Uppdaterad lista av verktyg & resurser till ditt bloggande

Förra sommaren spenderade jag delvis med att lära mig mer om bloggande och nog för att jag blev klokare men inte direkt använde jag mig så väldigt mycket av det jag lärt mig… Det kanske beror på lathet eller oförmåga att omsätta kunskapen i handling MEN nu har jag gått igenom förra årets tips och har utvärderat dem – vilka har jag använt och vilka förblev bara en god idé.

Så välkommen och hoppas du har nytta av mina uppdaterade bloggartips. Dessutom har jag inga affiliatelänkar så jag får inte betalt för något av tipsen nedan så det är mina helt obetalda åsikter du får ta del av ;-)

5brasakertilldinblogg

Det visuella för bloggen

Bloggar och social media är mycket upphängt på fotografier, grafik och stil du har på texterna (fonten, storleken, fet text, rubriker och så vidare) så den första punkten på min lista handlar om design av fotografier, logos och sådant till din webbnärvaro. Jag gillar ju photoshop och fastän jag ägnat tid åt att lära mig en hel del funktioner så är jag rätt nöjd ändå med verktyget Canva som gör jobbet åt oss:

 

1. Canva – fina fotografier mm
Tipsat om den tidigare men den är så bra att jag gör det igen. Grafik och fina fotografier kan du få till här helt gratis. Canva har flera bilder och grejer som kostar att använda men du kommer långt med gratisfunktionerna. Bilden ovan har jag gjort i canva med ett foto jag har laddat upp.

www.canva.com

 

UPPDATERING: Här hamnar jag faktiskt fortfarande nästan varje dag. Praktisk fortfarande även om de gratis mallarna blir färre och de som kostar pengar ökar i omfång så är jag nöjd – de måste ju få lön för mödan och bröd på bordet även om jag är snål. Det var lätt i början att go bananas med alla fonter och banners och alltihopa men ju mer jag gjorde desto säkrare blev jag att ju mindre desto bättre. Det är som när jag ska plocka godis i en påse, det är gott med massor av olika godisar men ändå äter jag bara upp favoriterna och lämnar resten kvar som jag inte riktigt behövde – lite så är det med canva. Först testar jag allt sedan nöjer jag mig med några få grejs att lägga till.

Fortfarande på min favoritlista. Den är grym. Testa den.

Enkel att lära sig och mycket användbar. Fem glada voff av fem möjliga.

 

Ha koll och schemalägg social media

 

2. Bufferapp – bra för twitter
Du kan lägga upp flera kommande twittrar du vill göra och bufferapp twittrar åt dig istället. Den gör så att du hela tiden är aktiv på twitter. Fungerar för facebook också.

www.bufferapp.com

3. Hootsuite – håll koll
Hootsuite visar dina sociala medier på ett och samma ställe, du behöver inte logga in på flera konton för att se och ha koll på vad som sägs och görs överallt.

www.hootsuite.com

 

UPPDATERING: Bufferapp – bra grej dock väldigt oanvänd av mig. Jag är nämligen extremt dålig på sociala medier för ajg är lat. Jag borde buffra upp mina inlägg mera men äsch det bir ändå bara mer brus i nätdjungeln men tja. Jag är kluven. Ska ge den ett seriöst försök igen för den funkar ju bra då jag schemalagt inlägg via den juh.

Hootsuite – nej jag förstod mig inte på dess fantastiska egenskaper. Jag är ju som sagt ovan rätt kass på sociala medier och fann inget större bra i att ha en massa feeds på ett ställe. Näe den har jag inte använt direkt. Dock behöver det ju inte betyda att den är värdelös för dig, du kan ju ha glädje av samlad buzz från alla möjliga kanaler.

 

Organisera ditt bloggliv

4. Dropbox – lagra filer och foton
Om du ska jobba med din blogg på olika ställen och kanske i olika datorer eller plattor osv så är det bra att ha alla foton sparade via Dropbox som du kommer åt var du än är och har internetuppkoppling. Skönt med en automatiskt säkerhetskopia av dina foton också.

www.dropbox.com

5. Trello – samarbeta & organisera
Det är som ett arkivskåp på nätet där du kan ha mappar med saker i som du jobbar med och du kan även välja att dela med dig av mappar till andra ifall ni ska samarbeta med något. Det kanske inte är mitt allra mest använda verktyg men ändå bra att vet om att det finns…

www.trello.com

 

UPPDATERING: Dropbox – använder jag ännu. Det är bra att ha en säkerhetskopia på en plats som inte är en fysisk hårddisk hemma. Den kan jag nå via mobiltelefonen och alla möjliga datorer jag råkar sitta vid och koppla upp mig så jag blir inte begränsad om jag tar ”fel” dator och ska lägga upp ngt. Den kom gratis med telefonen men vet att den snart börjar kosta pengar, återkommer till om det då är värt stålarna eftersom jag inte kollat upp det men får väl göra en priskoll då det drar ihop sig.

Trello – nej den har jag inte ägnat stort intresse för. Möjligen beror det på att jag är en rätt så papper och penna person när det kommer till organisering och att jag inte direkt har ett team att hålla reda på i olika projekt utan är en rätt solo entreprenör…

 

 

fembrasakertilldinblogg2

Ack ack har många dåliga samveten när det kommer till bloggen på grund av alla bra verktyg jag hittat, så ibland kan det bli en stressfaktor att det går att göra så mycket som jag inte gör när det istället borde vara tvärtom att det sparar tid och ger belöning att joxa med dessa resurser… men ändå vill jag få reda på fler tips…
[bctt tweet=”Mina 5 bästa saker till bloggen. Vilka är dina bästa?”]

Hjälp – vill hitta fler bra resurser på nätet!

Vet ju att du med har koll på vad som finns där ute i djungeln av appar och webbplatser och resurser så nu undrar jag:

Vilka är dina bästa bloggresurser du har hittat?

Rekommenderade inlägg