Okinawa i Japan har kallats de odödligas ö länge av sjöfarare och det är inte konstigt för Japan har den högsta medellivslängden i världen och de äldsta bor på denna ö. Vad är då deras hemlighet till denna odödlighet?

De har fyra kloka deviser de lever efter som är enkla och lätta att förstå som vi kan överföra till svenska förhållanden.

Ungefär en tredjedel av skillnaden i livslängd beror på dina gener och resten kan du påverka med din livsstil och var du väljer att bo med mera. Så om du vill lura dina gener eller ge dem en bättre förutsättning kan du följa de exceptionellt gamla på Okinawa genom att:


1.  ”Hara hachi bu”Sluta äta innan du blir mätt.  Viktigt VAD du äter, NÄR du gör det och HUR du äter och HUR mycket. Den som äter lite måste äta bra. Ät fiberrika grönsaker, gröna bladgrönsaker, sjögräs och alger. Mer fisk än kött. Odla själv grönsaker och medicinalväxter. Champuru = balanserad blandning, är nyckeln.

2.  Rör på dig. Öborna går mycket till fots och arbetar ofta med odling upp i hög ålder.
3.  Ha en ikigai = ha mål och mening med livet.  Omge dig med en moai = grupp nära grannar och vänner, . Sådana nätverk ger både ekonomisk och praktisk trygghet.  Sluta inte jobba bara för att du går i pension! Var aktiv! 
Yuimaru = man hjälper varandra när det behövs är en viktig trygghet som ger balans och lugn.

4.  Tro på något. Den konfucianskt inspirerade livsfilosofin på Okinawa knyter samman nuet med förfäderna. Det ger trygghet och lugn som dämpar stress.
Sedan verkar befolkningen ta tider med en klackspark, de verkar inte bry sig om att passa tider och stressa för att hinna i tid. Det som de hinner det gör det resten får vara. Lite annorlunda från vårt samhälles ideal minsann.
Röra på sig – en av de viktiga pusselbitarna till ett långt liv!

Hur blir man gammal?

”–Vi vet redan svaret från historien, säger Mitsuhiro Yanaguida. Han är en av de toppforskare som värvats till OIST, Okinawa institute of science and technology, där den japanska regeringen pumpat in miljardbelopp för att skapa ett forskningsinstitut i den absoluta världseliten.
–Vägen går via halvsvält, bra och mycket näringstät mat och fysisk rörlighet. Men idag är utmaningen inte bara att förlänga livstiden utan att förlänga den tid vi har hälsan i behåll. Framför allt handlar det om hjärnan.” 
Citat från  http://www.svd.se/nyheter/inrikes/de-gamlas-by-pa-de-ododligas-o_7820496.svd

Var ska man bo för att bli gammal?

När de båda forskarna Michel Poulain från Belgien och Gianni Pes från Italien undersökte var de äldsta bodde ringade de in dessa områden med en blå penna och därmed var begreppet blå zoner fött. 
Bildkälla: http://fof.se/tidning/2013/3/artikel/hundraaringarnas-fyra-hemligheter
Öar är överrepresenterade bland platser där man blir äldst, det tror forskarna beror på dels på genetiska faktorer och att det har varit enklare att bibehålla en speciell livsstil dvs påverkan från andra har varit mindre än på fastlandet.
De blå zonerna har blivit ett företag av en amerikan som har utvecklat de fyra tipsen till att bli nio. Genom det företaget kan du gå kurser och köpa böcker om hur du ska göra för att leva som de i de blå zonerna. Oprah Winfrey har haft det företaget på besök också. Så om du inte vill lista ut detta på egen hand eller via mina försök så kan du köpa en bok eller tre i ämnet och förkovra dig :)

Kan jag leva såhär länge tro?

Jag är nyfiken på det här. Framöver ska jag undersöka de olika sätten att leva länge lyckligt och hälsosamt. Undrar om jag kan göra det?
Källor:
http://fof.se/tidning/2013/3/artikel/hundraaringarnas-fyra-hemligheter
http://www.svd.se/nyheter/inrikes/de-gamlas-by-pa-de-ododligas-o_7820496.svd

Rekommenderade inlägg