En god ide är att byta saker med varandra. Av flera orsaker men kanske mest för att det är kul att en sak som jag inte behöver kan glädja någon annan. En väldigt god idé är att främja att läsa böcker OCH byta dem med varandra. Därför finns det nu ett helt litet hus för att byta böcker i Saxnäs.

En kompis skrev så fint i ett brev på min födelsedag att hon tyckte att en bok inte bara kan bo hemma hos en människa när den kan ge så mycket mer till fler. Hon skickade med en bok och då tändes en gnista. En svägerska brukar skicka böcker till mig ibland och svärmor kommer med en kasse när hon hälsar på och jag byter med mamma och kompisar. Sedan såg sambon en bild på en häftig grej på Gotland som han tyckte vi kunde kolla på när vi åkte dit. Nämligen #lergravsbibliotek – en fd telefonkiosk som gjorts om till en bokbytarkiosk istället. Fantastiskt. En sådan vill jag ha!

Inte bara besöka – jag vill göra en!

Jahapp sa han med en suck och 2500 kr senare och några dagars byggande så har Saxnäs sin egen bokbytarkiosk. I detta fall blev den mer rustik och vildmarksmässig och kanske väldigt likt ett utedass men jaja nu står det där och glänser…

Såhär såg det ut en bra bit in i bygget på eftermiddagen…

Det gick rätt snabbt att bygga men eftersom vi gjorde det utan ritning och på en lastpall så fick vi klura lite vartefter vi byggde. Det råkade dessutom vara hans födelsedag så jag hade vett att vara mycket tacksam…

 

Nu står den intill anslagstavlan vid rastplatsen mitt i byn som du hittar alldeles bredvid byns lanthandel. Ja jag vet att det kan dyka upp kissnödiga som blir besvikna men de får glädja sig med en god bok istället…

Byns samfällighetsförening tyckte de vara en bra idé och eftersom de äger marken så krävdes deras godkännande innan vi satte dit den. Kul att de är med på tåget och nu står den där och vi får se om den fixar en vinter med värdigheten i behåll.

 

Min svärmor Gudrun Andersson har skapat en finfin uggla på dörren, toppen att det går att utnyttja släkten till diverse bra saker :) hon har även bidragit till några böcker där inne så hon är mycket delaktig i projektet.

BYT EN BOK

Du är hjärtligt välkommen att byta en bok så ofta och så många gånger du vill i bokbytarhuset. Du får lämna böcker utan att ta en bok också men helst bara enstaka böcker varje gång och är det fullt på hyllorna får du bara lämna böcker om du tar med dig någon. Detta för att det inte ska bli en avlastningsplats för böcker, att det lastas in böcker i massor och man kan inte se vad som finns där. Tanken är ju att det hela tiden ska bytas ut böcker så återkom gärna istället med en bok än att lasta in en bokhyllas hela innehåll dit…

Du får gärna ta en bok utan att lämna en också. Fast bara en åt gången. Tanken är ju byte men om du är i behov av en bok så givet måste du får ta med en – ta gärna en till imorgon. Böcker ska ju användas så kör på.

Reglerna är inte satta i sten utan använd dem med en gnutta salt – grejen är ju byte men har du flera böcket ta med dem, vill du ha en bok ta med den. Gör det inte svårare än det är.

@bokbytarhusetmarsfjall hittar du på facebook också ifall du är nyfiken på avstånd :)

Internationellt finns en rörelse som heter Free little Library och alla små bokbytarhus eller skåp eller lådor osv kan bli medlemmar i den rörelsen. Just nu är inte Saxnäs/Marsfjälls lilla hus med vem kanske blir den det en dag. Gå gärna dit och läs om alla fantastiska bokbytaridéer som finns världen över.

Så välkkomna till bokbytarhuset i Saxnäs och ta gärna med dig en bok att byta med!

Rekommenderade inlägg