du tillgång till en facebookgrupp eller liknande men det är inte säkert att någon går kursen samtidigt som dig utan att det kan vara bara gamla inlägg där och att ingen är så aktiv. Oftast lägst pris av kursutbudet och ett bra sätt att testa ifall du gillar företaget/kursledarens stil.

Masterminds är som en gruppkurs men skiljer sig åt genom att en person är i fokus varje möte. Tänk dig att du har en grupp på 5 personer och ni hörs av 1 gång i månaden. Vid mötet säger alla hej och sedan får en person ta över genom att berätta om sitt problem/utmaning/frågor och sedan får de andra hjälpa till och berätta sina lösningar och förslag. Efter tex 20 minuter avslutas den delen med att personen som fått råden tackar och kan fråga lite mer om det var något den inte hängde med på. Sist går gruppen igenom vad de har gjort sedan sist och säter nya mål för var och en som ska göras till nästa möte.

Det finns såklart massor av sätt att lägga upp ett mastermind men det här verkar vara ett rätt vanligt sätt i mindre grupp. Det finns små privata masterminds som drivs av vänner och det finns masterminds du får betala för att vara med och även sådana du måste bli inbjuden till för att få vara med.

Vilken kurs på nätet ska jag välja?

Tänk igenom vad du vill lära dig, hur mycket tid du kan lägga ner på det och vad du har råd med. Beroende på ifall du vill veta lite allmänt och känna på om det är något för dig eller om du har en sak du vet att du behöver lära dig så vet du hur mycket tid och pengar du är beredd att lägg ner på kursen. Vet du vad du vill lära dig kan det vara bra att välja en kurs som är väldigt avgränsad till ett mål tex. lära dig annonsera på facebook med en liten budget eller spela ukulele på tre dagar. Är du lite mer osäker kan en mer allmän kurs vara ett bättre val.

För det mesta får man vad man betalar för – dyra kurser brukar vara mer genomarbetade eller så har de funnits med längre och läraren har uppdaterat och förbättrat den flera gånger och vet vad den är värd. Vad som är dyrt eller billigt är ju upp till dig såklart. En kurs som lär dig två enkla låtar och vad du ska tänka på när du köper en egen ukulele på en helg kan ha lägre kostnad än en tre månaders kurs i att göra egna låtar och spela in dem proffsigt med din ukulele med chans att ringa upp kursledaren varje vecka. Det är ju meningslöst att köpa en proffsig kurs för 15 000 kr ifall du inte ens har en ukulele, då är det mer passande att ta en gördetsjälvkurs för 149 kr där du får de tips och trix en nybörjare vill ha.

Det du får chansen till att lära dig och graden av hjälp skiljer sig åt och vet du vad du vill lära dig och vad du vill få ut av det är det enklare att välja bland alla kurser som finns.

Jag kan väl lära mig allt på you tube gratis?

Nu finns det massor av mycket bra information på you tube och forum osv helt gratis att ta del av där folk lär ut och visar kul saker de har testat och är bra på. Grejen är att det finns för mycket. Du kan bli sittande i timtal med att kolla på beskrivningar av hur du ska ställa in Facebookannonseringen via webinairum, bloggar, nedladdningsbara PDF:er och checklistor. Det är ju toppen, du lär dig massor.

Nackdelen är att du kan fastna och åka iväg åt ett håll du inte hade tänkt för när du inget vet i ämnet vet du inte heller vad du inte vet. Alltså du har inte en aning om vad som är värt att bry dig om. Du kanske ägnar tre timmar åt att öva ett ackord innan du stämt ukulelen som var steg ett i nybörjarkursen och har då lärt dig helt fel ljudbild och kämpat i onödan och får börja om. Hade du köpt en kurs har läraren lagt upp kursen så att du kan få ut mesta möjliga utav din tid och sluppit tjorva med något du ändå inte behöver veta första halvtimmen med din ukulele.

Kan inte samma sak hända med en köpt kurs på nätet?

Jo såklart – det finns massor av kurser som är bra, dåliga och mittemellan för dig. Det du ska lära dig är ju bra att lära sig från någon som vet vad den lär ut. Oavsett om det är ukulele eller facebook du vill kunna mer om finns det hundratals varianter att välja mellan. Det du kan göra är att ta en gratis kurs av läraren, gå en kurs som du får pengarna tillbaka på ifall du inte lärde dig något och att läsa om vad läraren har gjort innan och vad den ska lära ut så kan du se ifall du kan ha nytta av kursen. Ibland finns det även utvärderingar från tidigare kursdeltagare som berättar om sin upplevelse så du kan få en känsla för om denna kurs kan vara något för dig.

Kommer jag att gå klart en kurs på nätet?

En nackdel med att gå kurs på nätet är att du kan sluta när du vill. Det kan också vara en fördel. Problemet med att du inte sitter fysiskt i ett rum och går en kurs med andra som du gjorde i skolan eller en studiecirkel är att du kan stänga av och ta en kopp kaffe för att göra klart imorgon. Imorgon gör du något annat och kursen blir aldrig klar.

Fördelen är att du kan göra kursen hemma när du har tid är att du inte behöver passa en buss, hinna köpa mat och hämta barn på idrott eller något annat för att ta dig till en specifik plats en viss tid. En annan bra sak med en kurs på nätet är att du kan se om videon eller lyssna på ljudfilen hur många gånger som helst och inte missa något viktigt.

Det är mer upp till dig att gå kalrt en kurs på nätet än vad det är att göra det på en mer vanlig kurs där du är i en lokal med dina kurskamrater och lärare – så om du vet att du kan behöva spark i rumpan ta med en vän som du går kursen samtidigt med eller utloa en belöning till dig ifall du gör klart den. Alla sätt är bra som motiverar dig…

Blev du nyfiken på att gå en kurs på nätet så kan du testa en av mina –> Om du vill gå en av mina kurser hittar du dem HÄR gillar du inte dem så finns det hur många som helst fler att välja på av någon annan lärare… Tack för att du läste ända hit och lycka till med dina kurser du ska gå!

LÄR DIG MER:

Podcast på engelska med Jenna Kutcher i detta ämne: https://jennakutcherblog.com/learning/

Rekommenderade inlägg