Slösar du på din tid eller är du effektiv? Oavsett vilket kan det vara så att du inte riktigt vet var din tid tar vägen – är det så kan en färgläggning av en tidsspiral vara till din hjälp.

Hitta tid genom att se hur du använder din tid och ifall du kan förändra det sätt du gör det på genom att spiralplanera din dag. Då kan du få en chans att förändra din dag genom att antingen ta bort onödiga saker eller lägga till där du har utrymme.

Jag hittade inte en tidsspiral som passade mig utan gjorde en ny som du får se här och kan använda själv när du laddat hem en A4 som PDF-fil och skrivit ut . Låt oss hitta tid tillsammans nu…

 

fåtidtillallt

Planera eller undersök med en tidsspiral

Antingen planerar du din dag och lägger upp hur du ska använda tiden eller så gör du en undersökning om hur du just nu använder din tid. Du kan alltså använda en tidsspiral på båda sätt. Först kanske du vill se vad du använder din tid till och sedan göra en önskespiral där du lägger upp hur du vill att din dag skulle se ut. Om de båda ser lika ut så är du en lycklig människa. Om inte så kan du nog vara rätt lycklig ändå fast aningen stressad och missnöjd med att du inte alltid hinner det du vill hinna.

Du definierar en färg till en aktivitet som tex blå till idrott, röd till tvtittande eller grön till jobbet och antingen planerar in när du ska göra vad eller noterar och målar när du gjort något.

Du kan även välja att färglägga ditt humör kanske röd för arg och gul för skoj ifall det är det du vill undersöka. Har du aktiviteter som sker lite överlappande så använd ett mönster för att visa det , jag gjorde det med prickar för att visa när jag jobbar så kan de ske mitt i tid som egentligen borde vara för barnen eller något annat men telefonen ringer och då svarar jag och hamnar i jobbsamtal i en kvart…

Tidsspiralen visar en ruta för varje timme från 06.00 till 24.00 – det är den tid jag tror de flesta väljer att lägga sin vakna tid. Du kan givetvis lägga till fler timmar på spiralen för att få fler timmar eller byta klockslag på de existerande rutorna för att bättre passa din dygnsrytm.

 

färglagd tidsspiral

 

Hur kan jag hitta tid?

Det är lättare att se hur du använder tiden om du på ett visuellt – synligt- sätt kan få varje timme kartlagd och du kan antingen glädjas eller förskräckas över hur lite eller mycket du lägger på sport, tv eller hushållssysslor.

Du kan färglägga en spiral som du helst vill ha en dag och sedan färglägga en som du i verkligheten använder timmarna till och sedan jämföra och se ifall du lever ditt drömliv eller långt ifrån.

Ifall du har något du vill ha gjort tex renovera ett rum eller träna mer så kan du se när du skulle kunna få tid för det och var du skulle kunna byta ut en aktivitet mot en annan via att se på en tidsspiral.

Det är även intressant att se hur andra i familjen använder sin tid, ni kan se när det är bäst att ha gemensam tid och när ni kan behöva lägga in pauser i jobb, dataspel eller att hunden behöver gå ut fler gånger.

 

 

färglägg din tid

Min omvända tidsspiral

De första spiralerna jag hittade var spiralade åt andra hållet dvs de hade kl.06 innerst i spiralen och kl.24 ytterst vilket gjorde att kl.24 fick mest utrymme och kl.06 pyttelite plats längst in i spiralen så jag vände på den. Så den du hittar här är omvänt mot de som du kan googla fram i övrigt. Du kanske behöver en tvärtomspiralad spiral – då kan du hitta en sådan genom en vanligt sökning. Jag är morgonpigg och får in mest på de första timmarna av dygnet men du kanske är en nattuggla och klämmer in massor mellan 22-03 – vad vet jag!

 

tidsspiral

 

Ladda hem PDF med spiraler

Du kan ladda hem en  A4 som PDF med fyra tidsspiraler HÄR och skriv ut den för att kunna färglägga dem som du vill.

Prenumererar du på mitt nyhetsbrev hittar du PDF:en även i det lösenordsskyddade biblioteket. Vill du ha mitt nyhetsbrev får du det HÄR 

 

Hur gör du?

Lycka till med din färgglada tidsoptimering – berätta gärna om hur du får det att fungera egenligen. Hur planerar du upp din dag egentligen? Börjar du med yoga och meditation eller rakt in i kaoset?

Jag är nyfiken som vanligt :)

Källor:

Kent from Oz

Rekommenderade inlägg