Tänk att få kombinera att få bo där en vill med att göra det en vill – det har Emma i Nilivaara lyckats kombinera. Idag tänkte jag dels tipsa er om fina saker att köpa men även en liten mini-intervju med Emma om hur det är att driva företag i glesbygden. Så varsågoda och ta en tur till Norrbotten och Kläppi.

 

Emma Kläppi

Det var inte första gången jag hörde talas om företaget med ekologiska barnkläder när en e-post från Emma Ebermark som driver Kläppi AB dök upp. Däremot blev jag desto gladare för varje ny bit jag lärde mig om hennes företag, driv och produkter. Visst vill jag lyfta fram bra grejer som dessutom görs på landsbygden och inte minst i norr för vilket mitt hjärta klappar extra för, men det som väckte mitt intresse var just detta med företagande i glesbygd som jag själv håller på med.

Det är inte en dans på rosor att vara egen företagare och dessutom på landsbygden med alla logistiska utmaningar som det kan ge. Fast inte är det väl besvärligare att vara företagare på landsbygden än i stan eller vad säger Emma?

 

posters kläppi

Butiken Kläppi

Här är några fina posters, i egen design, som går att köpa via Emmas webbutik  Kläppi. Förutom produkter med hennes egen design hittar du varor som produceras enligt Kläppis ekorekokriterier med minsta möjliga påverkan på miljön samt producerade så nära som det är möjligt. Det är tofflor av renskinn, ullfiltar från Klippan och schyssta kramdjur, smycken med mera. Om du är på jakt efter fina barnkläder eller en present så är detta en bra butik att besöka.

Lär känna Emma lite mer

För att veta lite mer om Emma så skickade jag henne några frågor och här är de och hennes svar:

Du skriver i din presentation att du inte tänkte flytta hem igen utan det blev ett hastigt beslut när det väl hände. Varför hade du inte tidigare tänkt på att flytta tillbaka?
När jag flyttade söderut för att studera så såg jag bara nackdelarna med mina hemtrakter. Jag såg inte hur jag någonsin skulle kunna få ett intressant och inspirerande jobb, jag skämdes lite över att  folk som bodde här var lite “bonniga” (Själv ansåg jag mig vara liiite bättre än dem). Jag längtade efter något spännande och utmanande och trodde aldrig i livet att jag kunde få det i mina hemtrakter. Efter att ha bott söderut (Sundsvall) i 4 år, så började jag se på mina hemtrakter med nya ögon. Jag började uppskatta hur vackert landskapet är, hur magiska de stora årstidsskiftningarna är och framför allt så älskade jag samhörigheten och känslan av “hemma”. Jag drev redan eget företag när jag återvände hem och sedan dess har jag inte en sekund tänkt att jag måste bo någon annan stans för att ha ett intressant och spännande jobb.. det har jag ju skapat utifrån just det som gör mina hemtrakter så speciella och magiska.

 

När jag flyttade söderut för att studera så såg jag bara nackdelarna med mina hemtrakter… Efter att ha bott söderut (Sundsvall) i 4 år, så började jag se på mina hemtrakter med nya ögon.

 

emma

 

 

Kom du på idéen till Kläppi när du var i Nilivaara igen eller hade du den innan?
Jag kom på idén med Kläppi när jag återvänt hem igen. Det var när jag hade fått min första dotter och saknade snygga ekologiska barnprodukter som bitarna föll på plats. Design inspirerad av Lapplands natur + ekologisk produktion kändes helrätt där och då. Namnet Kläppi slog mig som en blixt från klar himmel en dag (det betyder ju “unge” på meänkieli). Ibland så vet man lixom inte hur man lyckas kläcka de där goda idéerna utan de bara kommer.

kläppi mössa

Vågar du mer nu när du bor där du bor eller skulle du satsa på eget företag även i en mer urban miljö?
Jag tror att man blir mer kreativ av att leva med begränsade möjligheter och att man lär sig att “hushålla” med det som finns och att gräva där man står. Sen har jag inte lika dyra levnadskostnader på landet som vi hade haft om vi bodde i stan och det ger såklart en del ekonomiska fördelar som minskar riskerna med att satsa på “oprövade” idéer. Sedan så kan jag sakna en del fördelar som en större stad kan ge. Tex. möjligheten att jobba tillsammans med andra kreativa människor på dagarna och kanske att kunna dela företaget med någon annan som brinner för design och företagande lika mycket som jag gör.
emma igen

 

Jag tror att man blir mer kreativ av att leva med begränsade möjligheter och att man lär sig att “hushålla” med det som finns och att gräva där man står.

 


 

Tack Emma för att du hörde av dig till mig och att jag fick fråga dig lite saker kring hur det är att vara designer och företagare i norra Sverige idag. Jag tycker det var mycket som jag känner igen mig i som dök upp i Emmas svar. Det som vi alla bär på är väl en liten ”misslyckadstämpel” på sin egen hemort och att vi vill iväg och uppleva den riktiga världen innan vi kan uppskatta det vi har här mitt framför näsan. Myten att det är så mycket bättre i staden har nog många lurats av eller snarare att det är både för- och nackdelar med båda vilket uppskattas olika i de skilda stadier en är i sin utveckling i livet.

Det bästa med att upptäcka dessa guldkorn med driftiga personer på landet är att det är lättare att se sig själv som en. Ju fler förebilder och de som lyckas med sina idéer desto mer energi får i alla fall jag av att kämpa på och leva här där jag trivs som allra bäst.

 


 

Förtydligande:

Det här inlägget är inte sponsrat av Kläppi AB på något annat sätt än att Kläppi AB kommer att länka hit från sin facebookgrupp och ev. andra webbaserade sociala medier som företaget använder. Inga pengar eller sponsring i övrigt har skett. Inga affiliatelänkar har lagts in. 

Rekommenderade inlägg