Varje dag äter vi och det gärna nyttig, gott och helst billigt också. Det är inte alltid lätt att hinna planera maten. Om du har en färdig mall att fylla i kan det underlätta att komma igång i alla fall. Att veckoplanera maten ger dig tid att tänka på annat och ändå få koll  på vad ni äter.  Vad väntar du på? Ladda hem mallen och gör en veckoplanering redan idag.

Veckoplanera maten – Mindre kaos och mer harmoni

Mat är massor av vilja, smak och ekonomi i en och samma händelse.  Inte undra på att det kan skapa stress när tiden är knapp och önskemålen skilda. Om ni tar er tid att veckoplanera maten kan alla få sin vilja igenom någon av dagarna.  De som köper in maten och lagar den har dessutom koll på vad som ska köpas in och när. Då är det enklare att dela ut den uppgiften till alla i familjen.  Barnen kan vara mer villiga att dra sitt strå till stacken om det handlar om en favoriträtt de fått vara med och bestämma över.

Här får du en hjälp på vägen mot att hålla koll på veckans matbestyr:

Version 1: Hämta hem PDF-filen HÄR och skriv ut den. Version 2: Hämta hem PDF-filen HÄR (svart-vit minimalistisk)

Det här är version 2 av måltidsplaneringen
Det här är version 2!

veckoplanera maten

Klicka på länken och antingen öppna filen eller spara den innan du skriver ut den och börjar skriva in din veckas mat. Sätt upp den på kylskåpet efter att ni kommit överens om innehållet och skriv kanske upp den som är ansvarig för att den måltiden fixas också så slipper ni den debatten sedan med…

Version 1: Hämta hem PDF-filen HÄR och skriv ut den.  Version 2: Hämta hem PDF-filen HÄR (svart-vit minimalistisk)

//bilden av menyn har lite mindre ruta för middag än lunch men det har jag rättat till nu så de är lika stora på den du laddar hem //

pdf meny att skriva ut 

Lugn matmiljö – lika viktigt som vad vi äter

– Att äta vid bestämda tidpunkter och att ha matro och inte stressar medan vi äter, är viktiga faktorer som påverkar mättnadskänslor, vikt, sömn och andra kroppsfunktioner. Idag bryr vi oss mest om vilken sorts mat vi äter. Maria Lennernäs Wiklund säger detta och hon är biträdande professor inom hälsovetenskap vid Luleå tekniska universitet.

– Matro och att äta vid rätt tid på dygnet är viktigt för hälsan på lång sikt. Jag önskar att måltiderna på jobbet uppmärksammas mer i arbetsmiljöarbetet, säger Maria Lennernäs Wiklund. Arbetsmåltider är minst lika viktiga för hälsan och orken som fruktkorgar och friskvårdsinsatser på gymmet.

Fysiskt krävande arbeten har idag ersatts av kognitivt krävande jobb. Återhämtning och att få äta i lugn och ro får oss att varva ned i en stressig vardag. Hormonet oxytocin bildas vid återhämtning gör oss avslappnade och sociala. När vi är hungriga däremot påverkas signalämnet dopamin och stresshormoner vilket leder till nedstämdhet och rastlöshet.

Källa & Du kan läsa mer om det HÄR

Tugga maten mycket – bra för mage och mättnad

Att äta maten i speedfart och knappt hinna tugga maten före du sväljer? Ja, det är då svårare för kroppen att känna av mättnad i tid och risken ökar att du får i dig mer mat än vad du egentligen behöver. Studier visar att de personer som tuggar sin mat fyrtio gånger äter mindre mängd mat jämfört med de som tuggar sin mat femton gånger. Forskare har också noterat att ”hungerhormonet” ghrelin minskar när maten tuggas flera gånger. Att ta det lugnt vid matbordet kan alltså bidra till en bättre viktkontroll.

Äter du maten snabbt och ”mindless” kan också ge att din mage reagerar med att bli uppsvälld och gasig. Tänk på att munnen är den första stationen i mag- och tarmkanalen; här tuggas maten och blandas med enzymer. Du hjälper kroppen med det mekaniska arbetet genom att tugga ordentligt och blir belönad med lugn mage.

(Källan till texten ovan har försvunnit från det stora internetet men jag har hittat en ny där Ingrid Larsson, näringsfysiolog vid Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg berättar om varför det kan vara bra att äta långsamt)

Vill du ha fler listor och guider att ladda hem och använda?

Prenumerera på mina kreativa brev som kommer varje månad kring den 25:e – anmäl dig HÄR

Rekommenderade inlägg