Lyssna på vad någon annan säger och du kan lära dig något.

I vetenskapens värld går kunnandet i olika cirklar/tidsperioder som kallas paradigm. När en pardigm råder så är det den sanningen som är den alla håller med om tex jorden är platt. Sedan ifrågasätts sanningen och fler börjar säga något annat dvs jorden är rund. Den förändringen till en ny paradigm tar tid och innebär en hel del bråk, funderingar och omvärderingar.

Vi människor har svårt att ändra det vi tror på många gånger. För att en paradigm i vetenskapen ska ha övergått till en annan brukar det krävas att de i den gamla dör, alltså tiden går och forskarna dör naturlig död av ålderdom inte att de blir mördade!!! – så dina egna gamla lärdomar kan vara tuffa att ifrågasätta.

Det behöver du inte göra idag. Du kan ägna dig åt att lära dig något nytt av någon via en you tube film eller lyssna på ett TED talk tex. Du kan ringa en vän eller lyssna på radion. Låta en kompis eller släkting visa dig hur något de kan fungerar och du kan testa. Du kan välja något oförargligt och låta bli att ifrågasätta tuffa sanningar.

Så lyssna aktivt på vad någon annan säger och du kan faktiskt lära dig något idag.

 

Photo by Trung Thanh on Unsplash

omtänk 2018

Dag 13 av 31: Omtänksamma Augusti  #omtänk2018

Rekommenderade inlägg