Öppet brev till Saxnäs.

 

envackerturpå satsfjället

Är vi mogna nog att samarbeta?

Efter senaste året som gått vet jag inte längre om vi är det. Hade stort hopp för tre år sedan men det har faktiskt minskat sedan dess.

Det är inte lätt att hitta någon förälder som vill vara ansvarig för något eller komma till föräldramöten. Turismföretagarna talar inte med varandra eller det känns i alla fall som det inte sker. Privatpersoner är trötta efter jobbet och känner att de har redan gjort nog för föreningarna, byn och företagen och samhället. Vi tror saker om varandra tex att alla andra gör inget, ingen annan vill mig gott, alla är emot mig/mitt företag/mina ideer. Det är inrotade fejder mellan familjer och släkten, det är misstro och kortsiktighet.

Var jag än går för att leta och fråga och göra något eller i vilken än föreningsform eller företagsform blir det aggressivt och här ska du minsann inte tro att du ska komma här och hitta på något.

(jo jag vet att det kan bero på mig)

Jag upplever det som om vi tror illa om varandra och inte vill göra något för någon annan utan bara se om vårt eget hus och ja – jag är likadan – påstår att vi alla är lika bra eller dåliga på detta med samarbete. Jag är inte ett dugg bättre än någon annan men är nu lite less och ledsen över vart vi tar vägen med det.

Vi är fast i regler och konventioner, mönster och misstro.

Jag är rädd att vi trots goda försök inte är redo att ta på oss samarbete.

Jag hade hoppats att ha fel men börjar inse att det är tvärtom.

Kanske kan vi resa oss över dumheterna och se vad bra vi skulle kunna göra men risken är att vi inte lyckas. Så vi är vid ett vägskäl. Ska vi samarbeta eller ska vi slita och dra i var sin ände och mötas i arga sammankomster eller knyta näven vid köksbordet och förbanna alla andra?

Jag vet inte. Jag törs inte ens hoppas längre. Orkar inte leka charader och låtsas längre.

Vet inte varför jag är med på möten i Vilhelmina som handlar om utveckling och samarbete då vi inte direkt har en plattform för att bygga det sedan. Jag ser inte nyttan med att använda kvällarna med att via länk prata med andra föreningar i kommunen ifall vi ändå inte vill göra något ihop i alla fall här. Jag är nog inte rätt person för det för jag har inte lyckats dra med mig några på det tåget. Så om någon annan vill så finns det massor av kul att göra för att öka sättet Saxnäs kan växa. Hör av dig så får du veta vem du kan kontakta.

Vi är beroende av varandra och jag saknar er, saknar byagemenskapen och att ha kul ihop.

Saknar er. Hoppas vi hittar tillbaka nån gång.
satsfjället

Rekommenderade inlägg