Havregryn är fantastiska vilket är ordagrant vad ett havregrynsbolag skriver på sin webbplats. Det har de rätt i för havre är av flera orsker ett prima sädesslag. De går att äta OCH att göra hudvård med. Bara det. En annan sak som gör havre så bra är att Sveriges klimat är finfint för havren att växa i. Det betyder att vi kan odla havre på ett effektivt sätt som faktiskt ger världens bästa kvalitet och vi slipper köpa havre som odlas långt härifrån om vi nu inte absolut känner för det.

Nu tänkte jag ha lite havrekärlek här på bloggen ett tag och gör det till en liten serie av inlägg. Idag startar vi med en ansiktsmask för de med torr hy!

ansiktsmask med havre

Ansiktsmask med havre, torr hud

Om du har torr hy så samla ihop:

1/2 gurka

4 matskedar havregryn

3 matskedar naturell yoghurt

1 matsked honung

1 äggvita

 

SÅHÄR GÖR DU: Mixa gurkan, yoghurten och honungen i en mixer eller med mixerstav. Lägg till havregrynen och mixa. Vispa in äggvitan i geggan med en visp.

15 min i ansiktet sedan tvätta av med kallt vatten. Dutta bort vattnet från huden och smörj in dig med tex kokosolja eller hudkräm.

 

En ännu enklare variant av ansiktsmask med havre hittar du här:

Havren utvecklar ett mycket läkande och lugnande slemämne som verkar läkande på torr, irriterad och känslig hud. Blanda havren med lite vatten och låt stå en stund, mixa ihop ordentligt och tillsätt lite mer vatten vi behov. Lägg som en mask efter rengöring och eventuellt peeling. Man lägger gärna en vegetabilisk olja under havremasken. Havre kan också mixas tillsammans med örter, vete- och dinkelkli mm till en mjuk peeling.

Citat från Hildas Hem

 

Havre är det supermat?

Ja det kan det kallas för att:

Havre är rikt på kolhydrater som förser kroppen med värdefull energi. Havre innehåller också olika mineraler och vitaminer (t.ex. B- och E-vitaminer) som håller sjukdomarna borta och gör kroppen frisk och stark. Dessutom innehåller havre protein som gör att man blir mätt. Slutligen är havregryn rika på nyttigt fett som gynnar både blodkärlen och cirkulationssystemet.

Citat från Aktiv träning se länk längst ned

Olika människor reagerar olika på havrens nyttighet rent medicinskt, en del påverkas mer och andra får mindre effekt för tex blodkärlens hälsa men det tar ändå inte bort havrets allmänna goda förmåga att mätta länge och ge bra med fibrer till matsmältningen. Så även om havre inte är en supermat för alla kroppar så mättar den lika bra ändå i varenda mage.

 

Havregryn bättre än sportdryck

En portion havregryn med lättmjölk och lite socker på efter träningen är mer effektivt än sportdryck och hjälper dina muskler att reparera sig säger ett australiensiskt forskarlag. Du slipper dessutom undan en massa socker som sportdryckerna har gott om och dina tänder får frid och fröjd.

Så då har vi lite baskunskap om havren och på fredag tänkte jag bjuda på ett eller flera goda havrerecept!

 

Vilka är dina erfarenheter av havre?

Skulle gärna vilja läsa om hur du har haft nytta av havre. Det är så bra att få tips om smarta recept både till mat, bak och skönhetsvård som jag kan klara av att göra själv.

Källor:

Aktiv träning

Vetenskaphalsa

Iform

Hildas Hem

Rekommenderade inlägg