Deprecated: Hook custom_css_loaded is deprecated since version jetpack-13.5! Use WordPress Custom CSS instead. Jetpack stöder inte längre anpassad CSS. Läs WordPress.org-dokumentationen för att lära dig hur du tillämpar anpassade stilar på din webbplats: https://wordpress.org/documentation/article/styles-overview/#applying-custom-css in /customers/6/6/1/floweret.se/httpd.www/wp-includes/functions.php on line 6078 Hitta dina kärnvärden - få kontroll över ditt liv - floweret.se

En snabb lösning för att må bättre är att bryta dåliga vanor men om grunden till varför du tar upp dåliga vanor är kvar så kommer de att dyka upp igen hur duktig du än är att bryta dem.

En ahaupplevelse var då jag läste om hur våra kärnvärden påverkar oss hela tiden och att det är bra att upptäcka dem och utvärdera dem och eventuellt ändra dem om de inte jobbar för dig utan emot dig. För att bli mer mentalt stark och klara av livets utmaningar är ett sätt att utvärdera dina kärnvärden så du kan koncentrerar dig på det som är viktigt för dig. Ett problem kan vara att hitta dem, upptäcka vad som du håller viktigt och vad du egentligen prioriterar i livet.

Varför ska vi leta reda på våra kärnvärden?

Jo för att hitta vad du håller som din kärna är nyckeln till mer mental styrka och stabilitet – nu ska du få veta hur du kan lära dig ett sätt att identifiera och utvärdera dem!


Längst ner i inlägget hittar du två arbetsblad för att hitta och justera dina kärnvärden!


hitta dina kärnvärden

Bli mentalt starkare steg för steg

Tidigare skrev jag om att öka din mentala styrka i fem steg och ett av de stegen var att utvärdera dina kärnvärden. Det är svårare än en först kan tro att hitta dessa kärnvärden för de kan gömma sig bakom känslor och prioriteringar som du tar som dina kärnvärden men bara är en reaktion av dem eller maskerar det du egentligen bryr dig om.

Det jag, säkert fler med mig, gör är att fixa symptomen eller fixa det som syns utifrån istället för att fixa det som är fel inifrån. Ifall jag byter ut dåliga vanor med bättre så mår jag ju bättre men nya dåliga vanor dyker upp efter ett tag för jag har inte brutit/bytt ut det som skapar de dåliga vanorna i första hand.

Så det är inte fel att börja träna regelbundet, äta nyttigare eller vad det nu är som du har bestämt dig för att förbättra för att må lite bättre än innan. Det är bara den lätta delen av jobbet du har gjort. Den svåra är att inse, upptäcka och förändra det som styr dina val, det vill säga hitta dina kärnvärden.

Vad är ett kärnvärde och hur ska jag hitta dem?

Jo, kärnvärden startar alltid med ”Jag…”

Stöttande värden/tankar som hjälper dina kärnvärden låter såhär: ”Hon har aldrig brytt sig om mig” (Kärnvärde: Jag är omöjlig att älska), ”Han bara gör sig till. Vill ha all uppmärksamhet” (Kärnvärde: Jag är inte viktig),  ”De andra ställer alltid till det för mig” (Kärnvärde: Jag är hjälplös)

Dina kärnvärden gömmer sig bakom reaktioner av dem som du ser här ovan i exemplen. Fråga dig varför eller varför får detta dig att känna så när du tror du har hittat ett kärnvärde så kanske det ursprungliga kärnvärdet till slut dyker upp. Det är ett detektivarbete som kräver lite av dig för att nå ända fram.

Det var några kärnvärden som hämtar sitt värde från det negativa. Här kommer några som däremot hittar sin kraft från det positiva:

”Det går toppen på jobbet” (Kärnvärde: Jag är kompetent) ”Det finns några som gillar mig och vill vara med mig och de som inte vill det får skylla sig själva” (Kärnvärde: Jag är värd att älska)

För att kunna hitta dina kärnvärden är det viktigt att:

 • Vara brutalt ärlig
 • När du upplever en störning i dina känslor – var uppmärksam!
 • Innan du somnar så var uppmärksam på vad dina tankar cirklar kring.

kärnvärde detektivarbete

Troligen är du helt utan aning om vad dina kärnvärden är även om du tror dig vara upplyst eller har tänkt igenom vad du vill med livet. Dessa små guldkorn gömmer sig duktigt och det kan vara som en chock att upptäcka dem – se vad du innerst inne tänker och tror om dig själv och dina möjligheter. Dina tankar leder till känslor och du kan upptäcka det som du tänker på genom att följa dina känslor. Du kan välja vilka känslor du ska ha genom att välja kärnvärden.

Några av våra vanliga och negativa kärnvärden som vi går och bär på är:

 • Jag är ful
 • Jag kommer att dö ensam
 • Jag är skadad så mycket att inte går att reparera
 • Jag är värdelös
 • Jag är ett misstag
 • Jag är dum.
 • Jag sårar alltid andra
 • Jag gör alltid fel
 • Jag har inget hopp om mig kvar
 • Jag är elak
 • Jag är syndig
 • Jag är trist
 • Jag är inte tillräcklig
 • Jag är osynlig
 • Jag är tokig och helt utan kontroll
 • Jag är svag
 • Jag är ett komplett misslyckande

Det är vanligt att vi har fler än ett kärnvärde som gömmer sig och påverkar oss, flera som verkar samtidigt. Så stäng inte av tänket ifall du upptäckt ett av dina kärnvärden – det kan finnas fler att leta reda på.

Följ känslan för att hitta kärnvärdet. Vi måste se bortom känslan för att hitta vad det är som är vårt kärnvärde. Det beskrivs så bra på den här sidan och jag ska försöka återge den texten på svenska här nedan.

Tänk dig att du är rädd för att tala inför en stor grupp människor. Det är inte ett kärnvärde utan det är en känslomässig reaktion av ett kärnvärde. Vi måste fråga oss vad denna rädsla är för reaktion. ”De kommer tycka jag är en idiot” är inte heller ett kärnvärde, det är en reaktion av samma rädsla också. Det är mycket vanligt att bli rädd för vad andra ska tycka om oss, det sker i många situationer såsom när vi ska förhandla om höjd lön eller liknande.

Om någon pekade på ditt hår och skrattade och sa ”vad dum du ser ut i ditt gröna hår!” så skulle du antagligen inte ta illa vid dig eftersom du vet att du inte har grönt hår utan håret har ju den färg som du verkligen har. (Detta gäller då du inte HAR grönt hår…) Du vet alltså att personen antingen ser fel, går på droger eller är bara fånig för du vet att det är något fel på det sätt personen ser på dig – inte fel på dig – för du har ju inte grönt hår. Någon annans åsikt skadar inte dig ifall du vet att din åsikt är en annan än deras. Du kan inte bli sårad av vad andra tycker när du är säker på att deras bild av dig inte är du. Du är alltså inte den som de har fått för sig att du är. Du kan inte skadas av vad andra tycker för du vet att det inte stämmer. Du kan bara bli sårad av vad andra tycker ifall du också tycker som dem.

Så rädslan för att tala inför en massa människor är inte heller beroende av vad andra ska tycka om dig det är den känslomässiga reaktionen på vad andra tycker om dig som håller dig tillbaka. Vad andra tycker skulle bara starta igång ditt eget kärnvärde, det du tror om dig själv.

Att ändra ett kärnvärde är lätt: du slutar tro på det.

Så kärnvärdet är ”Jag är inkompetent” inte att ”Jag är värdelös på att prata inför en grupp” för den är en följd av att du lägger in känslor och rädslan för vad andra ska tro om dig. Då ska du rikta in dig på att attackera det negativa kärnvärdet och se ifall det verkligen är sant – det är nog möjligt att byta ut mot något mer positivt för att kunna minska ner rädslan och oron – eller hur!

Nu över till det som så klämmigt beskrevs här ovan: att byta ett kärnvärde är lätt – du slutar tro på det…

byta kärnvärde tar tid

Hur förändrar jag ett kärnvärde?

Visst det vore ju enkelt att bara byta ut kärnvärden som skitar ner ditt liv. Hade det varit så enkelt hade du redan gjort det. Det är nu efter detektivarbetet som nästa tunga uppgift kommer: att övertyga dig själv om de positiva kärnvärden du har.

Grejen är ju att kärnvärden är det du tror att du ärinte vad du är på riktigt. Så det handlar om att få dig att tro på dig och tro på bättre mer positiva kärnvärden för att må bättre och gilla dig själv mer.

Det är tydligen svårt att byta ut kärnvärden och istället enklare att skaffa nya som gör att du slutar tänka på det du vill bli av med. Fast jag känner att jag behöver byta ut dem för jag tror att de kommer ligga och skräpa och poppa upp om jag inte byter dem – så hur ska vi göra det det?

Försvaga negativa kärnvärden

1 – Imponera på dig själv: Gör något som  får ditt undermedvetna sinne att imponeras av dig själv och börjar tro på att du verkligen är bra.

2 – Ändra gamla minnen: Efter att du har gjort steg 1 så hoppar du vidare till att ändra dina gamla minnen genom att ge dem en annan mening än de hade då du trodde på ett negativt kärnvärde. Du värderar alla händelser utifrån vad du tror på och nu ska du ändra det du tror på så nu måste meningen med de gamla minnena ändras. Så ifall kompisen slutade lyssna på din berättelse så var det inte för att den var tråkig (Kärnvärde: Jag är trist) utan för att den kom på något viktigt och var tvungen att ägna sig åt det (Kärnvärde: Jag är kul och den som inte märker det får skylla sig själv)

3 – Vänta: När du har gjort steg 1 och steg 2 är det att vänta på att ditt sinne ska jobba på att försvaga dina negativa kärnvärden och det kommer att hjälpa dig att få nya positiva sådana istället.

Justera negativa kärnvärden med arbetsblad

Ett sätt att jobba med detta är att ”rätta till” negativa kärnvärden – att du justerar till ett dåligt kärnvärde till att vara mer positivt istället för att överdrivet peppa till det. Kanske är det ett mer realistiskt tillvägagångssätt än att imponera på sig själv vilket känns sisådär troligt just en torsdagskväll efter jobbet och med händerna i diskhon eller funderande i tvättstugan eller halvsovande i tv-soffan.

För att göra det kan mina två arbetsblad hjälpa dig.  Dessa arbetsblad får via att prenumerera mitt kreativa brev där du får tillgång till det lösenordskyddade biblioteket. Du kan få breven & arbetsbladen genom att fylla i din e-post HÄR!

Källa: Arbetsbladet för att justera dina kärnvärden är baserat på Centre for Clinical Interventions som satsar på psykoterapi, forskning och träning i dessa frågor så det är inte något jag tagit från luften.

Berätta gärna hur du jobbar med dina kärnvärden och hur det går för dig!

r

Vad är det här för text egentligen – vad kan jag om detta?

Jag brukar en gång per år tycka att jag är värdelös och det är minst sagt besvärligt för mig själv och alla som har oturen att vara nära mig då. För att slippa åka berg- och dalbana ner i och upp ur avgrunden har jag bestämt mig för att bli mer mentalt stark. Ett sätt är att leta reda på kloka människor som lär mig hur jag kan tänka för att stärka mig. På nätet finns massor av smarta ställen att få råd från och efter ha letat runt så har jag hittat några platser som ger mig massor av goda råd. Dessa sammanställer jag och så skriver blogginlägg om det mest för att jag inte ska tappa bort dem men om du också kan ha nytta av dem så vore det ju verkligen toppen. Jag är ingen specialist på psyket och jag har inte alla svar. Det jag tycker fungerar för mig kanske inte alls är din grej. Utvärdera det som står här efter dina egna erfarenheter och källor till kunskap – du kanske behöver ändra något eller allt för att det ska funka för dig. Jag har inga snabba lösningar som passar alla – kanske passar det här lika bra för dig som för mig – vet inte men hoppas det.

UPPDATERING: Under åren som gått har jag vidareutbildat mig och har nu mer på fötterna vad det gäller personlig utveckling men faktum kvarstår – dessa lösningar kan passa olika för oss alla.

Mår du verkligen dåligt så sök professionell hjälp via sjukvården eller be om hjälp av någon du litar på som kan hjälpa dig att hitta en terapeut, psykolog, präst, sjuksköterska eller någon annan som har erfarenhet och kunskap att hjälpa dig. Du ska inte behöva må dåligt. Det är du mer värd än att behöva genomlida. Faktiskt.

Källor

What are youre corebelifs and why are they so important?

Change core belifs, emotional reactions and behaviors

What are core belifs?

How to change negative core belifs?

Rekommenderade inlägg