För ett år sedan hade jag ett paket med material och beskrivning till detta album i min affär. Nu lägger jag ut det här för jag antar att de som köpte det redan har gjort det och inte tar illa vid sig att det sprids ut gratis…

Välj fyra av arken som ska bli albumsidor. Ett ark kommer att bli framsidan och ett ark baksidan och de övriga två blir inlagorna i ditt album. Det femte arket kommer att bli bindningen och extra pynt till ditt album.

Varje ark kommer alltså att bilda två sidor var för dig att dekorera och fylla med bilder och text. Vik de ark du valt på mitten så du får fyra bitar i storleken c:a 30 cm x 15 cm.

Den öppna kanten ska bilda ryggen i ditt album och den stängda delen blir ytterkanterna på albumbladen.

Jag valde att spara det vita arket för att jag ville skriva rubrikerna på det men du kan givetvis välja vilken färg du vill på det ark som ska bilda bindningen.

Vik ut arket och gör ett hål i vikningen (på de två blad du vill ha som framsida och baksida) där du vill ha knytbanden. Jag hade hålet c:a X cm från den övre kanten men det är en smaksak var du vill att banden ska vara för knytningen. Förstärk hålet med en klisterlapp på insidan så att inte hålet ska gå sönder under användningen framöver. Förstärkningen göms alltså på insidan och syns inte utåt.

Trä in snöret och knyt en knut så snöret inte åker ut ur insidan av albumets framsida.

Såhär ser det ut där snöret kommer ut på framsidan.

Bindningen gör du av remsor av det femte arket papper. Skär eller klipp ut en remsa i c:a 4 x 30 cm och dela den sedan på mitten. Lägg remsorna ovanpå varandra och häfta/sy ihop dem.

Då ska du ha något som ser ut såhär:

Ser ut ungefär som en stjärna med fyra uddar… ungefär sa jag juh…

Du behöver två sådana här stjärnor så gör om alltihopa med en remsa till!
Resten av arket kan du göra precis vad du vill av. Textrutor, fotomattor, rubrikmattor, dekorationer osv…

Mät ut och markera 6 cm in på arken som ska bilda ditt album, både uppe och nere på arken.
Nu ska du nämligen stoppa in remsorna MELLAN vikningen på arken…

Såhär
Sedan viker du ner arket och vipps så gör du likadant med resten så det ser ut som det gör på bilden på andra sidan…

Nu är remsorna instoppade mellan varje ark och bildar en rygg på ditt album.

Kolla så att remsorna ligger 6 cm från varje ytterkant så ser det jämnt ut.

Du kan istället även ta alla arken och hålla dem i en hand som jag gör här och pilla in remsorna mellan vikningarna. Det finns flera sätt att klara av detta det allra klurigaste momentet av alla och nu har du fått två. Få se om du kan komma på fler… men lönen för mödan är att nu kan du se hur albumet kommer att se ut till slut i alla fall.

Dags att klistra ihop alltihopa. Jag använde fotofixlappar och en limpenna. Då satte jag tre lappar på varje sida av remsbitarna och klämde ihop.


Så är det hur du sätter ihop albumet. Jag tipsar om att det definitivt är att föredra att dekorera och göra albumsidorna klara innan du sätter ihop dem. Då kan du trycka påsnitar genom sidorna utan att de dyker upp på nästa albumsida osv.

Såhär ser ett uppslag ut. Jag har fäst bindningen lite extra genom att sy en söm längs varje ark så att det inte bara är klisterlapparna som håller ihop albumet. Neder- och överkanterna har jag behållit öppna. Du kan sy ihop nederkanterna och stoppa in stora tags i eller sy ihop även överkanterna.

De vita remsorna ser man alltså bara mitten av när albumet är färdigt.


Här är framsidan av albumet. Jag har dekorerat det med en stämplad och färglagd flinga och skrivit för hand med en svart penna.

Snörena har jag behållit i sin fulla längd för att kunna snurra runt dem två varv och knyta.

Du kan även korta av dem och knyta ihop albumet på ena sidan.

Hoppas du har förstått hur jag har gjort albumet från denna beskrivning och har du några frågor eller vill skicka mig bilder på ditt egna fina album så kan du nå mig via e-post:

info(@)floweret(.)se ta bort parenteserna inna du mailar

Hemsida: http://www.floweret.se/

Glada hälsningar
Camilla Stenlund

Rekommenderade inlägg

2 kommentarer

 1. Hej hej

  Kul att du kikade in på bloggen!
  Vad kul att ert projekt verkar bli av, håller tummarna!

  Jag fattar inte att det snart är dags för Formex igen, himmel vad tiden rinner iväg!
  Kommer inte att visa nyheter på keramiken denna mässa, blev så många nyheter sist, sparar det till nästa höstmässa i stället.

  Smycken fortsätter jag med och där blir det en del nyheter, de har sålt jättebra!

  Ha en jättebra jul nu så ses vi i vimlet (förhoppningsvis kommer det folk trots lågkonjunktur).

  Ha det bra!
  Kram Camilla

Kommentarer är stängda.